Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Wednesday, November 24, 2010

Kolam Air Panas Ulu Legong

Assalamualaikum wbt

Fakta Menarik Tentang Pusat Rekreasi Air Panas, Ulu Legong




  • Terletak di Baling, selatan Kedah
  • Terletak di Perkampungan Orang Asli.
  • Satu2 nya Pusat Rekreasi yang beroperasi 24 jam sehari..
  • Terdapat 5 lima kolam air panas kat situ
  • Suhu air antara 30 °C dan 60°C dengan kandungan sulfur yang tinggi
  • Tiket Dewasa RM4.00 dan Kanan-kanan RM2.00 sahaja

  • Terdapat banyak tempat penginapan disediakan dengan pakej yang menarik
  • Nak berkhemah pun boleh..
  • Nak buat aktiviti 'jungle tracking' pun boleh
Fakta Sejarah Tentang Pusat Rekreasi Air Panas, Ulu Legong

Kolam asal kolam air panas, Ulu Legong

  • Tentera Jepun sekitar tahun 1940an telah menjadikan persekitaran Kampung Ulu Legong sebagai salah satu kawasan operasi tentera yang merupakan laluan masuk dari Thailand.
  • Sekitar tahun 1970an ATM turut menggunakan kawasan sekitar kolam air panas ini sebagai markas operasi tentera untuk memburu anggota Komunis.
  • Pada tahun 1980 berlaku tragedi serangan komunis terhadap penduduk Kampung 15, Kampung Ulu Legong dan kemudiannya berlaku satu lagi serang hendap komunis ke atas Konvoi Tentera di akhir tahun 1981
Kalau nak tau lebih lanjut boleh lah call: 04-4721468 , 013-4720255

8 comments:

CiK QiQi said...

qiqi penah p tapi lama da la....ritu mse cuti rye aji ingt nk p..tp mak lak malas p..xp la mndi sini..dgr kte masuk dlm tu pon da mahal..bese le..pas upgrade..mhl2 jadinye

atie aizam said...

@Cik QiQi kalo cik qiqi pi time tu agaknye mesti kita dok sebelah2 jer kan hehe.. bayaran masuk tak mahal lah.. rm4 jer..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam atie..lom pernah sampai lagik!tgk gambar cam sonok jer....blh berendam lama2..hihi

atie aizam said...

@kak azatie berendam? hehe.. atie mampu rendam kaki jer kak ;)

caliph shuriken said...

dulu pnah gi sini tp wktu tu blom upgrade mcm skrg...

atie aizam said...

@caliph dulu masuk free.. bayar wit parking jer.. pastu naik RM2 now naik agi dah RM4.. kat dlm dah byk upgrade... makin selesa arr

eyra said...

assalamualaikum.. saya azira pelajar tingkatan 6 sedang membuat kajian kerja kursus sejarah. boleh saya tahu banyak tak maklumat yang boleh saya dapat tentang kampung ulu legong ni? yang penulis bagi tu nombor telefon siapa ye? mengharapkan respon secepat mungkin. terima kasih =)

atie aizam said...

@eyra: waalaikumussalam dik.. sya pun dah tak ingat no fon siapa.. cubalah kol tanya.. mungkin dapat membantu adik dlm kerja kursus..

Iklan