Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Monday, January 24, 2011

Rekod Rawatan Sakit Kepala

Kebelakangan ni aku selalu sakit kepala.. dan pernah hampir pitam dan dikejarkan ke hospital.. doktor chek aku nyer Tekanan Darah (BP).. masih tak turun sejak aku keguguran aritu.. sekitar 155/90 .. doktor HKL buat surat untuk wat pemeriksaan susulan sebanyak 3x untuk chek BP aku sebelum dorang menyimpulkan sebarang keputusan...


1st & 2nd pemeriksaan BP masih tinggi.. doktor yang merawat aku dah nak amik kesimpulan yang aku ni mengidap darah tinggi.. dan perlukan ubat dan rawatan seterusnya.. ia sedikit menyedihkan aku.. tapi nak kata apa.. benda nak berlaku.. lagipun keturunan belah mak aku memang pengidap darah tinggi tegar.. aku ingat aku tak kena sebab ayah takde darah tinggi hehe.. boleh gitu? tapi bila pemeriksaan hari ke-3.. BP aku turun sekitar 148/87.. nampak macam tak byk beza.. tapi result tu yang menyebabkan doktor cancell untuk cop aku sebagai pengidap darah tinggi.. doktor kata aku kena jaga makan.. tahap BP aku dok kat border line.. 1stnye aku bersykur sangat sebab tak terjebak dalam rutin makan ubat sepanjang hayat.. ke-2 aku risau sebab aku kena berdepan dengan masalah sakit kepala yang berulang2.. tapi yang pasti aku kena jaga makan aku betul2.. tak boleh terlebih garam.. masakan berlemak.. berminyak.. so kene rebus jer ler ekk hehe.. nasib ler badan..

1st day..


selang 2 hari kemudian.. 2nd day


selang 2 hari lagi.. 3rd day

Rawatan susulan 6 bulan lagi.. aku harap waktu tu kesihatan aku makin baik.. insyallah.

9 comments:

Ellen said...

hai sis...harap sis akan sembuh segera...doktor tak bagi makan apa2 ubat tuk darah tinggi ni ker...sebab daddy ellen kena makan ni setiap hari.

Adam Haiqal said...

xpe awk..setiap yg terjadi,ALLAH dah tau kenapa sebabnya..kita kene redha..
mcm adam pun,adam kene pegi HKL hari ni ntok medical check up psl masalah dalaman jugak.
harap2 segalanya berjalan dgn lancar..a bit nervous sbnrnya..tp bila fikirkan,merawat itu lebih baik daripada dibiarkan melarat,adam gigihkan diri jugak..
sama2 laa kite menjaga diri memaseng dan berdoa supaya disihatkan selalu..amin..

Adam Haiqal

atie aizam said...

@Ellen: takde lah ellen.. kalau sakit paler lagi dia suh mkn panadol jer.. tapi kalau sakit sgt.. pi spital chek.. daddy ellen pun sakit darah tinggi ekk.. sama lah ngan mak atie pun..

atie aizam said...

@Adam Haiqal: moga check up adam berjalan lancar.. insyallah..amin.

DKosongLapan said...

Ssabo ye Yong...setiap kejadian tu ada hikmahnya....macam ni....yong udah kene jaga pemakanan kan???..... secara tak langsung Allah tunjukkan yang DIA sayang kt mike Yong....

munna said...

tinnginya atie punya BP... mmg bahaya bp ni... yg penting kawal pemakanan dan ubat kena makan ye...

Iza said...

Salam..
Moga cepat sembuh.
Jaga kesihatan k...


Teratak Usang

Cik Moon said...

huhu..sama laa ngan cik moon.. ada tekanan darah tinggi.. kerap sakit kepala.. nak plak ada migrain..

seribahasa.com said...

kalau darah tinggi elok amalkan makan buah mengkudu. blender buat jus campur apa2 perisa supaya sedap diminum.

Iklan