Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Thursday, December 31, 2009

Selamat Tinggal 2009

Hari ni merupakan hari terakhir dalam kalendar tahun 2009.. terlalu banyak kisah suka dan duka aku dalam tahun ni.. terlalu banyak..kenangan yang boleh buat aku senyum, ketawa dan ada juga kenangan yang boleh mengundang air mata bila aku terkenangkan kembali.. walaubagaimana pun aku bersyukur sebab dapat menempuh dugaan hidup dan meneruskan kehidupan hingga hari ini.. dan esok merupakan hari baru buat aku.. ada azam yang tersimpan di sudut hati aku.. aku berazam menjadi isteri yang lebih baik kepada suamiku dan ibu yang lebih baik untuk anak2 ku.. lebih baik dari tahun lepas.. aku sedar aku seorang yang cepat marah tapi aku akan cuba atasi perasaan ini agar kehidupan keluarga kita sentiasa dalam suasana kegembiraan.. aku juga ingin mendapatkan pekerjaan untuk membantu suamiku dan keluarga ku.. bukan aku dan husben takde keinginan ingin mempunyai rumah sendiri tapi buat masa ini keinginan itu terpaksa disimpan dalam kerana ada lagi perkara penting yang harus kami uruskan..

Bagaimana dengan amalanku? tahun 2009 adalah sama seperti tahun tahun sebelumnya.. aku selalu engkar dengan suruhanNya.. aku sering meningalkan solat.. insyallah aku akan berusaha untuk memperbaikinya dan menjadi insan yang lebih baik. Aku sedar dengan bersolat bukan saje mencegah aku melakukan keburukan malah solat dapat memberi ketenangan jiwa kepada aku.. Insyallah.

Sunday, December 27, 2009

1st Class Semester II 0910

Semester baru, azam baru, semangat baru, class baru, pensyarah baru & baju baru hehhehe.. macam semester lepas2, aku antara student yang akan sampai awal tapi hari ni tak.. sharp kol 2 aku sampai.. aku dah leh bayangkan student sure dah ramai.. ade ke tempat duduk depan or tengah untuk aku.. hurmmm.. class masih menumpang kat KLMU Danau Kota.. takpe lah..kat situ pun ok gak.. ada 2,3 kedai makan.. bukan tu jer, area tu pun ada kedai2 baju/kasut wat jamu mata hehehe.. Biasanye aku gi class husben yang akan hantar.. biasa la merempit di ujung minggu hehehe... tapi hari ni aku kene g naik teksi lak.. coz husben bawak anak2 gi umah Mcik Midah kat Kampung Medan ada kenduri kahwin kat sane.. Chu'e & Chu Nah sekuarga dari baling pun ada.. ramai la yang dari baling turun.. aku nak gak gi tapi apa kan daya.. aritu dah tak dtg class coz pi amik mira ngan achap, takkan minggu ni tak datang jugak.. hancus aku nanti hehehe.. oklah tu husben aku dah hadir kat sane.. sure mira seronok coz ada makcik ain, makcik farzana (anak2 Chu'e)..

Class aku kat bilik UTM20 minggu ni.. hurrmmm..terintai2 aku mencari class..haaaa.. jumpa dah.. aku pun masuk..

"mak aiiiii..besarnye class" terpancul perkataan tu dari mulut aku..

"alamak, ramainye student.. aku nengok muka dorang.. ehhh dorang ni aku tak kenai pun.. hukhukhuk..mana aku nak duduk nih.. mana geng2 aku ekk.." aku bisik dalam hati aku.. masa aku ngah cari tempat duduk, aku terpandang seseorang yang angkat tangan bagi signal kat aku.. Khai bagi signal suh mai situ coz ada geng aku kat sane.. alhamdulillah.. ada jugak geng aku dalam class ni hehehe.. belajar pun nak bergeng kan ish ish ish...

Dalam class, pensyarah aku bagi syarahan dengan nada yang amat sopan dan santun.. slooownye sore.. mane sore jantan encik hehehe.. encik tu sakit tekak kata nye.. ooo patut la huhuhuhu... dia siap bagitau yang class akan habis awal.. so aku pun sms la husben aku.. aku nak bagitau yang aku nak gi sane kalau husben aku balik lambat agi.. tapi husben aku takleh lama kat sane coz dia ada meeting projek malam nanti.. terpaksa la aku batalkan niat aku tu.. takpe lah, takde rezeki.. so class berhenti pun hampir kol 5 petang.. biasanye class ari sabtu akan habis kol 6.30 atau kol 7 malam.. aku balik umah tumpang aizul sampai lrt perkeliling.. TQ aizul, so aku terus balik umah tunggu husben aku ngan anak2 aku balik..

Sejam kemudian, dorang pun sampai.. ada bekal nasi kenduri la.. aku makan sikit.. pastu aku bawa mira zzz.. aku pun lena sama..

Thursday, December 17, 2009

Serba salah.. Kuliah vs Ambik Anak2

Ahad ni aku ada class.. class Analisis Keperluan Latihan (AKL) atau Need Assesment (NA) tapi husben ajak balik esok coz minggu depan dia dah busy.. hurmmm.. atau biar husben balik jer dulu.. aku balik kemudian? atau aku balik jer ikut husben aku.. aku rindu giler ngan anak-anak aku tu.. dari minggu lepas agi aku nak balik.. tapi husben kata tak payah la.. nanti dia kat sini takde orang jaga..(ngada-ngada) hehehe.. uwaaa.. kalau aku balik, dapat jumpa anak2 aku cepat sket.. leh ilang rindu.. leh tengok muka anak-anak aku bila aku ngan husben sampai.. leh tengok air muka dorang bila dapat hadiah.. boleh tengok kegembiraan dorang.. tapi class tu class pertama semester nih.. banyak info biasa nye lecturer bagi dalam class pertama ni.. assignment pun dapat tau masa class pertama gak.. uwaaaaa.. camner ni!!! kusut otak..!!

kata hati kanan.. "BALIK!!"

kata hati kiri.. "PEGI CLASS!!"

kata hati kanan lagi.. "BALIK LAAA..."

kata hati kiri pulak.. "RUGI KALAU TAK MASUK CLASS"

uwaaa...mane satu ni.. arghhhhhhhh...

atau sebenarnya ada sebaab lain? sebab yang membuatkan aku tak nak balik sekali? atau sebab mood happy yang melanda aku sejak balik dari kampung aritu semakin samar? atau sebab.. dah dah.. takmo sedeh2.. yang penting tengok mira ngan achap..

"akan ku buang kesedihan itu sejauhnya demi anak2 ku" bisik hati kecilku..

Monday, December 14, 2009

Aiskrim Strawberry & Telur Kembar Kuning




Santapan aku malam tadi.. makin kembang..makin kembang huhuhuhu..

Thursday, November 26, 2009

Interbiu & Balik Kampung

Pepagi lagi aku dah bangun.. aku bersiap awal sebab pagi ni aku ada interbiu kerja.. Tempat interbiu aku tu dah 4 kali aku pegi hehehe.. takde rezeki lagi nak wat camner kan kan kan.. so org panggil interbiu kita pegi lah.. mana lah tau kan.. kali ni rezeki menyebelahi aku pulak.. so kol 7.30 pagi aku dah sampai Jalan Cenderawasih.. dah ada orang yang mendaftar.. tapi taklah ramai sangat macam selalu tu.. alhamdulillah aku dapat giliran no.3.. kalau orang tengok aku, muka 'cool' jerk tapi dalam usah citer la.. ngalabah..walaubagaimana pun aku kontrol ayu.. huwahuwahuwa..ayu lagi ke hahahahaha!!!! Ting tong..bunyi panggilan next interbiuwer..aku ler tu.. dengan langkah kanan dan bacaan bismillah.. aku ketuk pintu..masuk dan..

"Assalamualaikum"... terpancul bersahaja dari mulut aku. Aku dipersilakan duduk dan bermulalah sesi temuduga tersebut.. kira-kira 20 minit kemudian..

"Alhamdulillah..Lega".. aku keluar dengan senyum meleret.. tak tau nape aku senyum hehehe....

Hurmmm.. sebaik selesai..aku call husben aku suh amik.. arini kami nak balik kampung.. esok Raye AidilAdha.. tapi sebelum tu, kami gi service keter dulu.. adeh la..lamenye..

Sampai umah dah kol 2 petang.. aku pack baju dan kemas umah dulu.. lewat petang baru kami gerak balik... mak aiiii... "JEM!!" mana tak nye..sume dok pakat balik kampung pas keje.. aku pun tak ingat.. kalau aku tau.. aku dah ajak husben aku gerak awal.. kalau dari KL kol 6 petang, kebiasaannya kol 11 malam dah sampai.. tapi kali ni kol 1 pagi baru kami sampai umah mak.. 'amik ko'.. tu laaa..lengah2 kanlah lagi hehehe.. yang penting kami selamat sampai.. alhamdulillah.. tapi aku tak leh lupa masa kat satu kawasan mendaki.. kabus ter'amat' tebal.. lampu keter langsung tak tembus kabus tu.. aku istigfar panjang sebab tak nampak jalan.. tak nampak keter sebelah menyebelah kalau ada.. husben drive cukup berhati-hati..kami berpandukan line putih kat tengah jalan tu jer.. satu-satu line.. cuak nye aku masa tu.. alhamdulillah husben tak mengelabah..dia cool jer.. drive pelan-pelan sampailah kami melepasi kabus tu.. kejadian tu sikit sebanyak membuatkan aku bimbang nak balik kampung waktu malam lain kali..

Saturday, November 21, 2009

Hadiah untuk Anak-anakKu..

Hari ni aku agak sibuk.. lepas 'Jumaat' aku bersiap nak ke Agro Bank, settle loan mak.. dari stesen Sentul Timur aku amik tren ke Stesen Titiwangsa sebab aku nak naik monorel pastu.. taklah jauh mane.. selang satu stesen jerk.. tambang RM1.. tapi tu pun guna Touch & Go husben aku hehehe.. senang..tak payah nak beli-beli tiket... dalam lrt aku baru perasan yang tempat pegang bagi penumpang berdiri dialihkan ke tengah sikit.. bagus begitu.. syabas StarLRT!!.. kalau tak, susah penumpang berdiri nak berpaut sebab nanti rapat sangat dengan penumpang yang duduk.. kalau pagi oklah kan sebab semua masih harum semerbak.. tapi kalau time balik keje.. kan haru biru baunye... dah tak ghau ghau dah.. masa kat jejantas nak ke monorel, ada la 2,3 anak dara ngah agihkan Laurier sample kat pengguna lrt/bas/monorel yang lalu kat situ.. aku pun dapat.. dorang bagi kat 'pompuan' jerk.. ialah kan.. pompuan jer guna mende tu hikhikhik.. sebaik aku sampai kat monorel, satu tren dah blah.. sabar jer la.. takpe takpe.. aku bukan ape.. aku kejar masa.. aku takut bank tutop hehehe.. macam tu la setiap kali aku nak gi sane.. takleh nak kuar awal sikit... suka berkejar-kejaran.. dah la tu..jam tak pakai..handphone tak bawak hehehe.. tapi aku takde la tunggu lama.. lebih kurang 5 minit kot.. alhamdulillah aku sampai bank.. masih awal lagi.. 'abg sekuriti tu siap bagitau kat aku lagi.. "awal lagi" hehehe.. malu aku..

Pas urusan aku setlle.. aku balik naik monorel then starLRT.. tapi kali ni aku tak balik terus.. aku ke Stesen Bandaraya.. dari Stesen Titiwangsa baru RM1.20.. apa lagi destinasi aku.. SOGO la hehehe.. cuci mata jer.. jer???? aku nak cari pants sekolah achap.. tapi takde saiz la pulak.. takpe.. aku tau nak cari kat mane.. aritu aku gi K4.. aku nampak banyak kaunter ade..huwahuwahuwa..senang sket keje aku.. beli siap2 kat sini senang.. nanti tak susah nak cari kat baling.. kat SOGO aku beli prezen untuk achap.. sempena kejayaan cemerlang dia dapat no.3 then terpilih masuk kelas CEMERLANG tahun depan.. hurmmm.. aku beli kan GAMES SAIDINA MALAYSIA & DAM ULAR.. untuk teman achap masa dok kat kampung nanti.. untuk adik pun kene beli jugak.. adik dah pandai dah.. abang ade, adik mesti ada.. abg pun macamtu.. adik beli, abg mesti beli jugak.. sabo jer la.. so untuk adik aku belikan PIN BOWLING.. seronok aku tengok anak-anak aku happy..

Wednesday, November 18, 2009

Penangan Facebook & Batuk

Wah.. aku dah makin jarang update n3 aku nih.. exam dah habis tapi kenapa tak sempat ekk.. hehehe.. ni semua di sebabkan facebook la.. dulu selalu aku klik www.atieaizam.blogspot.com tapi kebelakangan selepas exam ni aku dok ralit berkebun kat www.facebook.com hahaha.. bayangkan aku sekarang dah leh kalahkan level adik aku yang terdahulu menceburi bidang kebun berkebun nih.. punya tekun aku berkebun kat FarmVille.. kalau ada awards.. aku sahih leh dapat Kategori Pekebun Terbaik.. tak faham ekk.. kalau tak faham... layari lah facebook anda tapi jika anda terjebak seperti saya.. jangan salahkan saya k.. saya takpe sebab ngah bercuti semester..

