Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Saturday, February 11, 2012

Alahan Semasa Mengandung : Ubat Gatal-gatal kulit

Masa aku layan FB tadi, ada kawan yang mengadu alami masalah gatal2 macam yang aku alami sebelum ni.. baca kat SINI .. so timbul rasa nak share dengan dorang ubat yang doktor bagi aku makan masa aku dok kat wad O&G aritu.. ubat tu banyak membantu aku mengurangkan gangguan gatal-gatal tu.. dorang panggil ubat tu Piriton atau CHLORPHENIRAMINE MALEATE ..

aku makan sekali jer.. waktu malam



Walau apa pun, uols kena minta pandangan dari doktor dulu k.. semoga kegatalan uols berkurangan.. dan dapat tidur dengan lena.. insyallah.

10 comments:

Cik Ila said...

Selalu gatal2 masa mengandung tu smpai week ke berapa ye?

atie aizam said...

@Cik Ila: tak semua sama.. sya alami hampir sebulan gatal2.. tpi ada yang alami sehingga bersalin..

lady tears said...

hye k.atie..sy preggy da 36w..sy alami gatal2 seluruh badan..timbul biji2 cmtu..da refer dgn doctor...dia ckp sy allergic..so dia bg ubat(pil)chlorphenirmine & betamethsone ..ni ok x?sy takut nk mkn coz tkt de effect kat bb..wlupn doctr ckp ok sy still risau..huhu..ubat2 ni akk pena amik x time prgnant?

atie aizam said...

@lady tears.. akak mmg mkn ubat clorphemine yg dlm gambar tu masa awal preggy aritu sampailah gatal2 tu hilang.. pil warna kuning.. kak ati makan waktu mlm jer sebelum tido.. alhamdulillah xde ape2.. doc pun ada ckp ubat tu save utk wanita hamil..

ketikketok said...

kalau ada lagi gatal camtu tenyeh dengan DABUS. Parut pun x de.

Ema Rose said...

slm kak atie. sy mmg dah alergik b4 pregnant lagi. tp lps pregant, doc suggest srh tukar ke piriton jugak. wpun doc ckp ubat ni ok, tp still risau, tkt ada effect kak baby. skrang ni sy tgh pregnant 5 weeks. akak dulu start ambik dr bila kak? mmg xda effect apa2 kat baby?

atie aizam said...

@Ema Rose: wsalam ema.. b4 pregnant kita leh ambik semua jenis ubat alahan tapi bila dah preggy kita kena hati2.. kebanyakkan ubat yg kita makan dulu x boleh mkn masa preggy.. akak kena masa 5bln cam tu lah.. seksanya jiwa raga.. alhamdulillah priton byk membantu.. ubat tu mengantuk.. dan ubat tu mmg xda effect kat baby2 akak.. alhamdulillah.. sebulan lps tu gatal2 pun hilang..

lol said...

salam..sy baru je kena..ya allah sakitnye...

nurul

Nudra Shafini said...

Sya pn sma..yg plg sedihnye kulit jd sgt hodoh smpai hubby pn xnak pndang dh kita nie..dahla azab gatal mcm kna meroyan stiap hari..pastu doc dkt kkia pn mcm xsekolah je..hanya bg calamine dn suruh bersabar pastu siap ckp lg sya xtau nk tolong awak cmner..erm..nasibla ko!!!

atie aizam said...

Nudra Shafini: sama lah.. sy dulu pun memula dokt bagi calamine jer.. macam sapu bedak sejuk jer.. takde kesan langsung.. sabar jer lah.. bila sy kene tahan wad, sy minta kat doktor yg merawat tu.. ada pun.. time nak tidur jer sy mkn.. hehe.. lena tak hengat apa dah..

Iklan