Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Monday, December 27, 2010

Pengalaman Indah Malaysia menang 3-0 menentang Indonesia

Kalau ikutkan macam2 aku nak cerita pengalaman aku kat stadium semalam.. terlalu banyak kenangan indah meskipun aku penat melaluinya.. tapi ternyata kepenatan itu berbaloiii!!!! aku pasti mereka yang ke stadium smlm pun sama rasa apa yang aku rasa melainkan dorang datang lebih awal lagi dari aku hikhik...

Aku gerak dari umah dalam pukul 6.30 petang.. terus amik LRT Sentul Timur.. bahang kemeriahan dah mula terasa bila puluhan manusia yang nak menuju ke destinasi yang sama beratur membeli tiket LRT.. aku tersenyum bangga tengok semangat mereka.. dengan rambut berkaler2.. dengan baju kuning hitamnye.. ada yang datang dgn kawan2.. ada yang datang dgn pasangan masing2.. ada jugak yang bawak anak2 bersama-sama.. aku suka tengok situasi macamtu...

Dari stesen LRT Sentul Timur, koc pelan2 penuh.. tapi masih boleh bernafas.. dalam koc pulak laungan semangat penyokong Malaysia bergema.. laungan budak2 remaja yang bersemangat waja bersahut sahutan menaikkan semangat semua penyokong yang ada.. meskipun bising tapi aku suka.. kalau aku remaja seusia dorang tentu agaknya aku macam dorang gak.. hikhik.. ohhh tidak! nanti abg aku marah.. aku lupa.. aku ada abg yang garang hehehe..

Sesampai kat stesen LRT Bukit Jalil, kemeriahan mula berganda.. nampak stadium dari dalam train pun bebudak penyokong Malaysia dah menjerit2.. kelakar pun ada hehehe.. tapi aku suka! sorakan bergema lagi sebaik keluar dari train.. ketua trafik LRT melaungkan Malaysiaaaa... Boleh!!... disambut oleh ribuan pengguna LRT yang berada di situ... berkali2 laungan dibuat.. di sini bermulalah episod aku kena beratur beramai2.. gile punya ramai hikhik.. adalah dalam 10 minit baru aku boleh keluar ari stesen LRT tu..

sesak!!


Sebaik menarik nafas lega melepasi box tiket LRT tu.. aku ronda2 dulu kat gerai2 area situ.. macam pasar malam pulak.. siap ada gerai Sup Gear Box.. Gerai Ayam RM5.., Gerai Sata & Otak2 pun ada... dan macam2 gerai ler... tapi aku cuma sambar keropok lekor , sata ngan air kotak jer hikhik.. fokus aku waktu tu cuma nak masuk ke stadium jer.. bila urusan membeli dah selesai.. aku gerak ke atas.. mencari2 pintu masuk ke stadium.. "mak oiiiii!!!! ramai giler ko!" adehhhh.. masak lah aku.. tapi aku suka! hehe.. aku dengan ratusan yang lain beratur a.k.a berebut nak masuk ke pintu stadium.. sabo jer lah.. nama jer beratur.. barisan ada.. tapi tolak menolak.. macam lah tak dapat masuk sat lagi.. naik lemas aku dibuatnye.. apa lah nasib budak2 yang ikut mak bapak dorang ekk.. jangan terkulai sudah.. lama jugak aku beratur.. nak kata dorang chek tiket.. chek brg2 tak pulak.. kan senang kalo penjaga tiket tu bukak jer pintu besar then amik jer tiket dorang.. alaaa kalau ada 10@20 org yang masuk takde tiket bagi aku no hal lah sebab TIKET SOLD OUT!! korang dah untung gile2 beb!!



Sebaik melepasi pintu jaring tiket stadium tu.. aku cepat2 amik oksigen.. aku lemaaaaas!!!! bersesak ko!!! tapi aku suka hehe.. aku tau husben aku risau kot2 aku pengsan ker kan kan.. yer ler.. almaklum lah aku kan dah ehem hikhik.. agaknye semangat aku kuat tu yang semua benda yang selalu aku tak suka macam bising2.. hingar bingar.. berebut2.. aku jadi suka!! :) dalam masa aku berlegar2 tu aku suka tengok satu suasana...

suasana ni.. Alhamdulillah
cuma ada sesuatu yang bermain difikiran aku.. nantilah..

Aku tak buang masa lagi.. terus cari port lepak... sebaik aku jenguk dalam stadium.. makkkk oiiiiiii!!!!!! penuuuuuuh ko!!! kat tangga2 stadium pun full!! hurmmm.. aku mencelah jer ramai2 tu ke tangga bawah sikit level 1.. alhamdulillah pemandangan aku tak terhalang.. terang terus ke tengah padang... wah best best!!! sebelum acara dimulakan kami semua berdiri menyanyikan lagu NEGARAKU .... penuh semangat!!! pastu.. seminit pun mata aku tak terlepas pandang bila wisel sepak mula dibunyikan.. separuh masa pertama berakhir.. masih 0-0 ...

puluhan ribu!