Hurmm.. walau camne sebuknya aku kat kebun tu.. aku akan pastikan aku jengok blog aku ni sebab blog ni ibarat lukisan hidup aku.. apa yang tertulis adalah sebahagian perjalanan aku sebagai seorang insan di dunia ini.. kalau boring-boring aku selalu baca n3 yang lepas-lepas.. tahun lepas-lepas.. kalau aku boleh coretkan kembali perjalanan hidup aku dari zaman remaja dulu..alangkah indahnye..kan kan kan.. tambah-tambah bila dapat baca balik cerita di waktu zaman bercinta ngan husben ku yang tersayang ni.. mesti indah kan.. ada lucu..ada sedih..ada ketawa..ada marah..ada majuk hehehe..

Hampir aku terlupa.. haa sabtu lepas aku ngan husben ke sekolah achap.. ada Majlis Anugerah Cemerlang.. alhamdulillah achap dapat no.3.. ibu atau bapa perlu temankan anak naik atas pentas.. so husben aku yang amik posisi tu sebab aku tak sihat.. tapi disebabkan majlis achap..aku pegi gak.. Tahniah Abang Achap.. Mama doakan abang achap terus berjaya dunia dan akhirat yer sayang.. Amin.





Hari ni lak aku ke klinik.. Klinik Semarak..aku bawak mira.. aku dah tak tahan batuk macam ni.. batuk yang disusuli dengan kencing.. tak penah aku batuk gini.. terpaksa aku menggunakan pad siang malam.. doktor Pritam bagi aku ubat.. antibiotik..ubat batuk..ubat kahak..ubat sesak nafas..ubat demam..ubat ape ntah satu agi ni.. punye lah banyak.. aku tak kisah sbenarnya.. janji aku baik cepat.. agi pun minggu depan aku ada interbiu spa 2nd time.. takkan aku nak jawab kat penemuduga tu dengan keadaan terbatuk-batuk tu.. balik dari klinik aku terus gi umah mak.. masa nak balik umah aku, ntah nape aku berpeluh-peluh.. tangan aku menggigil.. dalam hati aku dah risau.. ubat ape yang doktor bagi kat aku ni.. aku rasa ubat yang last aku makan tu tak serasi ngan aku.. ubat ni aku makan berjarak... so kesan nya aku tau.. sampai umah aku terus on aircond baring terus.. jantung aku berdegup macam orang berlari 100 meter.. sangat kencang.. aku tak putus berdoa moga takde ape yang buruk akan berlaku.. lepas sejam macam tu..keadaan aku dah makin reda..alhamdulillah.. pas makan baru aku leh tido kejap.. harap esok lusa batuk aku akan sembuh hendaknya..Amin.

Wednesday, November 4, 2009

Berakhirnya Paper ke-2

3,4 hari ni aku agak sibuk.. sibuk mengulangkaji pelajaran saat akhir.. 3 hari gak la aku berkampung kat library.. cuma lom bawak bantal jer lagi hehehe.. dan alhamdulillah la husben aku yang kiut perut dia tu faham kekalutan yang melanda aku 3,4 hari ni..

Thanks bang! muaaaahsss...

Hari ni hari ni pun ada paper.. petang tadi kul 2.30 petang.. macam mana? ok? susah nak cakap.. semalam punya paper pun payah nak habaq.. tunggu jer la keputusan yang keluar nanti... lagi satu paper sabtu ni.. aku harap paper sabtu ni tak lah seteruk paper dua yang dah lepas ni.. ngeri ngeri!..

Walaubagaimana pun semalam aku dapat berita gembira dari achap.. dia balik jer sekolah terus masuk bilik gerak aku yang tengah lena..

"mama..mama.." berkali dia panggil aku.. aku wat dek jer..

"mama.. achap dapat BI A ngan Matematik pun A.. achap paling tinggi dalam class achap.. shahira pun kalah..dia dapat B jer.." kata achap sambil lompat2..happy sangat..

aku bukak mata sikit.. sambil tersenyum..

"iyer? alhamdulillah.. pas dengar achap dok ngomel itu ini.. aku sambung tido balik.. semalam study tido tak cukup..

Tapi dalam hati aku tersenyum bangga.. bangga dapat anak macam achap.. semoga achap jadi anak yang baik, beriman dan berjaya dunia akhirat..Amin.

Monday, October 26, 2009

Kuliah Semester 1 0910 Sampai Di Penghujungnya..

Class semalam merupakan class akhir untuk semester ni.. semester 1 tahun 2009/2010 .. alhamdulillah, walaupun semester ni penuh dengan rintangan kemalasan, akhirnya tamat jua dan ini jugak menandakan yang aku akan berhadapan dengan tugas akhir semester ni huhuhuhu apa lagi exam la.. tarikh akhir exam aku 7hb dengan itu selagi tak sampai 7hb malam selagi tu lah aku dalam keadaan yang serabut.. AMARAN!!! jauhkan diri dari orang serabut ni! sebab ape? aku cepat marah kalo aku tengah serabut ni hehehehe.. susah nak kawal hormon marah aku time time gini.. tapi takde lah sampai baling pinggan mangkuk.. marah aku setakat bebel jerk.. tapi bebel aku bukan bebel kosong.. bebel aku bebel bersambungan dan biasanya takde sape yang tahan mendengarnya.. astaga!!

Hmm.. niat aku nak balik 24hb depan untuk sambut raye haji ngan mak abah mertuaku kat kedah nampaknya terpaksa ditangguhkan selepas raye.. sebab aku baru jer dapat panggilan temuduga kali kedua spa.. so peluang yang datang jangan disia-siakan kan kan kan.. dapat tak dapat keje tu soal no 2 janji aku usaha nak dapatkannya.. insyallah..doakan aku berjaya key..

Thursday, October 22, 2009

Kebesaran Tuhan

Sejak kebelakangan ni banyak kejadian aneh berlaku di muka bumi.. Itulah Kebesaran Tuhan.. Adakala Dia menduga, adakala Dia mengingatkan, adakala Dia memberi amaran.. Allah Maha Berkuasa, Allahuakbar 3X..

Kat sini aku paparkan sekali satu kejadian di luar negara..

Ayat suci di badan bayi




MAKHACHKALA: Seorang bayi Dagestan membingungkan doktor apabila ayat suci al-Quran ditemui pada tubuhnya.

Ibu bapa kanak-kanak berusia sembilan bulan itu, Ali Yakubov, berkata mereka terkejut apabila perkataan Allah timbul pada dagunya sejurus selepas dia dilahirkan.

Sejak itu, beberapa ayat suci dalam bahasa Arab muncul pada belakang, lengan, kaki dan perut Ali.

Keluarganya mendakwa, ayat lama akan hilang dan ayat baru pula muncul.





Biasanya, ia berlaku dua kali seminggu, iaitu setiap Isnin dan malam Jumaat.

Pegawai perubatan berkata, mereka tidak dapat menjelaskan kejadian misteri itu tetapi menolak kemungkinan ditulis seseorang pada kulit kanak-kanak itu.

Ibunya, Madina, berkata dia dan suaminya semakin patuh dalam melakukan suruhan agama selepas kejadian itu.

Madina dan suaminya pada mulanya tidak menunjukkannya kepada sesiapa penemuan itu sehinggalah baru-baru ini apabila perkara itu didedahkan kepada doktor.

Ali kini menjadi tumpuan masyarakat Islam di Dagestan.

Anggota Parlimen tempatan, Akhmedpasha Amiralaev, berkata kanak-kanak itu adalah tanda kebesaran Tuhan.

“Allah menghantarnya ke Dagestan dalam sebagai tanda untuk menghentikan keganasan dan ketegangan di negeri kami,” katanya.

Menurut Madina, Ali biasanya meragam apabila kejadian aneh itu berlaku.

“Dia akan menangis dan suhu badannya meningkat. Sukar untuk memegangnya ketika itu.

“Tubuhnya pula bergerak aktif, memaksa kami meletakkannya dalam buaian.

“Sungguh sedih melihat dia menderita ketika itu,” katanya.

Seorang imam tempatan, Abdulla, memberitahu penduduk tempatan, memang ada ayat dalam al-Quran yang menyatakan, Tuhan akan menunjukkan kekuasaan-Nya di pelbagai tempat dalam dunia, selain pada diri manusia sendiri untuk membuktikan bahawa al-Quran itu kitab yang benar.

“Kejadian itu tidak sepatutnya disembunyikan,” katanya. - Agensi

Sunday, October 18, 2009

Open House Di Ujung Minggu

Open House.. Syawal sebulan so open house pun sebulan jugak ler hikhikhik.. adat orang bandar.. kat kampung camtu jugak ke ekk? tak pasti pulak aku.. tapi bagus jugak kan.. kalau tak buat opeh house payah kita nak gi umah rakan dan sanak saudara ni.. ada saje halangan..

Minggu Lepas : OPEN HOUSE UMAH IDA/ABANG NAN KAT KLANG

Minggu Sudah : OPEN HOUSE UMAH ZIRA KAT KAMPUNG MELAYU AMPANG

Minggu Ni : OPEN HOUSE UMAH KAK INA SARANG SEMUT KAT PUCHONG

dan ada juga open house yang tak dapat aku pegi.. takde rezeki aku nak bersama teman-teman yang jemput aku tu.. Maaf ya!

Minggu akan datang: OPEN HOUSE UMAH DENA KAT SHAH ALAM erkk.. bukan ke dah habis syawal? hehehe belasah ajer..

yang ni aku tak pasti pegi ke tak sebab aku tunggu saleza.. aku nak gi ngan dia.. dia ngan dena ni rapat ngan aku masa form 5 SMPW .. so rindu sangat nak together gether.. saleza busy, sekarang ni dia outstation.. so tu yang tak pasti tu.. takpe lah..aku tunggu dia balik jugak baru aku gi umah dena.. dena tu tak sabo-sabo dah nak jumpa.. nak bergosiiip la tu hahahaha.. sabo jer la..

Semalam gi umah kak ina, hari ni lak aku nak pi piknik kat tempat biasa.. bahan-bahan semua aku dah sedia kan.. ayam dah perap.. bihun dah rendam.. sotong kering pun dah rendam.. tinggal nak masak jer lagi.. sat gi aku masak ler.. now dah kol 8.00 pagi.. pung pang pung pang siap ler hehehe.. Hmm ramai jugak nanti yang ada.. aku, husben, anak-anak aku, farah, mak, su, yen ani ngan anak dia, mayb ijon.. dia tak pasti agi.. agi ramai agi best.. kene bawak kemera.. leh upload gambar kat sini nanti huhuhu...

Monday, October 12, 2009

Eksiden Depan Mata..

Dah berminggu aku malas nak pegi class, maybe sebab mood nak raya then bersambung mood raya kot yang jadikan aku macam tu.. ikut rekod kedatangan aku ke class, aku antara student yang jarang ponteng kalau takde ape2 yang penting.. so.. minggu ni mood raya dah semakin kurang kot hehehe.. laju jer aku pi class.. sabtu n ahad..takde masalah langsung.. so rutin aku kembali seperti biasa setiap ujung minggu.. macam biasa jugak, aku di hantar dan di jemput oleh suami ku yang tersayang hikhikhik.. ada kala naik motor, ada kala naik keter.. aku no hal..

So class ahad semalam aku di jemput oleh husben macam selalu.. kami balik umah pun ikut jalan yang selalu kami gunakan.. shortcut dari danau kota terus ke jalan gombak kemudian ikut jalan sentul, amik DUKE ke jalan semarak tapi sampai duke kat area setapak kami melawan arus.. situ takde orang naik.. jarang sangat.. so tu la jalan pintas kami balik umah terus ikut jambatan sungai kat bengkel keter member husben aku.. seperti selalu jugak, aku suka tengok org yang memancing kat situ.. sabarnye dorang, dengan cuaca panas, siap ada payung lagik tempat dorang berteduh memancing.. kalau tengok kaler air sungai tu, macam tak lalu jerk nak makan ikan tu hehehe.. tapi tu kot yang wat isi ikan kat situ makin sedap..makan benda2 organik hahahaha..iyeeeeeeeek!! dah nak sampai umah dah.. terbayang wajah anak-anak aku kejap.. sampai jer simpang nak masuk ke area perumahan, aku dengar n nampak motor... motor kat tengah jalan!!!!

"abang.. eksiden.. motor tu..kat tengah jalan" aku bagitau husben aku.. mulanya husben aku macam tak perasan..

"ha'ah".. kata husben aku..husben aku slowkan motor..

"benti bang..benti"..aku minta husben aku bentikan motor.. aku makin berdebar..

"mana orangnye"..aku bisik kat hati.. aku ke depan sikit..

"Ya Allah bang.. tolong bang cepat"..kata aku kat husben lagi bila aku tengok 2 orang remaja terbaring kat lantai..

"tolong..mari tolong" panggil apek bantu budak-budak tu..bagi aku apek tu adalah saksi utama kejadian..sebab dia seiring dengan remaja tu nunggang motor..

"haiya..ini budak-budak naik motor cakap cakap.. cerita-cerita.. saya sudah jangka ini.." ngomel apek tu..

apek dengan sape ntah, aku tak perasan.. angkat lagi satu remaja yang terbaring kat tengah jalan tu.. remaja yang kedua ni aku tengok agak teruk.. masih terbayang kat mata aku, mata dia.. mata dia pandang aku.. mata dia tak berkedip.. tapi kata orang kat situ, nadi dia masih ada.. aku punya debar usah citer la.. nak call ambulans pun terketar-ketar.. ada orang lain tolong call kan.. aku tengok budak-budak tu berdarah.. budak pertama tu dah boleh bangun.. bahagian kepala dan telinga kanan dia berdarah.. dia pegi dapatkan kawan dia yang terbaring kat seberang jalan.. orang semakin ramai.. kawan2 budak2 tu pun makin ramai.. husben aku ajak aku balik.. rasa macam berat jer nak pergi.. tapi aku teringat anak-anak2 aku.. dorang berdua jer kat umah.. so aku yang masih berdebar tu, bonceng balik motor dan terus tinggalkan kawasan eksiden tu.. masa kat satu selekoh kawasan perumahan sebelah.. motor gelong..

