Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Monday, February 27, 2012

Anemia Tahap Sederhana

Aku baru balik dari KKIA Sentul.. kalau biasanya rutin mingguan aku check BP jer tapi hari ni aku bukan jer check BP tapi wat BSP & HB, check perut ngan cucuk Booster sekali.. adoiii.. ingatkan dah tua2 ni takyah dah kena cucuk kat bahu.. dasar penakut jarum tul lah aku ni hihi.. nurse suria tanye "kenapa buat muka macam tu?" hihi ni muka penakut namanye.. jarum pun belum cucuk lagi tapi muka dah senget menget hahaha.. senyum2 jer adik2 nurse pelatih yang bantu nurse suria tu.. ngee~

Check up arini so far ok cumaaaa.. HB aku rendah :( 10.4 dan diklasifikasikan sebagai tahap Anemia sederhana.. ohhh tidaaak.. so lepas ni aku kena banyak makan makanan yang menyumbang darah ar cam hati, kerang, bayam dan sebagainya cam gambar kat bawah ni..

Sayur Bayam + Fishball
credit pic: garamataugula.blogspot.com

Nurse Zam ada bagi aku pamplet pasal Anemia ni.. nanti aku share ngan korang pasal Pemakanan Sihat Untuk Ibu Hamil Anemia ni ek.. risau jugak ni.. tak pernah la aku ada masalah HB rendah ni.. kali ni jer.. kata Nurse Zam baby makin membesar darah kita makin cair sebab tu kita kena banyak makan makanan yang mengandungi asid folic, vitamin B2 dan sebagainya.. pil2 yang klinik bagi jangan tak makan.. kena makan.. huhu..

Oklah.. aku nak rehat sat.. kol 2 satg kena gi klinik lagi utk BSP kol 2 punye pulak.. hari ni hari BSP so makan kena jaga hihi.. jom tido :D

5 comments:

- GC - said...

kak, seronoknya pregnant anak kembar. sy dulu HB penah rendah jgk. masa tu risau sgt. sampai husband p cari kerang. makan sungguh2.

munna said...

InsyaALLAH kalau jaga pemakanan pasti ok nanti...

atie aizam said...

@GC: alhamdulillah seronok tpi agak mencabar sikit hihi.. tu lah nampaknya mulai esok menu mkn kena selang seli mkn berlauk kerang ngan hati la nampaknye :)

atie aizam said...

@munna: mudah2an munna.. harap hb kembali ok..

Kak Imun said...

Semoga sihat selalu, atie. Kak dulu pun ada masalah hb rendah. Tahniah krn dpt anak kembar, Alhamdulillah....:)

Iklan