Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Thursday, March 16, 2017

RESEPI WAJiK FEBERET MAK

Resepi Wajik ni aku park kat blog ni siap2 dulu.. bukan apa.. takut hilang pulak nanti.. Resepi adalah perkongsian dari kak Aniza Rohan.. nanti aku nak try buat.. feberet mak ni.. tapi xleh bagi mak mkn byk.. kencing manis wehh.. kak Aniza, terima kasih ye sbb sudi share cara buat wajik ni.. terbaik!!

Resepi wajik (copy sepenuhnya)
700gm pulut
1kg atau lebih santan pekat(tak perlu campur air)
1 ketul gula kabung
400gm gula merah(cari yg gelap)
Gula 200gm
Air
Daun pandan 4-5 helai

Perlu saya beritahu kadang2 saya tambah lagi gula melaka atau santan masa wajik hampir masak atau bila gulanya sedang memekat utk pastikan manis dan lembapnya cukup ya.Jadi sesuaikan dan adjust ya.Tapi pada saya resepi ni dah oklah tahap kemanisannya.

Perlu saya ingatkan wajik ni kalau dikurangkan sangat gulanya akan jadi kurang sedap dan cepat je berkulat.Jika disimpan 2-3 hari gulanya akan naik dan bersakar(bersarang di atas) kira kalau bersarang tu memang bagus dan sedap sgt.
Boleh disimpan lama kalau cukup semua bahannya.

Monday, February 27, 2017

DATANG BERKENALAN

Hari ada org johor mai umah mak.. bukan merisik tapi dtg dgn tujuan utk berkenalan.. alhamdulillah.. yg jauh didekatkan.. yg dekat disatukan kan kan.. semoga ada jodoh adik aku dgn si M tu.. hahaha.. nama pun aku x tau.. tadi makcik ada bagitau.. lupa sudah..

Depa mai tghari.. so kami jamu depa makan nasi la kan.. mak masak ayam masak merah, kangkung tumis, sambal belacan & ulaman.. aku buat pajeri nenas.. dan utk pencuci mulut, aku buat kueh lompang.. alhamdulillah dapat kenyangkan tetamu kami..

so.. nantikan next episod.. bulan 4 katanye.. nak mai merisik.. aku, sue n makcik aku nak start diet.. kang dlm gambar x lawo huhu.. macam la kami yg nak menikah hahahaha..

bulan 4 .. horaa horeyy!!

Saturday, February 25, 2017

MESYUARAT PIBG 2017 SKBBS

Mesyuarat start kol 8.30 pagi.. habis kol 12 tghari.. lamanye hihi.. perut lapar.. sekolah bagi roti ngan mineral je.. ingatkan ada kopi, teh ke.. nasi lemak ke hahahaha.. gurau2 jemari je.. jgn sentap2 ye..

#huhumengantuknye..

Iklan