"eh..abang..nape nih".. aku tepuk bahu husben aku..

"tayar takde angin".. kata husben aku

"laaaa... macam mana pulak takde angin, tadi ada.." kata aku.

husben aku pandang aku.. tengok tayar then tersenyum..

"iyer la.. ape lagi..jalan kaki ler..nasib dah dekat" kata aku..

Sabo jer la motor nih.. nasib takde angin kat situ..kalau kat bukit jambatan sungai tadi.. ish 2,2 masuk sungai agaknya hehehe..

Sepanjang hari aku terbayangkan wajah budak kedua tu.. harap dia ok.. semoga dia semboh cepat.. Amin.

Malam aku bawak mak pegi Focus Point.. nak wat spek mata.. tapi kata specialist kat situ dorang tak leh nak kesan rabun mak..sebab masalah ketarak.. Ya Allah!! macam tu sekali.. patut la mak tak nampak.. aku bagitau su, suh dia bawak mak pegi hospital.. jumpa pakar mata.. secepat mungkin.. su kata isnin sok nak bawak mak.. dia nak amik MC.. harap masalah mata mak akan pulih..insyallah..Amin.

Thursday, October 8, 2009

Busyyyyyyyyyyyyyy......

Aduhla.. masih ada entry yang kosong.. aku busy ngadap asignment daaa... tak penah serik2.. suka wat last minit.. rasa la badan..hikhikhik..huwaaaaa!!!

Tuesday, September 29, 2009

AidilFitri 2009 Pt.2

Hari Raya Kedua

Lepas dapat kata putus dari bondaku, aku terus maklumkan kat husben.. then sesi kemas baju pun berlangsung hehehe.. husben aku pulak banyak bantu kat kitchen site.. basuh pinggan, periuk dan kemas sikit-sikit.. tengkiu bang..

Kol 2.30 petang dari umah mak kami gerak ke arah Plaza Tol Jalan Duta.. kereta kat highway boleh tahan jugak banyaknya.. masa nak masuk 'terowong' kat Perak tu, amik masa jugaklah.. kat plaza tol kereta yang bayar kat lorong Tunai, berbaris panjang..sangat berdisiplin hehehe.. alhamdulillah dengan berbekalkan pengalaman balik kampung yang lepas-lepas kami dah reload kad TOUCH N GO kat Plaza Tol Duta tadi.. takut lama berbaris nak bayar tol macam keter2 lain tu..sian dorang..kat R&R sepanjang highway 'FULL' jer.. sebab tu kami tak berhenti langsung untuk makan.. cuma berhenti kejap kat mane ntah, aku dah lupa la pulak untuk buang2 apa yang patut.. nasib kat hentian tu tak ramai orang, takde la tunggu lama nak masuk 'toilet'.. pastu husben aku beli buah-buah potong untuk wat makan2 lam keter.. perjalanan diteruskan.. nasib la mira yang duduk n tido atas peha aku ni tak lasak sangat.. takde sakit sangat peha aku meriba dia berjam-jam tu..

Perjalanan kali ni tak macam perjalanan biasa yang kami lalui bila balik kampung.. biasanya kami ikut Grik.. tapi kali ni tak.. kami terus ke Alor Star then ke Pokok Sena umah kawan adik aku.. dia beria sangat nak pi umah kawannya tu.. bayangkanlah kol 8 malam baru kami sampai.. dari kol 2.30 petang sampai 8.00 malam.. itu pun husben aku bawak boleh la tahan lajunya 140-160 km/h, kalo tak..ish ish ish ntah kol brape sampai.. Kami dijamu nasi n lauk pauk.. alhamdulillah kenyang.. terima kasih ya tuan rumah.. meriah sungguh umah dia, bunyi mercun dam dim dum depan umah hehehe.. biasa la bila semua keluarga berkumpul.. macam ni la.. lepas sembang-sembang, kami minta diri pulang.. perjalanan diteruskan ke destinasi utama hehehe.. balik kampung la.. dalam perjalanan tu aku buat satu panggilan..

"Assalamualaikum farah..", aku bagi salam.

'waalaikumussalam.. akak.., jawab farah.

'farah wat pe tu?', soal aku lagi..

'baru nak tido', jawab farah lagi..

"farah..siapkan tempat tido akak.." aku cakap kat farah..

"akak! biar betul akak nih, akak kat maner ni?".. farah dengan nada riang macam tak pecaye jerk..

"lam keter la.. ondaway..insyallah dalam 2 jam kami sampai,siapkan yer.." aku yakinkan farah..

Memang sengaja kami nak buat surprise.. seronok dengar suara farah tadi hehehe.. mesti mak ngan abah pun hepi.. hepi ker? ahaks.. luka yang lama jangan dikenang.. huhuhuhu.. aku harap mak ngan abah hepi sama macam farah..

Alhamdulillah kami sampai umah mak (umah aku sebenarnya tu hehehe) dalam kol 1 pagi.. pas tukar2 baju kami terus zzzzzzz...lena.

Hari Raya Ketiga

Kat Kampung Baling.. Oleh kerana kepenatan aku masih ada, aku takde mood sangat nak pi beraya.. tapi aku gagahkan juga pi umah Mak Ngah.. Mak Ngah wat open house.. pastu kami terus balik umah..

Hari Raya Keempat

Jalan-jalan ke Sungai Petani & Penang.. Kami gerak dari umah mak pun dah lewat.. dah rasa macam malas jer nak pi penang.. takat sp tu okla..tapi sebab nak tunaikan hajat mak yang ikut aku sekali balik kampung ni.. aku pegi la jugak.. tapi memula kami ke sp.. beraya kat umah 'tok n tokwan teh'.. liza pun ada jugak.. dah kurus liza sekarang.. aku jer payah nak diet hehehe... kurus nak tapi diet tak nak.. pas sembang-sembang dan bertukar address blog masing.. kami gerak ke Penang.. cadangnya nak naik feri ke seberang tapi bila tengok mak aii.. beratur panjang, terpaksalah kami kensel plan tu.. ikut Jambatan Pulau Pinang jer la.. sebab dah lewat, kami tak pi jalan-jalan mane pun.. kami terus jer cari umah Mak Nah adik mak aku tu.. berpusing-pusing sesat.. umah dia dah bertukar view..maner nak jumpa hik hik hik.. pas calling calling banyak kali.. kami sampai jugak kat depan tembok pagar umah Mak Nah hehehe..alhamdulillah.. pas makan n bersembang-sembang, kami mintak diri balik.. juga ikut jambatan.. kami balik terus ke baling ikut highway Butterworth-Kulim-Grik.. sampai umah mak..cuci badan aka mandi, aku terus zzzz..

Monday, September 28, 2009

AidilFitri 2009

Baru hari ni aku berkesempatan update blog aku..tu pun dengan paler yang berdenyut2 ni tapi aku dah telan panadol active fast tadi..oklah sikit.. dalam fikiran aku ni berlambak-lambak story yang aku nak citer kat sini.. banyak perkara yang berlaku dalam hidup aku sepanjang seminggu kita beraya ni..

Malam Raya

Aku masih berada kat Care4 mencari beberapa barang.. aku borong pampers untuk Mira 4 bungkus sebab harga 'offer' ..kurang RM6 dari harga biasa..banyak tu jimat..pastu aku beli kueh bangkit ngan kek chiffon orange.. apa lagi yang aku beli ek.. ader la sket2 barang lain..aku pun dah lupa hikhikhik..

Balik dari Care4 aku terus kemas-kemas umah.. masukkan kueh dalam balang kueh.. sapu sampah..letak alas meja makan.. dan yang paling last aku buat sebelum aku tido kejap dah tentulah iron baju raya anak-anak, baju raya suami ngan baju raya aku hehehe.. walaupun penat tapi aku puas sebab semua dah beres..

Hari Raya Pertama


Tugas pertama aku pagi raya ialah siapkan makan untuk husben aku sebelum dia pegi Sembahyang Raya..pastu aku bangunkan anak-anak supaya bersiap.. sementara tunggu husben aku balik dari masjid, aku pun bersiap la jugak.. tersenyum aku tengok anak-anak aku seronok berbaju melayu dan berbaju kurung.. cantik dan segak.. alhamdulillah..

Dalam kol 9.00 lebih kot, husben aku pun balik.. sebelum pegi umah mak, aku, husben dan anak-anak bersalam salaman dulu.. then kami bergambar-gambaran pulak.. aku la yang tukang amik gambar.. tapi.. macam mana nak bergambar family kalo yang amik gambarnya aku kan..tripod pun takdaq..so aku pun gunalah akai yang dianugerahkan Ilahi ni kan hehehe.. aku amik la papan iron board jadikan tempat letak camera.. dapatlah kami snap gambar sekeping dua.. kenapa sekeping dua jer? hikhikhik.. bateri camera habis huwahuwahuwa... geramnyeeeee...



Pas sesi bergambar kami cadangnya nak beraya jap kat umah makcik mamat jiran aku tu tapi memandangkan kami dah lewat ke umah mak, terpaksalah plan tu dibatalkan.. Kat umah mak, aku bersalam salaman pula ngan mak ngan ayah.. husben ngan anak-anak aku pun turut serta.. aku tak ke mana pun raya pertama ni sebab aku kene tunggu tetamu yang datang.. pagi tu ayah baru nak buat ketupat pulut feberet aku.. so sementara tu husben aku ajak gi umah "Apak".. bapak sedara belah ayah aku.. tak jauh..kat tingkat 1 jerk.. masa kat umah apak, achap datang bagitau "PakTua" ada kat umah.. so aku makan cepat-cepat pastu terus beransur balik umah mak.. pastu umah aku penuh pulak dengan sanak sedara Abang Nan.. seronok sekali sekali ramai gitu.. kat bawah ni gambar anak-anak abg sham @ PakTua bagi anak-anak aku.. wali pertama aku.




Aku tak pasti hujan turun kol brape.. time tu aku terlena jap..mmg tak sedar langsung.. aku terjaga masa aqeef sampai.. lewat petang kami balik umah.. pas mandi-mandi, aku masuk tido awai.. dalam waktu tu aku ngan husben aku berbincang pasal "macam nak balik kampung jerk" huhuhuu.. tu arr....ntah nape, aku rindu nak balik kampung..husben aku pulak dah tentu la suka.. dia soh berkemas.. tapi plan terpaksa ditunda sebab mak nak ikut then nak bincang ngan ayah dulu.. keputusan hanya dapat diputuskan dalam kol 11 pagi.. apa lagi..berkemas la.. Balik Kampung!!!oh..oh..oh balik kampung..hati ria!!!

Saturday, September 19, 2009

Hari Terakhir Ramadhan 2009

Alhamdulilah ibadah puasa tahun ni dapat dilaksanakan dengan baik berbanding dengan tahun-tahuh lepas.. terutama achap..tahun ni achap berjaya puasa hingga hari ni tanpa keluh kesah kecuali kalau tak bangun sahur hehehe.. ada la 2,3 kali terlajak tido.. tapi achap tetap puasa jugak.. syukur alhamdulillah. Semoga anak-anakku menjadi anak yang berakhlak mulia dan berjaya di dunia dan di akhirat, Amin.

Pagi ni hujan turun membasahi bumi Kuala Lumpur..sejuk..terasa sayu pulak..macam-macam tersimpul dalam hati ni.. husben aku dah keluar pegi hantar farah kat Stesen Bas Jalan Duta.. dia balik beraya ngan mak n abah.. uwaaaaa.. nak balik jugaaakk.. tapi kan.. aku masih takut-takut sebenarnya nak balik baling ni.. takut aku sedih lagi.. takut aku terasa hati lagi.. takut mak ngan abah tak selesa ngan aku.. takut abah tak layan aku.. nanti aku nangis lagi.. tapi aku nak balik.. aku nak balik kampung..tu la sebabnya kot hati aku sayu jer tengok tempat parking dah lengang, tak macam selalu penuh dengan kereta.. ramai dah balik kampung.. walaupun mak ngan ayah kat KL ni tapi hati aku seronok nak balik baling.. aku pun tak tau nape jadi macamtu.. tapi sebab pikirkan mak ngan ayah.. aku akur dengan giliran yang aku buat, walaupun giliran tu aku leh tukar kalau aku nak.. tapi.. takpe lah.. atleast aku leh gembirakan hati mak ngan ayah kalau aku beraya kat sini.. ada orang nak masakkan rendang mak.. ada orang nak teman mak sembang..ada orang nak teman mak ngumpat hahahaha.. anak mak...eh eh eh..tak tak tak.. adik-adik aku kata aku anak ayah.. hikhikhik..anak mak ngan ayah la kan kan kan..

Baru kejap ni kol 8.44am aku kol mak, tanye mak kat maner? mak kata mak kat Chowkit beli daging.. dah nak balik tapi ujan.. so aku suh mak tunggu situ.. aku call husben aku suh amik mak kat gerai.. klah..nanti aku sambung cerita aktiviti aku hari ni..taa

Saturday, September 12, 2009

Gath Ramadhan Exittarian 2009 KECOH!!!