Masa separuh masa kedua ada satu inseden berlaku... Penjaga gol Indonesia mogok.. dia ajak semua geng2 dia berhenti main.. sbb ada panahan laser ke mata dia.. adehhh.. sape lah punye keje... memalukan negara jer.. tapi aksi penjaga gol Indon tu sebenarnya agak memanaskan hati aku.. berlagak ko!!

ntah ape yang dorang bincangkan ntah..


penjaga gol Indon ushar jer.. team Malaysia cool jer.. caye lah!!

Tapi kegeraman aku pasal insiden tu berakhir bila Safee Sali menjaringkan gol pertama Malaysia..... GOOOOOOOOOOOOAAAAAL!!!!!!! dan kegembiraan.. sorakan menjadi berganda2 bila mana sekali lagi Safee Sali menjaringkan gol ke-2 Malaysia... dan gol ke-3 Malaysia!!!!! "GOOOOOOOOAAAAAAAAAAAAAALLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!! aku bersama puluhan ribu yang ada hampir kehilangan suara... menjerit bagai nak rak.. skrng ni pun perit tekak aku masih terasa.. suasana jeritan..laungan .. nyayian berpadu.. berlagu.. segar terasa.. itulah semangat rakyat Malaysia.. OOOOO ooooo OOOOO ooo OOOO oooo OOOO... antara irama yang dinyanyikan yang aku ikut jer hehe.. irama "O" ... Bila wisel tamat dibunyikan, aku tak terus beredar sebab beribu2 lemon tengah keluar berpusu2.. aku amik ke sempatan bergambar dulu hikhik..
aku dicelah ribuan penyokong Malaysia

5 minit kemudian baru aku keluar ke LRT semula.. mak aiii!! berebut lagi! hehe... aku suka! :p .. tapi aku takde lah nak menolak2 sapa2.. aku jer yang kena tolak kuikuikui.. time tunggu lrt pun masalah gak.. bayangkan beribu2 org nak naik lrt.. hehe.. terpaksalah pihak lrt sekat tangga2 besar dari dipenuhi oleh ribuan penyokong Malaysia.. satu laluan kecik jer dulu dorang bukak.. memang lah penyokong2 tu marah tapi dorang kena faham.. kalau semua org naik.. keselamatan dorang susah nak jamin.. andai kata tolak menolak berlaku.. ada yang terjatuh ke landasan ke kan... kan nanti suka2 jadi duka.. kena ingat tu... eee gerun aku..

sape yang beli tiket sehala memang serabut kena beratur hikhik..


ni ntah train ke berapa ntah.. still penuh lagi kat stesen hihi..

Aku tak terus bersusun2 ke depan garisan menunggu.. aku dok bawah kipas dulu.. amik oksigen.. adalah dalam 15 minit kat situ.. malas aku nak berebut.. tapi bila semakin lama semakin ramai pulak pengguna lrt, aku amik keputusan bersusun jugak ke depan.. sebaik dapat masuk dalam lrt.. aku dapat bayangkan seolah-olah aku kat spa... spa SAUNA!!!!!!!!! panas giler... menitik2 peluh aku kat badan.. aku cuma berharap aku tak gelap mata jer hehe.. tapi aku suka! dan akhirnya aku selamat tiba jugak kat stesen LRT SENTUL TIMUR.. Alhamdulillah..

Sebelum menjejak kaki ke rumah.. aku ngan husben gi makan dulu.. :)) .. aku takkan lupa kenangan ni.. sesuatu yang sangat meletihkan aku tapi dalam masa yang sama.. aku bangga.. bangga dapat bersama-sama menyemarakkan semangat pemain2 bola sepak Malaysia.. Alhamdulillah.. Tahniah buat pemain.. tahniah Malaysia 3-0 menentang Indonesia.. Tahniah buat aku sebab berjaya melalui semua cabaran menyertai mereka di stadium.. Tahniah!!!

34 comments:

putERi-kAtEk said...

wah!!! terbaek!! awin baca cerita ni mcm awin pulak yg pegi...rasa sesak pulak dada ni...wahahaha....

bestnya kak atie pegi....mesti best gila kan...sebab suasana n semangat tu pergghh!!! mabeles!!!!

atie aizam said...

@PutERi-kAtEk:sangat best awin!! kalau nak citer mmg berjela2.. hikhik

Ellen said...

atie..bestnya dapat p sana...tapi tak per baca cerita atie pun rasa cam ada kat sana..rasa cam kena tolak2 kat LRT tu..hehe..tahniah Malaysia..bangga ni..!!

atie aizam said...