Ntah kenapa aku malas sangat nak gi class arini.. bukan apa badan rasa tak larat semacam.. kalau aku datang period lewat ni lah jadinya.. lagi satu azabnya bila 1st day period..lenguh satu badan.. harini semua umat islam dah berpuasa 22 hari.. sama lah dengan aku..sepatutnya aku dah bercuti 3,4 ari lepas.. tapi ntah nape sampai hari ni aku masih tak cuti2..adakah aku? huwahuwahuwa.. tunggu 2,3 hari lagi..

Hari ni aku agak sebuk sikit.. kol 3 aku gi amik kueh raya, pastu aku ngan anak2 aku gi JJ Wangsamaju beli kasut Mira.. cadangnya nak cari jeans achap tapi takde saiz la.. kesian dia.. kami sampai umah dah lewat.. 15 minit agi kol 6 baru sampai umah.. mira ngan achap su bawak balik umah mak sementara aku bersiap kat umah..kami nak ke restaurant nelayan titiwangsa..

So samapi je sane aku tengok..wah ramainya manusia..macam seronok jerk..pastu aku terus ke dalam nak dapatkan table yang aku booking utk geng ittar ngan family aku ler.. aku tengok ramai yang dah beratur.. oklah..aku pun amik tempat jugak la.. 2 pompuan yang beratur depan aku dinaklumkan oleh lelaki kat meja reservation bahwasanya table FULL.. dia kata semua meja dah ada orang.. aku yang tengah beratur ni dah mula naik angin.. aku terus mencelah..

"mana boleh buat macam ni"

"saya nak jugak meja sebab ahli keluarga saya semua dah ada depan ni".. aku mula terasa bahang kepanasan dalam diri aku..

mamat tu boleh pulak kata:

"kami minta maaf, kami tahu salah kami"

kakak sorang tu kata:

"kami tak mahu tahu salah sapa, kami nak meja kami"

aku lantas ke meja hujung, minta tolong sorang kakak tu dapatkan meja aku.. kakak tadi tu pun minta tolong gak.. so staf2 tu mula berbincang2.. jam dah kol 7.03 malam..tinggal berapa minit jer lagi dah nak berbuka.. kakak yang aku minta tolong tu mula keluar dari tempat booking.. dia suh wakil2 yang dia catit nama ikut dia.. aku ngan husben bergegas ikut kakak tu termasuk 3 wakil lainnya.. dari satu penjuru ke satu penjuru kami pergi, semua penuh.. pastu kakak tadi tu kembali ke tempat booking, tiba2 dia patah balik..dia suh aku duduk kat 2 meja yg belum ada org tu.. so aku apa lagi..duduk la..mintak miza ngan family dia duduk sama.. alhamdulillah akhirnya dapat juga kami meja walaupun bukan terpaksa berebut dengan makcik lagi satu.. sementara menunggu makanan di ambil, kami berbuka dengan air mineral jer.. lama kelamaan meja aku ngan meja miza penuh dengan makanan..alhamdulillah.. mood makan kami kembali ceria hehehe.. paling best tengok nazri makan udang galah.. balun..husben aku pun sama.. tapi tu lah, arini aku letih dibuatnya..

Pengajaran untuk kali ni, bila booking mana2 tempat pastikan aku ada letak deposit.. susah kalau ada masalah macam ni.. TRAGEDI BERBUKA DI RESTAURAN NELAYAN TITIWANGSA .. harubiru..

Terima kasih pada yang hadir..seperti biasa, setelah dinilai dan diedit, maka terciptalah satu slideshow yang dinantikan..


Wednesday, September 9, 2009

Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke 10

Macam mana la aku leh lupa lagi.. tahun lepas pun camni jugak..adeh..husben aku ingat ke? ishhh..aku tau dia pun lupa hehehe..kalau tak dia dah hint2 kat aku aritu.. aku lupa mayb sebab aritu busy ngan test osh kot..hurmmm..takpelah..masih dalam bulan yang sama.. sepatutnya anniversary kami pada 4 September tapi oklah kan sambut ari ni 090909 huhuhuhu... sure sambut kat umah mak..makan pas berbuka nanti..

Tadi bila aku teringat jer, terus aku sms husben aku hehehe..

"tak ingat anniversary ke?" huhuhu..

Puas aku nunggu hubby aku reply..hampir 10 minit hehehe menunggu itu menyeksakan, tu yang terasa lama tu..then handphone aku berbunyi...husben aku call.. dia kata udang galah yang dia beli pagi tadi tu sempena nak sambut anniversary la..banyaaakla..lupa jugak la tu.. so aku pun merisik2 la kan..kot kot leh order kek ke idak huhuhu.. alhamdulillah terus dapat lampu hijau.. apa agi, lepas habis cakap ngan husben, aku terus call secret recipe kat sogo tu.. aku order chocolate moist cake.. tu jer la kek yang paling sedap aku dan seluruh kuarga aku rasa..dan tak heranla kek tu jer la yg kami selalu order..kalau order kek lain sure banyak complaintnye.. so petang nanti aku kuar jap pi tukar baju yang aku beli aritu then amik kek terus.. so nanti aku tampal gambar kek tu kat sini k.. tata

Tuesday, September 8, 2009

Raya Theme 2009

Almost every year we have Raya Theme. You all pun ada kan.. Last year yellowish gold.. for this year i choose soft brownish gold... u know what..i bought the material early.. 2 months before Ramadhan.. see how excitednye aku bershopping raya hehehe.. bukan apa.. dah ada budget raya time tu, apa lagi, belasah jer la.. because of "ada rezeki lebih" i bought also for my 'mak & ayah' and for my 'mak & abah' at Baling, Kedah too.. i bought same colour & material for both daddy.. konon kasih sayang sama rata la ni hehehe...

Then semua kain-kain tu aku hantar kat "The Best Tailor in Baling".. who else? my lovely mak mertua la hehehehe.. but she is really really a good tailor.. every year raya my mother in law mmg tak menang tangan menjahit.. sometimes baju sendiri pun tak sempat jahit.. try to imagine that how busy nye mak aku yang ni.. ish ish ish.. thanks mak coz siapkan baju kami hikhikhik.. we already get the 'baju raya' 2 weeks before Syawal, bring it by "tukwan teh".. ur sewing 'super' dashat mak!!.. thank you so much ..muaaaaccchhh..love U.

Monday, August 31, 2009

Selamat Hari Kemerdekaan ke 52 Malaysia..



Dengan bertemakan 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan tahun ini, hari ni Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 52.. alhamdulillah.. semoga Malaysia terus makmur dan aman selamanya..Amin.

Lokasi sambutan tahun ini adalah di Bangunan Parlimen bagi menghormati bulan Ramadhan..dan takut kat H1N1.. tapi berkumpul jugak tu kan ahaks..

Logo Sambutan Kemerdekaan 2009; 1 Malaysia

Logo berbentuk nombor satu dan berlatarbelakangkan Jalur Gemilang serta tulisan Malaysia ini dinamakan 1 Malaysia. Logo 1 Malaysia melambangkan visi negara iaitu untuk mewujudkan satu masyarakat yang berpadu dan mempunyai semangat cintakan negara berpandukan Perlembagaan Negara dan Rukun Negara.

Ia juga mencerminkan rakyat Malaysia yang saling bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa.

Sementara itu logo 1 Malaysia ini dilengkapkan dengan lagu khas Satu Malaysia yang telah dicipta oleh Nik Nizam dan Errie Naham dan lirik oleh Lokman Ghani.


Lirik Lagu 1 Malaysia

Satu Malaysia

Berdiri, Teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia
Sepakat, Rakyat didahulukan
Pencapaian diutamakan

Perpaduan, Mendapat rahmat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan, Kita bangunkan
Satu Malaysia

Dalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu Malaysia

Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia

Satu Malaysia untuk semua

Monday, August 24, 2009

Hari ke 3 Puasa Ramadhan

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke 3 umat islam berpuasa.. Dan alhamdulillah juga aku dapat tunaikan ibadahku sempurna 5 waktu yang dah lama aku jarang-jarang lakukan.. alhamdulillah.. puasa pula tidak menjadi masalah padaku.. dengan cuaca yang redup, aku dan keluarga ku dapat berpuasa tanpa rasa apa pun sulitnya terutama achap yang mana aku belom lagi dengar keluhan dia berpuasa.. kalau dulu.. asik lapar..lapar.. alhamdulillah.. syukur kepadaMu Ya Allah kerana permudahkan ibadah kami.. Amin.

Dah berpuasa tentu ada berbuka kan.. tak banyak pun sikit kene berbuka juga.. hari ni aku masak ayam masak kicap ngan udang goreng tepung lagi.. kali ni nak bawak pegi umah mak.. nak semua rasa kesedapan udang goreng tepung tu.. habiiisss you..alhamdulillah..

Tapi malam aku di kejutkan dengan satu berita oleh adik aku, su.. barang2 bisnes dia habis di curi.. siapa curi? adalah hamba Allah tu.. semoga barang-barang tersebut dapat dikembalikan kepada tuannya.. aku yang mendengarnya cukup panas hati.. nak jer aku lempang2kan anak orang tu.. sabar-sabar.. Ramadhan..

Sunday, August 23, 2009

Hari ke 2 Puasa Ramadhan

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke 2 umat islam berpuasa.. dan semalam alhamdulillah ibadat puasa dikerjakan dengan sempurna tanpa ada rasa lapar dan dahaga.. dan bersyukur juga abang achap berpuasa dengan tenang dan tak banyak bersunggut macam tahun lepas..mungkin sebab dah besar agaknya.. dan untuk tahun ni aku tak sebut pun pasal ganjaran kalau puasa sebulan dan dia pun langsung tak bertanya hal tu.. aku nak dia puasa kerana tuntutan agama.. perlu lakukan dengan ikhlas.. insyallah.

Semalam menu sahur keluarga aku sediakan ikan cencaru sumbat dan ayam goreng.. dan hari ni lak aku sediakan daging sambal berbuka semalam hehehe.. ada belen jgn membazir.. dan yang ni achap suka..aku pun suka..udang tepung.. just simple jer.. kalau makan berkuah untuk sahur ni biasanya tak jalan.. tak lalu nak makan..

Hmmm.. berbuka semalam aku sekeluarga alhamdulillah dapat berbuka dengan mak n ayah ngan adik2 kat umah mak.. tapi agak tak meriah sebab man ngan aye takde.. dorang berbuka kat umah masing-masing..takpelah..mungkin esok-esok insyallah.. semalam aku cuma sempat masak daging sambal ngan sayur kailan ikan masin jer sebab aku ada class semalam.. kul 5 petang baru sampai umah.. dan semalam berkat hari pertama puasa presentation kami berjaya dan mendapat pujian lecturer..alhamdulillah.. thank girls atas kerjasama kalian semua submit part masing2 awal.. so dapatla saya cuba edit dan hiasi slide yang mana termampu.. walaupun sering tak cukup tido, aku rasa berbaloi.. so girls we do it for the next assignment k..insyallah.

Friday, August 21, 2009

KELEBIHAN BULAN RAMADHAN....

1. Bulan diturunkan Al-Quran
Yang bermaksud:(masa yang diwajibkan kamu berpuasa ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk itu dan yang membezakan antara benar dengan yang susah ( surah Al Baqarah : 185 )

2. Bulan penuh berkat

Bulan Ramadhan merupakan satu bulan yang disebut sebagai bulan mulanya rahmat, di tengahnya pengampunan dan akhirnya merdeka daripada api neraka.

3. Bulan penghapusan dosa

Rasulullah s.a.w bersabda, sesiapa berpuasa Ramadhan dan berjaga malamnya dengan penuh kepercayaan dan ketelusan ikhlasnya nescaya diampunkan dosanya yang telah lalu.

4. Bulan diturunkan Lailatul Qadar

Sesungguhnya kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatul Qadar. Dan tahukah kamu pada dia Lailatul Qadar itu. Lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu diturunkan malaikat dan Jibrail dengan izin tuhan mereka untuk mengutus segala urusan. Sejahteralah (malam) sehingga terbit fajar.(surah Qadr:1-5)

Monday, August 17, 2009

Resepi Ketam Serai Kunyit

Lebatnya hujan petang ni..dengan angin bertiup kencang..kalau ada goreng pisang panas ke ngan teh o panas sure sedap.. tapi nak keluar malas hehehe so ape yang ada kat dapo ekk nak ganti minum petan ni..hmmm..dalam esbok ada ketam laaa..apa lagi aku capai ketam then bersihkan dan sediakan bahan-bahan untuk masak..Masa ketam tengah mendidih kat atas api, aku dah terliur dengan bau dia.. bukan masak yang susah-susah..masak ngan air jer.. simple dan sedap.. rancangnya nak buat makan malam nanti tapi dek kerna tak tahan nafsu nak makan tu, aku ngan hubby apa lagi..senduk sorang sepiring la..sekor sorang..meratah la kami 3 beranak menggantikan minum petang yang sepatutnya dihidang dengan kueh mueh hehehe.. achap takde..belum balik sekolah..so mira la yang paling banyak dapat makan isi ketam tu.. syyyy..jangan bagitau abang achap tau..

Nak cuba resepi Ketam Masak Air? kat bahagian bawah entry kat blah kanan blog ni aku ada sediakan resepinya.. cuba la.. aku jamin korang mesti puji diri sendiri punye sebab masak sedap.. aku hubby yang puji..tu dah cukup buat aku happy.. so tatata..

Sunday, August 16, 2009

Rahsia Solat dari sudut Sains dan Kesihatan

Tahukah anda bahawa solat boleh merawat penyakit yang kritikal ?