@Ellen: hikhik terasa tolak menolak tu ekk.. bila ingat balik mcm takut jer hehe.. takut pitam.. dgn panas.. bersesak pulak dlm train.. nak pusing kanak kiri pun tak boleh.. lemas! tapi tetap best!

AIMAN said...

wahhh semangat waja akak. bagus2..!

atie aizam said...

@AIMAN: semangat MALAYSIA! hehe..

Amie Eisya Pqa said...

wahhh.. mesti best gler kat sana. amie kat umah pun terjerit2, kalau kat sana hilang suara agknye. wee~ papepun, kita doakan Malaysia MENANG. MALAYSIA BOLEH. huu~

Cikidong said...

cayalah akak!

atie aizam said...

@Cikidong: hikhik :)

Belalang Hijau said...

wah bestnyer dia dapat g tgk bola!
tgk gambar2 tu mmg buat rase bangga...malaysia boleh!

cik ayien said...

best gle kan!

mish cokat said...

fuhh! mcty bes kan. yg tgok kat tb jer trase, nih yg g kat stadium uh.. hhe :)

anne aziz said...

besttnyaaa dapat pegi! wah akak rock la hihi

Aqila Safuan said...

seronoknyaaaaa dapat pegi.sungguh jeles dihati ini.jom baca sya pnuya entri pasal bola jugak : )

atie aizam said...

@Belalang Hijau: Alhamdulillah.. peluang yang ada ngap jer hehe.. sya pun sgt bangga dgn Malaysia!

atie aizam said...

@cik ayien: a'ah ayien.. best giler!

atie aizam said...

@mish cokat: sgt terasa.. keputusan nak ke stadium adalah keputusan yg sgt tepat waktu ni :))

atie aizam said...

@anne aziz: hikhik u rock too!!

atie aizam said...

@Aqila Safuan: sbb tu sya share.. nak kasi sume jeles hikhik.. takdelah.. nak semua merasa apa yang sya rasa wlaupun tak ke sane..

Ms. Dyla Qistina said...

tahniah tahniah, kalau dyla sudah lama pengsan dek kesibukan dan kebizian terlalu ramai makhluk tuhan >_<

pencapaian baik punya, peminat malaysia boleh tidur lena
and cayok2 next match with indonesia nnt!

p/s: penyokong dalam diam :)

atie aizam said...

@Ms Dyla Qistina: ikutkan mmg tak lalu jugak serabut mcm smlm.. tapi agaknye semangat bola tu tebal sgt kot hehe..

Mat Pintu said...

salam kenal :)

tahniah Malaysia! ini la semangat yang kita nak. MALAYSIA Boleh.

Tapi rasa kesian lak kat ibu-ibu yg bawak ank kecil ke stadium, sesak gila kot. kesian, nak2 lg kalu team kelantan main. lagi la kesian

Ganyang indonesia! haha

atie aizam said...

@Mat Pintu: yeahhh!! semangat Malaysia.. uikk.. team kelantan takde kena mengena lah bro dlm games nih hikhik..

caliph shuriken said...

x sangka kak atie gi stadium mlm tu, hikk...

atie aizam said...

@caliph shuriken: hikhik.. peminat bola sebenarnye.. dah berkali2 dah ke stadium bukit jalil tu.. cuma yg ni sesak sgt :)

ASSOYFINGER67 said...

cayalah atie....kalau aku pergi tentu aku semput huhu

atie aizam said...

@ASSOYFINGER67: bro, kalau ikutkan.. atie yg sebenar mmg tak mampu berdepan dgn lautan manusia nih.. tpi ntahlah.. kat mana dtgnye kekuatan tu pun tak tau nak ckp hikhik.. syukur sgt tak jadi apa2.. tapi sebenarnye kan.. serik dah! hahaha!

amyra kamarul arifin said...

wa smpat gak dpt tket msuk stadium even sesak gler cm2 caya la..

kukuketulang said...

waaaaaaaaa...
kak atie citew ni....
cam kuku lak ada dalam tu....
waaaaa...besh cara citew...:-bd
mesti sonok gilew pegi sanakan...akakkakakakakakaka...
harini lawan kat indon kak atie g x...hehehe...

atie aizam said...

@Amy:tiket dah beli awal sehari.. alhamdulillah semuanye selamat.. cuak jugak sebenarnye bersesak mcmtu..

nurkaloi said...

yeahh memg terbaekkk

atie aizam said...

@kukuketulang: sbb tu lah nak share pengalaman tu hehe.. kalau husben bagi green light mahu jer kak atie pegi.. tapi atas sbb tertentu.. husben tak bagi hehe.. takpelah.. mlm ni dok depan tb.. tiket paling depan :p

atie aizam said...

@nurkaloi: yeahhh!! produk terbaik Malaysia! hehe..

nurkaloi said...

haaa tawu takpe....
100% anak Malaysiaa ann
tak men laa import export hehehe

Iklan