Membongkar Rahsia Solat dari sudut sains kesihatan Prof Dr Wan Abu Bakar (kanan) bersama Dr Fatimah dan Ng Siew Chok bersama buku mengenai rahsia solat dari segi sains.

HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh. Berikut adalah beberapa hasil kajian yang telah dilakukan berkaitan solat:
AKTIVITI OTOT - Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas

Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan. Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan.

“Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh,” katanya. Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh. Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenap pasti otot yang aktif ketika solat.

ISYARAT OTAK - Ng Siew Chok


Beliau berkata, perubahan kimia berlaku apabila otak aktif. Proses kimia yang menyebabkan pergerakan ion atau atom membawa cas elektrik boleh diukur menggunakan elektrod yang diletakkan pada kulit kepala. Sejenis alat, iaitu EEG (Electroencephalography) digunakan untuk mengukur isyarat otak daripada aktiviti elektrik.

“Gelombang otak mempunyai beberapa frekuensi irama yang dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Jenis gelombang otak Alfa (8-13 Hz) menunjukkan keadaan tenang,” katanya

Walaupun bukan Islam, Siew Chok kagum terhadap hasil kajian yang dilakukannya apabila mendapati keadaan dan pemikiran orang selepas bersolat tenang dan menyamai keadaan selepas bangun tidur.

“Ada fenomena menarik dalam solat, iaitu keadaan berdiri seketika sebelum sujud sebagai peringkat paling tenang ketika bersolat. Saya bukan Islam dan diberitahu bahawa keadaan itu adalah tamakninah,” katanya.

Ketika itu, katanya isyarat alfa meningkat secara mendadak yang menunjukkan seseorang itu berada dalam keadaan tenang.

Siew Chok berkata, solat juga meningkatkan penumpuan terhadap sesuatu perkara dan memperkuatkan kuasa otak.

Sehubungan itu, katanya solat membolehkan seseorang itu menyediakan otak untuk lebih bersedia terhadap sesuatu cabaran yang perlu dihadapinya dalam aktiviti harian.

KOMPOSISI TUBUH - Dr Fatimah Ibrahim

Beliau berkata, komposisi tubuh mengandungi empat komponen utama, iaitu tisu aktif, tisu tulang, komponen air dan lemak.

Beliau berkata, ada beberapa kaedah untuk mengukur komposisi tubuh, tetapi kajian itu menggunakan Analisis Penyepadanan Bio yang menghasilkan keputusan tepat, pantas dan selamat, berbanding pengambilan darah.

“Teknik ini tidak digunakan secara meluas di hospital negara ini, tetapi di Amerika Syarikat, teknik ini digunakan untuk menilai status penyakit seperti Aids, diabetes, demam denggi dan pelbagai penyakit kritikal lain,” katanya.

Dalam kajian ini, katanya model untuk mendapatkan komposisi tubuh terbaik adalah dengan melakukan lima perkara, iaitu solat lima kali sehari, memahami maksud bacaan dalam solat, solat berjemaah, rukuk dengan betul (90 darjah) dan melentikkan jari kaki ketika duduk antara sujud dan tahyat akhir.

Dr Fatimah berkata, orang yang tidak melakukan lima perkara ini mempunyai komposisi tubuh yang kurang baik.

Katanya, kajian mendapati secara keseluruhan orang yang solat berjemaah mempunyai kesihatan lebih baik berbanding yang bersolat secara bersendirian.

“Kita mendapati apabila berjemaah, orang yang melakukan solat bersentuh bahu ke bahu. Tubuh manusia seperti bateri. Ketika bersolat, cas tubuh manusia mengalir seperti dalam litar dan akhirnya meneutralkan cas tubuh.

“Sebelum solat, ada orang yang penat dan ada yang tidak penat. Ketika solat, orang yang tidak penat dan mempunyai cas positif akan mengalirkan cas positif kepada orang yang letih dan mempunyai cas negatif,” katanya.

Katanya, ini yang menyebabkan orang yang bersolat jemaah mempunyai badan bertenaga dan lebih tenang.

Dr Fatimah berkata, solat tarawih dan berpuasa juga memberi kebaikan dan ini terbukti berdasarkan kajian yang dilakukan.

Sebelum Ramadan bermula, katanya komposisi badan diukur dan selepas 21 hari berpuasa, komposisi tubuh yang diukur semula mendapati keadaan tubuh sihat seperti kolesterol rendah akibat kadar pembakaran lemak yang meningkat serta paras glukos rendah.

Selain itu, katanya posisi tubuh (posture) dalam solat dapat mengubat sakit pinggang. Malah jika berjumpa doktor, pesakit disuruh melakukan senaman seperti berdiri dan membongkokkan tubuh yang menyamai gerakan solat.

Beliau berkata, keputusan positif itu adalah berdasarkan ukuran saintifik dengan meletakkan beberapa sensor (pengesan) di tulang belakang pesakit untuk melihat isyarat otot.

Katanya, hasil kajian mendapati pesakit yang mengikuti terapi solat selama sebulan, iaitu dengan membuat rukuk 90 darjah, sakit pinggangnya berkurangan.

“Ini membuktikan terapi solat boleh digunakan untuk merawat sakit pinggang. Kita akan menerbitkan buku kedua terapi solat yang bukan saja sesuai untuk wanita normal, tetapi untuk wanita mengandung. Bukan Islam juga boleh mengikuti terapi ini dengan melakukan senaman sama seperti gerakan solat,” katanya.

Jangan terkejut kerana solat boleh merawat Erektil Disfungsi (ED) atau lebih dikenali sebagai mati pucuk, masalah kesihatan yang lelaki amat takut.

Untuk lelaki normal, keupayaan seksual adalah tiga kali penegangan ketika tidur dan volum ketika ketegangan mesti lebih 200 peratus.

“Kajian dilakukan dengan mengukur zakar (pesakit diajar melakukan ukuran). Pada bulan pertama, tiada ketegangan langsung, tetapi selepas melakukan terapi selama dua bulan iaitu dengan melakukan solat tambahan, sudah ada ketegangan dan volum mencapai tahap normal,” katanya.

Beliau berkata, terapi adalah dengan cara melakukan solat sunat sebanyak tiga kali seminggu dengan setiap terapi sebanyak 12 rakaat atau kira-kira 30 minit

Selain itu, katanya antara hasil kajian yang menarik perhatian pakar sakit jantung ialah mengenai kadar denyutan jantung kerana selama ini, kajian saintifik lain menyatakan bahawa kadar denyutan jantung paling rendah adalah ketika berbaring.

“Kajian mendapati ketika solat, keadaan sujud mencatatkan kadar denyutan paling rendah dan lebih baik berbanding ketika baring. Ini menunjukkan posisi tubuh ketika solat adalah bagus,” katanya.

Sehubungan itu, katanya kajian akan dilakukan dengan lebih meluas untuk melihat sama ada posisi tubuh ketika solat boleh merawat sakit jantung. Katanya, pakar jantung gembira dengan hasil kajian itu kerana boleh memperkenalkan terapi solat kepada pesakit jantung untuk melakukan senaman. Ketika ini, setiap pesakit jantung perlu melakukan senaman selama 30 minit setiap hari.

(Artikel ini dipetik daripada tulisan Ziauddin Sharuddin dalam laman web berita harian, untuk panduan dan rujukan umat Islam berhubung manfaat dan fadhilat solat )

Happy Besday Abang!

16hb Ogos.. hari lahir suamiku..

"SELAMAT HARI JADI ABANG" Semoga abang sentiasa memperolehi kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki untuk keluarga kita, AMIN.

Itulah ucapan yang sedang aku rangka dalam kad ucapanku..sebab aku hanya mampu lisankan SeLamat Hari Jadi dan ucapan tu.. aku maluuuuu :P

Itulah aku..berjiwa romantik tapi sangat pemalu orangnya huhuuhuhu..

so hari ni apa menu special untuk suami aku ekk..hmm aku cadang nak masak kari arr.. "Kari Kambing" .. aku rasa semua bahan ada kot kat dapo tu.. hmm bolehla..masak pagi2 nanti sebab nak masak kambing sekurang2nya 3 jam baru daging kambing empuk betul.. nanti aku attachkan resepi Kari Kambing tu kat sini k..so sapa2 nak cuba masak..silakan.. terutama isteri-isteri yang jarang masak untuk suami.. cuba la.. mesti suami terkejut dengan hasil masakan anda..sedaaap kata anak2 aku dan suamiku. alhamdulillah..

Friday, August 14, 2009

Botol Susu Bayi #7 bahaya?!!! betul ke?

Hampir semua botol susu jika tidak semua botol susu plastik diperbuat daripada bahan poli karbonat atau PC. Tetapi penggunaan PC untuk tujuan tersebut mewujudkan kebimbangan besar dari segi sebatian 2,2-Bis(4-Hidroksifenil) Propana atau 2,2 Bis (4-HydroxyPhenyl) Propane atau (Bisphenol A). Nama popularnya adalah BPA. BPA adalah sebatian asas pembuatan bahan PC. PC juga digunakan untuk membuat bekas makanan dan minuman.

Pelbagai pihak industri plastik terutamanya yang menyokong pendapat bahawa BPA adalah selamat menyangkal pendapat bahawa BPA adalah merbahaya pada tahap yang dijumpai dalam badan manusia. Walaubagaimanapun, perkembangan terbaru dalam kajian penilaian BPA dan kesannya pada kesihatan telah dilaporkan dari beberapa buah negara dan agensi-agensi mereka (seperti, kerajaan dan ahli kajian kepentingan awam).

Pakar-pakar dalam Jawatankuasa Standard Industri di bawah Jabatan Standard Malaysia iaitu ISC J dan MPMA (yang merupakan organisasi penuliasn standard) sudah semestinya sedia maklum bahawa BPA adalah penghalang endokrin (endocrine disruptor); bermakna ia mengganggu fungsi hormon dalam benda hidup. BPA pada mulanya digunakan sebagai hormon buatan bagi mengawal masalah mengandung wanita. Penggunaanya dihentikan selepas ubat baru dijumpa. Tetapi pada masa tersebut, industri plastik telah menemui kegunaan baru untuk BPA iaitu pembuatan plastik Poli Karbonat atau PC.

Sebagai penghalang fungsi endokrin, BPA menyebabkan sel bertindak seakan-akan sama dengan tindakan sel tersebut terhadap hormon estradiol (hormon estrogen). BPA bergabung dengan reseptor berkaitan dengan estrogen tetapi tidak boleh menggantikan aktiviti estrogen. Akibatnya BPA mungkin memberikan kesan estrogen palsu kepada badan, mengganggu keseimbangan hormon yang diperlukan bagi perkembangan manusia yang sihat.

Ujian pada haiwan mengaitkan pendedahan pada dos yang rendah kepada pelbagai masalah kesihatan yang serius termasuk:

- kanser prostat dan payudara
- pencapaian akil baligh awal
- kegemukan
- hiperaktiviti
- bilangan sperma yang rendah
- masalah keguguran dalam kandungan
- diabetes
- perubahan sistem ketahanan(1)

Pendedahan terhadap Bisfenol A adalah luas. Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat (US CDC) mendapati 95% orang Amerika yang diuji mempunyai tahap BPA dalam badan yang boleh dikesan(2)Satu lagi kajian pada tahun 2008 menunjukkan bahawa tahap BPA yang dijumpa dalam badan manusia adalah paling kurang dalam dewasa, sederhana pada remaja dan paling tinggi dalam kanak-kanak(3) Ikatan kimia antara molekul BPA adalah tidak stabil. Oleh itu dengan masa, BPA akan menjerap ke dalam makanan atau minuman dalam bekas yang diperbuat daripada bahan yang mengandungi BPA (contohnya susu)(4). Satu kajian yang dilakukan di Universiti Cincinnati, Amerika Syarikat mendapati penjerapan BPA daripada botol Nalgene (satu jenama botol susu bayi popular di Amerika Syarikat)(5).

Pada bulan Ogos 2007, Kumpulan Kerja Alam Sekitar di Amerika Syarikat telah menjumpai BPA telah menjerap daripada lapisan dalam tin makanan bayi berjenama popular. Pada Mac 2007, ujian oleh makmal-makmal bebas telah menjumpai BPA dalam lebih separuh daripada 97 tin makanan seperti buah-buahan, sayur-syauran, soda dan lain-lain makanan tin yang biasa dijumpai.(6)


Kajian dan Penilaian terhadap Kehadiran dan Kesan BPA

Pelbagai kajian dan penilaian telah dilakukan oleh kumpulan industri, agensi kepentingan awam bebas dan kerajaan. Banyak yang menuntut bahawa tahap BPA yang dijumpai dalam badan manusia pada masa sekarang tidak memudaratkan kesihatan. Tetapi banyak kajian lain yang tidak menggalakkan penggunaan PC terutamanya untuk bekas makanan dan minuman bayi dan kanak-kanak.

Oleh itu, banyak negara yang menangani isu-isu yang tiada kepastian ini menggunakan prinsip ’precautionary’ (berjaga-jaga). Dengan itu banyak negara telah menetapkan (dalam sesetengah kes telah menghadkan dalam undang-undang) had BPA berdasarkan pengambilan mikrogram/berat badan.


Precautionary Principle
When an activity raises threats of harm to the environment or human health, precautionary measures should be taken even if some cause and effect relationships are not fully established scientifically. "Key elements of the principle include taking precaution in the face of scientific uncertainty; exploring alternatives to possibly harmful actions; placing the burden of proof on proponents of an activity rather than on victims or potential victims of the activity; and using democratic processes to carry out and enforce the principle-including the public right to informed consent.

Sila kunjungi link ini untuk maklumat lanjut.

http://www.standardsusers.org/standardsusers/index.php?option=com_content&view=article&id=316:bisfenol-a-dan-botol-susu-bayi-spesifikasi-ulasan-kedua-ms-735&catid=36:features&Itemid=70

Nampaknya bukan setakat bekas air jer kene tukar..botol susu pun sama..demi anakku..

Thursday, August 13, 2009

Info Tentang Plastic

Ntah kenapa kebelakangan ni aku begitu amik berat pasal penggunaan bekas minuman keluarga aku.. dulu bukan aku tak tau yang bekas minuman sesetengahnya langsung tak boleh di recycle..atau diguna balik macam yang aku buat kat botol mineral water tu.. tapi mungkin kesedaran tu belum timbul macam hari ini.. aku mula mengumpul duit untuk membeli bekas2 plastic untuk kegunaan keluarga aku terutama bekas air untuk menyimpan air masak sejuk yang aku gunakan untuk minum dan juga untuk bancuhan susu anak perempuan aku tu.. aku dah pun beli 2,3 buah bekas air minuman yang dijamin kualitinya.. alhamdulillah.. semoga ahli keluarga aku sentiasa sihat hendaknya..

Di sini aku ada beberapa maklumat mengenai bekas minuman atau bekas plastic yang ada nombor2 kat bawah tu.. itu pun aku cari dalam website juga..amik sane sini.. then aku satukan di sini..semoga ianya dapat memberi manfaat kepada kita semua..insyaAllah.






Before you know which type of plastic container to buy the next time you hit the store, you first need to know how to tell them apart. Plastics are typically classified by a number from #1 to #7, each number representing a different type of resin. That number is usually imprinted on the bottom of your container; flip it upside down, and you'll see a recycling triangle with the number in the middle.

Here's a quick breakdown of plastic resin types:

#1 polyethylene terephthalate (PET or PETE)
Product examples: Disposable soft drink and water bottles, cough-syrup bottles

#2 high density polyethylene (HDPE)
Product examples: Milk jugs, toys, liquid detergent bottles, shampoo bottles

#3 polyvinyl chloride (V or PVC)
Product examples: Meat wrap, cooking oil bottles, plumbing pipes

#4 low density polyethylene (LDPE)
Product examples: Cling wrap, grocery bags, sandwich bags

#5 polypropylene (PP)
Product examples: Syrup bottles, yogurt cups/tubs, diapers

#6 polystyrene (PS)
Product examples: Disposable coffee cups, clam-shell take-out containers

#7 other (misc.; usually polycarbonate, or PC, but also polylactide, or PLA, plastics made from renewable resources)
Product examples: Baby bottles, some reusable water bottles, stain-resistant food-storage containers, medical storage containers

Now that you know what each of the numbers represents, here are the kinds you should look for at the store:

Safer Plastics
#2HDPE, #4LDPE and #5PP

These three types of plastic are the healthiest. They transmit no known chemicals into your food and they're generally recyclable; #2 is very commonly accepted by municipal recycling programs, but you may have a more difficult time finding someone to recycle your #4 and #5 containers.

#1 PET

#1 bottles and containers are fine for single use and are widely accepted by municipal recyclers. You won't find many reusable containers made from #1, but they do exist. It's also best to avoid reusing #1 plastic bottles; water and soda bottles in particular are hard to clean, and because plastic is porous, these bottles absorb flavors and bacteria that you can't get rid of.

PLA

PLA (polylactide) plastics are made from renewable resources such as corn, potatoes and sugar cane and anything else with a high starch content. The starch is converted into polylactide acid (PLA). Although you can't recycle these plant-based plastics, you can compost them in a municipal composter or in your backyard compost heap. Most decompose in about twelve days unlike conventional plastic, which can take up to 100 years.

Plastics to Avoid
#3 PVC

#3 polyvinyl chloride (PVC) is often used frequently in cling wraps for meat. However, PVC contains softeners called phthalates that interfere with hormonal development, and its manufacture and incineration release dioxin, a potent carcinogen and hormone disruptor. Vinyl chloride, the primary building block of PVC, is a known human carcinogen that also poses a threat to workers during manufacture.

#6 PS

Extruded polystyrene (#6 PS; commonly known as Styrofoam) is used in take-out containers and cups, and non-extruded PS is used in clear disposable takeout containers, disposable plastic cutlery and cups. Both forms of PS can leach styrene into food; styrene is considered a possible human carcinogen by the International Agency for Research on Cancer. It may also disrupt hormones or affect reproduction.

#7 PC

#7 Polycarbonate (PC) is found in baby bottles, 5-gallon water bottles, water-cooler bottles and the epoxy linings of tin food cans. PC is composed of a hormone-disrupting chemical called bisphenol A, which has been linked to a wide variety of problems such as cancer and obesity.

From: National Geographic 's The Green Guide (Home > Product Category List > Kitchen > Plastic Containers)

Tuesday, August 11, 2009

Udang Goreng Bersalut Tepung..NyumNyum!!

Sekarang dah kul 4.20 ptg..aku ingat nak masak udang goreng tepong laa wat minum petang..hmm..bukan ape, geram kat udang yang hubby beli pagi tadi..udang kapas tapi saiz XL.. fuhh puas hati ni kalau makan..pastu cicah sos cili yang aku alter sikit..hmm terliur aku dah.. so aku online ni bukan ape.. sebenarnya aku tengah cari resepi goreng udang bertepung..tapi kebanyakkan semua guna tepung naik sendiri.. alahai..maner ada tepung tu kat umah..tadi dah order tepung tu tapi macama lambat agi je nak sampai..aku ingat nak buatkan minum petang untuk bapa mertua aku yang ada kat umah ni..kan aku ni menantu yang baik huhuuhu...hmmm nak buat tepung naik sendiri macam tak reti jerk..gimane yak..atau aku kensel jer pasal masak udang tu..untuk minum petang suh jer adik ipar aku gi beli kat bawah...tapi..tak best la..aku nak goreng udang tu jugak..klah..nanti aku tunjuk kan hasilnya k..

Semangat mengoreng udang bersalut tepung terus berkobar-kobar..akhirnya tepung naik sendiri pun sampai..apa lagi..aku terus adun tepung then adik ipar aku yang goreng hehehe..malas aku nak tunggu kat periuk..baik aku tunggu kat meja hahaha.. so ku biarkan dia menggoreng sedangkan aku..sedap-sedap makan sambil borak2 agi..bukan selalu mood menolong ipar aku ni datang.. dalam sepuluh mood, 1 jer mood rajin..9 lagi mood pemalas je dia ada hahaha..mampus kalau dia tau aku kutuk dia.. takleh gurau pi dok... huwahuwa.. so akhirnya aku dapat juga resepi sedap goreng udang..setelah membelek2 website..aku buat resepi sendiri..cuba lah..

Thursday, August 6, 2009

Janatul tak sengaja dilukai..

Hari kalau tak silap aku Nisfu Sya'ban.. besar pahalanya bila kita berpuasa..tapi aku ni lupa pulak nak puasa..sedap2 hirup milo o panas subuh tadi tengahari baru aku teringat niat aku nak berpuasa tu.. aku ni nampaknya makin lalai dengan suruhanNya.. astagfirullahalazim.."Ya Allah, semoga Kau kuatkan imanku dan lembutkan hatiku supaya aku tidak tersesat daari jalanMu, Amin".

Ni lain pulak storynye..

Hmm.. tadi masa budak2 nak gi sekolah, then aku pulak sebuk kat dapur tiba-tiba si Izudin panggil..

"makcik!!.. janatul jatuh .. mulut dia berdarah!

Aku bergegas bila dengar suara budak2 ni kat depan umah aku..aku tengok darah menitik nitik kat lantai..kat mulut janatul pun banyak darah..

"Ya Allah..nape ni izudin, janatul? achap mane? tiba-tiba teringat aku kat anak aku achap yang bersama dorang tunggu keter nak gi sekolah..

"Achap pegi umah makdah..bagitau janatul berdarah" izudin bagitau aku sambil dia dok bebel nak terangkan keadaan sebenar macamane dia boleh terlanggar janatul sampai gitu sekali, aku suh dorang turun sebab bila2 masa je nanti 'pakcijan sampai..aku terus bawa masuk janatul dan suh dia dok kat kerusi.. then aku yang sedia takut ngan darah terketar-ketar cuci mulut janatul tu.. aku panik..aku ambik first aids tapi tak tau nak guna ubat yang mane satu.. aku cuma berhentikan darah then tekap dengan kain kasa..pastu aku antar janatul gi umah makdah yang jaga dia tu..

aku tengok darah ada kat merata-rata.. aku siapkan masak kejap then aku ambik mop & mop lantai depan umah aku sampai tangga tingkat 1.. aku tinggalkan achap kejap kat umah, agipun aku dekat2 situ jer.. pastu aku masuk umah bagi mira makan then tidokan dia.. darah yang belom cuci tu bapa janatul yang cuci bila dorang balik dari klinik.. budak2 ni kalau bergurau kasar..takde yang lembut2..baik lelaki baik jantan..nasiblaa anak aku tak terlibat sama..semoga anak aku akan menjadi anak contoh darisegi budi perketi dan juga pelajarannya..InsyaAllah.

Saturday, July 18, 2009

Dah Makin BerUSIA

Kalau aku asik pikirkan hal ni, mau sasau aku dibuatnya.. semua wanita pun cam aku gak kot hehehe.. bukan sebab husben nak kawin lagi satu or pening paler memikirkan macam mana nak bayar hutang tapi sebab USIA makin meningkat hahahaha!!! Hari ni aku 33 tahun.. Alhamdulillah aku diberi peluang menikmati kehidupan ini dengan orang-orang tersayang selama 33 tahun dan moga aku dipanjangkan umur untuk bersama mereka lagi 33 tahun dan mungkin lebih.. insyaAllah..

Berbalik citer gerun aku tu kan.. bukan apa.. tau jer ler.. kalau usia makin meningkat ni, macam-macam penyakit leh datang kalau aku tak jaga makan.. sememangnya aku susah nak tahan nafsu makan.. tapi takdelah aku 'over' bab makan ni tapi aku susah nak diet.. Wat ever pun aku berdoa, moga aku terus diberi kesihatan yang baik untuk aku menjalankan tanggungjawab aku kepada agama, keluarga, masyarakat dan negara... semangat!! aku serius la..

Saturday, July 11, 2009

Husben Kene Operate..

Kesian aku tengok husben aku..dah berhari-hari menderita sakit.. tapi tadi pas hantar aku gi class kat Danau Kota, husben aku terus gi HKL.. nak wat pemeriksaan.. tu tandanya..sakit dia tu mmg sakit sangat n dah tak boleh tahan.. kalau sakit sikit-sikit husben aku takmo nye gi HKL.. bukan gi HKL je dia takmo, gi maner2 klinik pun dia bagi macam2 alasaan.. tapi aku risau la.. husben aku ni darah jenis lain.. memangla tabung darah tu ade stok tapi ntah la.. husben aku ni jenis darah B negatif.. tak ramai yg ada jenis darah tu.. so tu agak merisaukan aku.. tadi aku balik awal sbb anak2 aku takde org jaga.. aku takleh stay lama kat class OSHA.. masa mintak excuse nak balik pun aku sebak.. aku bukan boleh bila teringat anak2 aku ngan keadaan husben aku tu.. kuar je dari class, berderai air mata aku.. ntah la..hati aku ni lembut sangat.. bab2 kuarga ni aku sensitip.. esok aku nak pi HKL..aku harap aku tak nangis nanti hehehehe...

Eh..jadi ke bapak mertua aku nak turun KL esok?.. ni pun satu hal jugak.. husben aku takmo aku bagitau abah tapi husben aku bukan tak kenal abah dia.. nanti dia kecik hati ngan aku.. dah la aritu dia kecik hati pasal anak aku amik balik..aku ni serba salah.. wat ever pun aku suka abah ada.. rindu kat mak ngan abah..

Thursday, July 9, 2009

Exam & Accident

Today is a seconday exam.. yesterday morning i have English paper..not bad but still bad coz i not sure i have done correctly or hampeh hehehe.. this morning lak i have Titas.. although in objective..to me it is so hard to understand coz the answer close to each other..tak meraban aku.. lucky i dont bring 'dadu' if not harubiru la hahahaha...

I forgot to story about this morning accident.. as usually my love husben send me to UTM.. when we cross the road from duke highway, suddenly i saw one accident 20 meter from me.. accident happen at the traffic light.. we go near to the victim.. i saw one face somebody i know.. Oh my God!! my brother in law.. one rider langgar him.. then my husben tell me..'there..aye..' hah!!!! aye!!!! i so surprise.. i ask aye either she ok or not ok.. sha said she ok.. i cannot stay for along time..i have paper.. my husben send me then go back to the accident area.. i hope nothing happen to my sis and her husband..

Ok..go back to my story about exam.. i not 100% concentrate to my paper coz i always think about my sis.. i hope my answer more than 60% correct la..hehehe.. susah maaaa.. tommoro i have last paper.. & this saturday i will start back a new semester without a "REST" day...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Wednesday, June 3, 2009

Ada Biskut Malaysia Tercemar?

Bisku Keluaran Malaysia TERCEMAR?!!!! aku terkejut bila baca kenyataan yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Brunei Darussalam.. biar betul? walaupun isu ni tahun 2008 tapi aku rasa semua orang patut tahu.. atau aku jer yang selama ni tak prihatin dengan masalah sekeliling? ishhh..tak mungkin kot.. so aku sarankan korang bukak link ni.. dan kalau ada yang nak bagitau aku info terkini pasal semua tu, silakan.. Klik kat muat turun tu..

Tuesday, June 2, 2009

Makanan ibu dalam pantang – Petua orang dulu-dulu

Makanan ibu dalam pantang – Petua orang dulu-dulu

Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.

Mengikut sesetengah petua Melayu, ibu-ibu dalam pantang disyorkan makan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan panggang berkunyit dan meminum air mengikut sukatan jari (dua ruas jari untuk sekali minum). Akibat diet cara ini (kurang berzat dan kurang air) ibu-ibu terdedah kepada risiko penyakit buah pinggang dan tekanan darah rendah. Oleh sebab itulah makan perubatan moden menentang amalan berpantang cara Melayu. Ingin diingatkan, cara pemakanan tersebut bukanlah cara Melayu tradisional yang sejati tetapi merupakan sebahagian cara hidup mereka yang kurang berkemampuan.

Jenis ikan

Ibu dalam pantang dilarang memakan ikan masin atau ikan kering kerana makanan tersebut hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental. Ilmu perbidanan Melayu menggalakkan memakan ikan yang segar, mengelakkan ikan yang berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang serta parang kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim.

Selain ikan berbisa, jenis ikan yang dilarang yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan ialah ikan kembung, tamban, cencaru, atau tongkol dan makanan laut seperti udang, sotong, kerang dan lain-lain.

Mengikut petua Melayu, ikan yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah haruan dan yu. Ia dipercayai boleh memulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup di dalam lumpur mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut mendapati perkara tersebut benar.

Ulam-ulaman

Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Selain ulam di atas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai dimakan oleh ibu dalam pantang, antaranya:

Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.

Jenis sayuran dan buahan

Ibu bersalin dilarang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur atau daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung. Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin, dan binjai. Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.

Jenis ayam dan burung

Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam didik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini dikukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam.

Saturday, May 16, 2009

Semester Pendek

Hari ni Sabtu 16 Mei bermula balik semester baru kuliah aku..sat jer dapat rehat sem ni..tapi takpe lah agipun aku rindu pulak nak masuk class balik.. rindu tu sabo jerla hehehe.. agaknya ni kesan dari result yang aku dapat semester lepas kot.. aku nak cuba kekalkan pointer 3.5 ke atas.. kalau dapat 1st Class Honour lagi bagus.. aku cuba..insyaAllah.. kawan-kawan doakan aku sama k.. hari ni ngan esok class Titas..so daaaa..

Sunday, May 10, 2009

Mini Gath 7 exittar 2009

Gath Mini kali ke 7 ni diserikan dengan hadirnya Ina, Shah, Sus, Amna, Azri, Eza, Man & Ida.. terima kasih diatas support yang diberi... hari ni juga kami dapat berita dari Miza yang husbennya kene tahan wad..sakit apa kami pun kurang pasti.. so to Miza, takecare husben elok2 k..

So seperti yang dijanjikan, kami berkumpul kat Digi Centre Times Square..aku, shah ngan ina sampai kat situ lebih kurang kul 1 ptg, si sus ngan eza dah ada kat Rice Chiken Shop lebih awal so kami terus gerak gi saner dalam kul 1.30 petang.. tapi kali ni nampaknya semuanya menepati masa yang ditetapkan huhuhu..kalau tak selalu sgt terlajak.. sampai kat RCS amna ngan tunang dia azri dah ada.. so apa lagi perut pun dah keroncong kami terus la order nasi ayam takkan order piza pulak kan kan.. 2 set Family Fiesta.. untuk 8 orang makan.. ida akhirnya muncul juga jumpa kawan-kawan lama..tq ida..dalam tengah menjamu selera tu, si man datang..so dia just order nasi tambah jerla sbb lauk pauk banyak..acara makan diteruskan dengan lahapnya hehehe.. sampai licin semua yang kat atas meja tuh.. then agenda yang di'hidden'kan dimulakan dengan munculnya sebijik kek coklat meraikan besday si azri yang disponsorkan oleh tunangnya si amna huhuhu.. bagus azri ni, sporting giler dia.. acara diteruskan dengan penangkapan gambar2 yang berunsur 'untuk tontonan semua' dengan 'untuk 18 tahun ke atas sahaja' hahahaha...

Kemudian, agenda seterusnya..melontar.. so kami terus gerak ke tingkat atas untuk ke pusat bowling.. ramainya manusia..ingatkan kami tak de peluang nak layan bowling tapi nampaknya rezeki menyebelahi kami..semua orang main kecuali ina ngan sus.. dorang takut kene bahan nanti hahaha.. seronoknya layan bowling..dah lama tak layan tu..bertahun dah.. result pun takat 'bolehlaaa' hehehe..

Agenda lontar suara nampaknya tak dapat dijalankan disebabkan kat kawasan situ tak banyak pusat karoake yang banyak lagu melayu macam RedBox Ria Sogo tu.. so kempunan la sus ngan ina sebab dorang dah praktik lagu tu sebelum mini gath berlangsung hehehe..nanti kita set hari lain k.. Shah pun tak sabar jugak tu nak sumbang suaranya yang merdu.. so berakhirlah sudah pertemuan kami untuk hari tersebut..lepas bersalaman n berpelukan (yg pompuan aje)kami masing-masing membawa haluan masing2 balik ke rumah masing-masing la hehehe.. Kalau panjang umur, nanti kita setkan Mini Gathering di luar kawasan KL k..tq semua atas semangat setiakawan yang dipamerkan..

Monday, May 4, 2009

Kurma Ayam Mama

Semalam aku masak kurma ayam..sampai menjilat jari la anak-anak aku makan.. cubalah..


BAHAN-BAHANNYA

1ekor ayam
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 ibu jari halia
2 butir buah pelaga
5 butir bunga lawang
2 sm kulit kayu manis
5 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk jintan putih
sedikit serbuk perasa
1 biji santan pekat
1 biji lobak merah
4 biji cili hijau
3 biji kentang
5 helai daun ketumbar
sedikit bawang goreng

CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak & tumiskan bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang , buah pelaga & halia.
2. Masak sehingga baunya naik.
3. Kemudian masukan rempah kurma yg tlh dibancuhkan dgn serbuk jintan putih.Masak sehingga garing.
4. Kemudian masukan ayam yg tlh direbus bersama air rebusan.
5. Masak sehingga mendidih, masukan santan, lobak merah, cili yang telah dipotong & masak sehingga kuah mejadi pekat.
6. Masukan garam & serbuk perasa.
7. Masukkan daun ketumbar..


Nyummm..sedap..

Thursday, April 30, 2009

Selesema Babi

Kementerian Kesihatan hari ini mengumumkan pengambilan langkah berjaga-jaga bagi menangani masalah penyakit selesema babi ke atas manusia yang melanda beberapa negara pada masa ini dan mendorong Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkannya Darurat Kesihatan Awam yang Membimbangkan Antarabangsa.

Selesema atau influenza babi adalah sejenis penyakit yang menjejaskan sistem pernafasan yang lazimnya menjangkit haiwan khususnya babi disebabkan oleh virus influenza jenis A.

Kebiasaannya wabak haiwan ini tidak menjangkiti manusia tetapi satu "jangkitan luar biasa" melibatkan penyebaran penyakit itu daripada manusia kepada manusia membabitkan virus influenza babi yang disahkan oleh Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat dan WHO.

Influenza babi pada manusia boleh menjejaskan semua peringkat umur dan tanda-tanda penyakit itu serupa dengan demam selesema biasa seperti demam panas, sakit tekak, batuk-selesema dan sakit pernafasan.

Selesema terbaru itu dikatakan lebih mudarat berbanding sebelumnya kerana ia menggabungkan virus burung, manusia dan babi, manakala pakar-pakar berkata setakat ini tidak terdapat vaksin bagi selesema itu.

Bagaimanapun untuk sama-sama menanganinya, orang ramai di negara ini terutama yang bukan beragama Islam diminta berhati-hati apabila memakan daging babi dan memastikan hasil produk daging berkenaan.

Sebelum penyakit ini merebak ke negara ini, masyarakat setempat dinasihatkan mengambil langkah keselamatan kesihatan lebih awal dengan mengunjungi klinik terdekat untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan apabila mengalami gejala selesema selepas mengunjungi tempat-tempat yang sudah dikenal pasti.

Langkah-langkah keselamatan ini bertujuan mengesan penyakit selesema babi pada manusia lebih awal sebelum merebak luas bagi membolehkan tindakan kuarantin dijalankan secepat mungkin.

Orang ramai juga dinasihatkan supaya menangguhkan perjalanan ke negara-negara yang terjejas oleh wabak itu tetapi jika perlu ke negara-negara berkenaan, mereka mesti mengambil langkah-langkah berwaspada seperti mengelakkan tempat-tempat yang sesak, mengelakkan daripada mendampingi orang yang di syak dijangkiti demam selesema dan mengamalkan tabiat kebersihan diri.

Beberapa negara mula mengambil langkah berjaga-jaga untuk menangani selesema babi pada manusia yang setakat ini dipercayai meragut lebih 100 nyawa di Mexico dan menjangkiti lebih 10 orang dalam jangka masa tujuh ke 10 hari di Amerika Syarikat.

New Zealand, Perancis, Sepanyol dan Israel juga telah melaporkan kes yang disyaki yang kebanyakannya mangsa jatuh sakit setelah pulang dari mengunjungi Mexico.

Wednesday, April 29, 2009

Kasih Seorang Suami

Waktu ni aku tengah tengok citer kat tv .. tajuk Partition..berjurai-jurai air mata aku keluar..sedih sangat..

Cerita dia kisah suami isteri berlainan agama..si suami seorang beragama sikh berkahwin dengan orang Islam (bab tu aku tak paham).. si isteri ni satu hari balik jumpa keluarga dia yang sebelum ni dia ingat dorang dah mati.. dia happy sangat..berhari-hari dia kat sana..anak dengan suami dia rindu sangat kat dia.. si isteri ni ada utus surat kat husben dia tapi rupa-rupanya mak dia sorok surat tu sebab tak mahu si isteri ni balik jumpa suami dia yang masih agama lain..bagi mak dia bangsa tu lah yg bunuh bapak dia dulu..bila sedar keluarga dia tipu dia, dia cuba lari tapi abang dia kurung dia.. si husben ni merata cari isteri dia.. dia masuk islam.. macam2 dugaan dia terima..akhirnya dia dapat jumpa isteri dia..tapi keluarga isteri dia tak benarkan..abang si isteri belasah dia dan masukkan dia dalam lokap..sementara tu anak dia Vijay dia suh kawan baik dia jagakan..sedih sangat cerita ni..tapi akhirnya mak si isteri mengalah..dia suh anak dia lari..dia bagi duit belanja sikit..tanpa lengah dia terus lari dapatkan suami dia..aku sedih kat anak dia tu..akhirnya si isteri ni jumpa anak dan suami dia kat stesen keretapi.. abang si isteri ni buru adik dia...bila jumpa dia nak belasah si suami..si suami suruh si isteri lari dapatkan vijay anak dia..tak semena-mena abang dia tertolak si suami lalu jatuh ke bawah dan kene langgar keretapi....abang dia masih nak tangkap si isteri tu..kawan baik suami dia suh dia lari naik keretapi..bawak vijay sama.. camtulah citernye..aku syorkan korang-korang tengok citer yang menyayat hati ni.. kat tV Astro413 "PARTITION"

Sunday, April 19, 2009

Kelahiran & Pesta Buku Antarabangsa 2009

Alhamdulillah semalam 18 April yen dah jadi bapak.. Yen dapat anak pompuan.. Adik ipar aku pun sihat cam baby dia jugak..alhamdulillah.. aku dah tengok muka anak yen masa aku kat PWTC tadi ngan achap..comelnye.. ni yang aku nak cepat-cepat dapat baby nih huhuuhu...bercakap pasal g PWTC tadi aku gi Pesta Buku Antarabangsa 2009.. husben aku arr cadangkan aku ke sana bawak achap.. mayb aku pegi dah kul 6.oo petang tu sebab orang dah tak berapa ramai..tapikan..tak banyak buku luar pun..yang ada buku2 sekolah..majalah..komik..buku agama tapi buku-buku macam dari Pearson, McGraw Hill aku tak nampak pun..jenuh jugak lah aku melilau mencarik..tak macam pesta buku pun sebab tak banyak buku.. or mayb buku-buku yang aku nak cari takde tu sebab aku kata tak banyak buku kot hehehe.. tapi ialah..aku leh terpikir nak pi kedai buku cari buku2 yang aku nak tu sebab takde kat situ so..lu pikirlah sendiri!!

Sunday, April 12, 2009

Selamat Hari Jadi Sayangku Amira!

Alhamdulillah.. hari ni genap lah usia mira 2 tahun.. sihat, makin tinggi n makin comel.. hehehe anak sapa yang tak comey kan kan... untuk hari jadi mira ni aku macam biasa booking kek.. kat Secret Recepi, Sogo.. kali ni aku tempah kek Choc Moist.. dah 2,3 kali aku pilih kek ni bukan sebab apa.. sebab kek ni je kalau makan rasa kek..kek yang lain kalau makan rasa cream dia jer.. lagipun budak2 ni suka kek coklat.. so kek aku dah tempah semalam, hari ni just pi ambik jer.. Sementara aku menunggu dorang hias kek anak aku, aku duduk kat satu sudut sambil menikmati air feberet aku kalau kat situ.. "Apple Kasturi" huhuhuu.. terhakis IQ aku minum air apple hijau nih..sesekali kan kan kan.. pas bayar aku terus blah..hujan lebat tak mematah semangat aku bawa balik kek ni.. 10 minit aku sampai umah, kawan-kawan achap & mira pun sampai.. saje tak jemput ramai-ramai..bukannya aku sambut besar2 sangat..kaum keluarga jer.. so kawan-kawan mira n achap pun makan2 dulu sebelum potong kek.. dalam waktu tu maksu ani datang n paksu bob.. kelakar betul mira ni..time nyanyi besday ramai-ramai dia leh tutup muka..maluuuuu... tukang tiup lilin dah tentulah abang achap kan kan..sebaik je potong kek..maksu farah pun sampai.. kalau tak leh nyanyi sama-sama.. dalam kul 7.30 unle ijon, cik fatehah, cik ida n kawan dia sampai.. sebab hujan yang berpanjangan, makcik n pakcik mira datang lewat... dalam kul 9 malam.. atuk ngan opah pun datang jugak dalam hujan lebat tu..uncle man paling lewat sebab pi ambik aunty Dila dulu kat klinik.. tapi maklang mira takde..dia gi kursus..sian mira..tapi jangan lupa..mira nak hadiah..mira dah tolong makan kan kek tau maklang..acara berakhir kul 12 malam..seperti selalu..alhamdulillah semua hepi termasuk aku.. jutaan tengkiu kat husben aku yang banyak bantu aku..

Tuesday, March 31, 2009

Dah Balik....

Kebelakangan ni banyak perkara yang berlaku dalam hidup aku... ada yang baik dan ada yang buruk.. yang baik aku terima dengan Alhamdulillah dan yang buruk aku juga terima dengan Alhamdulillah..Perkara yang baik antaranya ialah kembalinye gelang aku ke tangan aku sejak 5 tahun yang lalu..bukan kene curi bukan kene rompak tapi ke sebuah kedai kecik untuk dijadikan modal untuk teruskan hidup..aku cukup gembira meski pun masih ada baki tersimpan di sane tapi aku happy dan bersyukur.. "terima kasih wahai suamiku".. "terima kasih bang" ..perkara yang mengembirakan aku lagi yerla berjayanya aku mengecat bilik achap..kaler hijau.. n aku juga gembira sebab aku dapat beli almari buku dengan harga RM290.. juga diberikan oleh suamiku.. almari buku yang aku inginkan sejak aku semester 2 lagi huhuhu..buku dah banyak..berterabur...

Apa yang duka yang berlaku dalam hidup ku? kesihatan mak yang tak menentu.. ketidak pulangan adik bongsu aku sekian bulannya...masalah gawat memberi kesan ke atas perniagaan mak yang teruk terjejas..dan banyak musibah lain atau ujian lain yang diberikan olehNya untuk menguji kesabaran dan kecekalan hamba2Nya..

Saturday, March 28, 2009

Kempen 60 Earth Hour

KEMPEN 60 Earth Hour (Waktu Bumi) akan berlangsung hari ni, apabila semua penduduk di Malaysia digesa memadamkan lampu atau tidak menggunakan sebarang kuasa elektrik selama sejam bermula jam 8.30 malam ni.. jadi bersama-samalah kita memadamkan lampu dan tak guna alat elektrik selama 1 jam.. kita tengok kesannya nanti ke atas bumi kita.. sokongan rakyat Bumi amatlah diharapkan..AF takleh tengok jugaklah kan hehehe...

Saturday, March 21, 2009

Tension betul ar ...

uwaaaaaaaaaaaaaarggghhhhhhhhhh.............!!!!!

test ntah ape2 aku jawab.. assignment tak siap-siap... rumah berterabur...aku penaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat!!!!! aku tensiioooooooon!!

Wednesday, March 18, 2009

Assignment..assignment..assignment

Tu ar.. assignment..assignment..assignment!! selagi tak abis belajar, tulah kejenyer.. dan paling padah bila assignment wat last minit..kononnya tak dapat info la..macam macam alasan aku bagi pada diri aku tapi last minit boleh pulak..naper la aku jadi camni..bila lah nak berubah sikap..bersedia dari awal huhuhuhu.. tulah antara ngomelan aku untuk diriku ini yang punya habit macam ni.. So dah 2,3 ari dah aku dok cari info dan mula menaip..setakat ni adalah isi dalam 11 pages..masih kurang sekurang-kurangnya 15 pages agi uwaaaaaaaa...banyaknye agiiiii!!! Kat sisi aku nih ada 6 buah buku rujukan yang belum di sentuh, dalam laptop aku nih ada 8/9 artikel yang aku ambik dari internet (aku dah cedok sikit-sikit)..dan aku harap dapat siapkan tugasan selewatnya jumaat ni..sbbpastu aku leh fokus kat test sabtu ni pulak..huhuhuhu..

Nampaknya hari ni dan 2,3 hari lagi aku tinggal ngan anak aku si mira jer la.. husben aku ngan achap balik kampung pagi ni.. uwaaaa.. nak ikuuuuuut!!!!

Tuesday, March 17, 2009

KWSP isytihar dividen 4.50 peratus bagi 2008

Hanya 4.5% sahaja?!! Aku rasa macam tak patut sangat KWSP bagi dividen banyak tu.. kenyataan dari Berita Harian semalam,

"Kadar dividen yang lebih rendah berbanding 2007 disebabkan peningkatan peruntukan rosot nilai pelaburan kesan penurunan mendadak harga pasaran ekuiti global yang dicetuskan oleh krisis kewangan dunia"

macam tak boleh nak terima.. bukan sebab apa.. bank lain pun leh bagi peratusan yang lebih tinggi.. ASN/ASB pun bagi dividen lebih dari 6%.. dorang main saham jugak...tapi nape KWSP tak boleh? Aku memang tak faham..

Macam aku ni belajar, duit2 tu untuk menambah pembiayaan pengajian aku..kalau dah setakat 4.5% berapa sangat yang aku dapat? tak faham, tak faham.

Tuesday, March 10, 2009

Cuti bersalin 90 hari di Selangor

SHAH ALAM 8 Mac - Selangor hari ini mengumumkan cuti bersalin 90 hari untuk semua kakitangan wanita yang bekerja dengan kerajaan negeri berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Pengumuman tambahan 30 hari daripada tempoh 60 hari yang ditetapkan sekarang dibuat sempena genap setahun pemerintahan kerajaan negeri campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas di negeri itu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kakitangan terbabit bagaimanapun diberi pilihan menerima sejumlah pampasan jika mahu bekerja selepas 60 hari cuti bersalin.

"Serentak dengan itu juga, suami yang menjaga isteri bersalin turut diberi tambahan cuti tujuh hari menjadikan jumlah cuti boleh diambil meningkat kepada 14 hari," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas sesi bersama pengerusi dan ahli-ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) negeri sempena sambutan satu tahun pentadbiran kerajaan baru Selangor di Dewan Raja Muda Musa di sini hari ini.

Kira-kira 6,000 orang daripada lebih 400 kampung tradisi dan kampung baru di seluruh negeri menghadiri majlis tersebut.

Abdul Khalid juga memberitahu, langkah menambah cuti bersalin itu dibuat atas alasan perubatan kerana mengikut kajian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), bayi perlu diberi perhatian dan penjagaan rapi dalam tempoh 100 hingga 200 hari selepas dilahirkan.

Beliau berharap, mereka yang layak mendapat kemudahan cuti menggunakannya sebaik mungkin termasuk bagi memastikan bayi mereka mendapat suntikan imunisasi mengikut tempoh waktu ditetapkan.

Abdul Khalid turut mengumumkan balu yang baru kematian suami diberi cuti pilihan sehingga 30 hari berbanding kemudahan cuti tanpa rekod selama tiga hari yang diamalkan sekarang.

Sementara itu, beliau berkata, sebanyak 40 pengerusi JKKK terdiri daripada kaum India akan dilantik pada bulan depan bagi memudahkan pentadbiran di kawasan yang mereka menjadi majoriti.

Dalam pada itu, satu perbincangan akan diadakan dengan Bahagian Kewangan Negeri dan pihak terlibat berhubung cadangan menaikkan elaun pengerusi JKKK daripada RM450 sebulan yang diterima sekarang.

"Exco terlibat akan turut berbincang, tetapi ia hanya akan dilakukan pada bulan depan," tambahnya.

Terdahulu dalam ucapannya, Abdul Khalid mendakwa kerajaan negeri telah menunaikan janji pilihan raya antaranya memberi bekalan air percuma bagi 20 meter padu pertama kepada pengguna domestik selain memberi biasiswa dan hadiah kepada anak Selangor yang memasuki universiti.

Sumber: Utusan Online 9/3/2009

Waaah...bestnye keje gomen Selangor. Aku setuju wanita bersalin ni dapat cuti 90 hari bukan sebab seronok nak bercuti tapi sebab berat nak mulakan kerja selepas 60 hari bercuti.. bukan berat sebab malas tapi berat hati tinggalkan bayi yang masih menyusu badan, yang mahu didakap dan dibelai selalu.. ni berdasarkan pengalaman aku la.. sedihnya hati nak serahkan anak kat pengasuh time tu..macam-macam yang aku pikirkan..

Kepada wanita gomen di Selangor, anda bertuah..sangat-sangat bertuah dan moga tuah itu melimpah kepada wanita gomen di negeri yang lain-lainnya.

Monday, March 9, 2009

Ulang tahun kelahiran Nabi Muhammad SAW (12 Rabiulawal ~ 20 Mac)

Ulang tahun kelahiran Nabi Muhammad SAW pada 12 Rabiulawal bersamaan 20 Mac diraikan penuh penghormatan dan penghayatan dengan mengadakan pelbagai acara keagamaan di seluruh negara seperti ceramah agama, nasyid, berselawat, berzanji, meraikan golongan fakir dan miskin.

Semua ini adalah sebagai tanda kasih umat Islam terhadap pemimpin agung yang menjadi manusia istimewa pilihan Allah. Kelahiran Nabi Muhammad SAW sebagai pemimpin agung adalah rahmat bagi sekalian alam.

12 Rabiulawal ~ 20 Mac

Kelahiran Rasulullah SAW mengubah kehidupan umat manusia di dunia daripada masyarakat yang dulunya kufur bertukar menjadi taat dan mentauhidkan Allah. Jelaslah kelahiran Baginda SAW benar-benar membawa perubahan besar dalam pelbagai aspek kehidupan manusia. Itulah rahmat dan nikmat daripada Allah mengutus junjungan besar Nabi Muhammad SAW ke muka bumi ini.

Allah berfirman yang bermaksud, "Dan tiada Kami mengutus engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi seluruh alam." (Surah al-Anbiya', ayat 107)

Perjuangan Rasulullah SAW menyebarkan dakwah Islam penuh dengan peristiwa pahit dan getir. Baginda menempuh pelbagai ancaman dan halangan; menghadapi bermacam kesengsaraan, penderitaan dan penindasan. Namun begitu, Baginda tetap tabah, sabar dan tidak putus asa menjalankan perintah serta amanah Allah. Akhirnya Baginda berjaya menegakkan kebenaran di muka bumi ini. Lihatlah betapa besarnya pengorbanan Rasulullah SAW dalam menghadapi kekufuran dan kezaliman musuh Islam.

Rasulullah SAW adalah manusia pilihan dan paling istimewa. Oleh itu, Allah memperlengkapkan Baginda dengan budi pekerti mulia. Peribadi baginda benar-benar luhur, manakala jiwa dan hatinya pula suci bersih. Dengan memiliki keperibadian unggul Baginda berjaya melaksanakan segala tugas dan tanggungjawab diamanahkan Allah kepadanya.

Keunggulan keperibadian Baginda SAW dijelaskan dalam firman Allah yang bermaksud: "Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah selalu (dalam masa susah dan senang)." (Surah al-Ahzab, ayat 21)

Kehidupan Nabi Muhammad SAW mengandungi pengajaran dan contoh teladan yang baik. Jika diikuti, maka kehidupan manusia seluruhnya akan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat. Banyak contoh ditunjukkan Rasulullah SAW dalam mentaati dan beriman kepada Allah merangkumi seluruh aspek kehidupan manusia seperti ibadah, muamalat, politik, hubungan kemasyarakatan dan akhlak. Baginda juga pemimpin agama, negara, suami, bapa, pendidik, pendakwah dan pejuang.

Kejayaan Rasulullah SAW yang paling ketara apabila Baginda berjaya mengubah jiwa manusia daripada sifat kebatilan kepada kebenaran; kezaliman kepada keadilan dan kemunduran kepada kemajuan.

Hasilnya, lahirlah manusia yang bertakwa kepada Allah dan cintakan kebaikan. Contohnya, Saidina Umar al-Khattab yang pada mulanya seorang yang memusuhi Islam menjadi komited dengan ajaran Islam, berperibadi mulia dan dihormati. Begitulah juga Bilal bin Abi Rabah, seorang sahabat yang tabah dan sabar menghadapi penderitaan akibat penyeksaan musuh Islam demi menegakkan agama Islam.

Sempena bulan mulia ini, umat Islam diseru supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mengingati sejarah pengorbanan Rasulullah SAW dalam menegakkan agama Islam dengan membanyakkan selawat kepadanya. Selamat menyambut Maulidur Rasul 1430.

Sumber: Blog azhad

Iklan