Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Thursday, January 6, 2011

Miscarriage, DnC dan Aku

Hari selasa lepas aku mengalami pendarahan yang banyak sangat.. bahagian rahim aku macam orang nak bersalin.. kejap2 berdenyut.. dan aku pasti aku mengalami keguguran (miscarriage).. aku hanya menghabiskan masa aku dengan berbaring jer sepanjang hari.. nak gi hospital pun bukannya boleh buat d&c terus.. dah tentu aku kena puasa dulu.. so aku ngan husben decide gi hospital hari esoknya rabu..

Pagi rabu dalam kol 9.30 pagi aku ke hospital.. daftar dan scan bagai.. dan aku tak sangka yang rahim aku akan digodek tanpa bius.. sakitnye hanya Tuhan yang tahu... doktor yang merawat aku nak keluarkan daging dengan kantungnya yang ada dalam rahim aku tu.. terkial2 aku.. terjerit2 aku menahan sakit.. sampai aku trauma kejap.. takut rasanya nak mengandung lagi.. daging yang ada dapat dikeluarkan hanya separuh.. separuh lagi dan kantungnya terlekat kat rahim aku.. so dengan kata lain aku kena buat D&C.. memandangkan aku memang dah berpuasa haritu, so dalam kol 4.00 petang aku dibawa ke bilik pembedahan..

aku puasa dari semalam so dorang masukkan aku air ni lah..

Doktor dah bagitau dah yang aku hanya akan diberi ubat tidur jer.. fuh! lega hihi... memula aku dipakaikan topeng oksigen tu.. pastu baru dicucuk ubat tidur... sebaik ubat tidur masuk ke tangan aku, pelan2 aku kekaburan.. dan waktu tu aku rasa seolah2 aku bercakap.. berangan sorang2.. dalam masa yang sama aku dengar sayup2 orang wat kerja depan aku.. kejap lepas tu aku dengar satu suara.. "ok..dah siap puan" .. aku macam kenal suara tu.. 2x orang tu ulang.. "eh.. tu suara doktor selva tadi".. aku masih mamai.. aku pun tak pasti bila masa aku pakai balik baju aku tu huhuhu... bila aku macam dah sedar aku dah ada kat wad.. aku tengok muka husben aku.. aku cuba nak bersembang tapi.. ntahlah.. macam tak ingat ape2 jer.. yang aku ingat husben aku buat lawak.. dia kata "pasni kita gi lowyat.. beli RAM" hehehe.. nasib aku paham maksud husben aku tu kuikuikui.. ialah dah memori aku low time tu kan kan kan hehe..

1st time ko aku kena cucuk macam ni..
aku tak tengok tangan aku ni sampailah jarum ditanggalkan..
dasar penakut dengan jarum betullah lalalala..

Alhamdulillah semua yang aku risaukan dah berakhir.. aku terima sepenuhnya apa yang telah disuratkan untukku.. oh yer.. kesedihan aku pun dah hilang.. semua sebab kata2 semangat yang kawan2 aku bagi sama ada yang call.. yang sms.. kat facebook atau pun kat entry aku yang lepas.. thanks yer semua.. aku ni nampak jer ganas.. tapi bab jarum, darah, bilik bedah, suntikan dan sewaktu dengannya... aku FAIL! kuikuikui..

Hari ni aku dah dibenarkan balik.. dan waktu aku menaip nih aku dah dalam posisi berpantang.. dengan stoking dan batu tungkunye.. erkk.. kena pakai barut ke? rasanye takyah kot.. kan? :p

33 comments:

BUNGA said...

Seram saya membacanya.. Tak apalah.. setiap kejadian ada hikmahnya..Kuatkan semangat. Mudah2an cepat sembuh yer .

atie aizam said...

@BUNGA: bila dapat berfikir dengan tenang barulah sya sedar.. sangat besar hikmahnya.. tkasih yer bunga memberi semngat dan doa awk..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

wah dgr pun ngeri.. sama la kita takut jarum. ntah camna la kalau pregnant & nak bersalin nanti.. Skrg ni boleh la joget2 xde isi lagi..
Apapun mungkin sabar yer.. maybe yg akan dtg akan ada rezeki

ASSOYFINGER67 said...

Salam...moga atie cepat sembuh....makanlah makanan yg dapat memberi tenaga...apapun alhamdulillah tak de ape2...aku doakan kesembuhan kao...tahniah mengharungi masalah nie tanpa merungut..huhu..Allah menyukainya!

atie aizam said...

@TLLS: hehe.. thanks yer

atie aizam said...

@ASSOYFINGER67: time kasih bro :)

caliph shuriken said...

smoga cpat sembuh kak atie ^^

Cik Ila said...

cik ila doakan sis cepat2 sembuh ye..
kuatkan semangat..:)

Rosmah said...

salam....
k.tie apa yg berlaku mesti ada hikmahnya..sabar yer..

atie aizam said...

@caliph: time kasih yer

@cik ila: thanks yer

@rosmah: alhamdulillah dah tak sedih2 dah.. :)

CiK QiQi said...

Kuat kan hati ye cik ati..qiqi tau cik atie kuat dlm nk hadapi semua ni....cayok3.maaf la qiqi lmbt tau pasal n.qiqi brape ari da xonline..huaaaaa

Jieda said...

Salam..takpe.InsyaAllah manalah tau lagi sebulan dua ni adalah rezeki tu.Saya tumpang bersimpati.

shark said...

tak pela..dah tiada rexeki ..redha dgn ketentuannya :)

Cik SHiNJU said...

Salam...

Takziah kak...
Semoga cepat sembuh..
NApe doc x bius dulu...alahai..ngeri saya baca..

Nurul Syuhadah said...

salam k.atie..be strong k..things happen 4 reason InsyaAllah de rezeki lg pasni..jg kesihatan ea kak..

aLya said...

adoi..takotnye bile bace entri nie..
alhamdulillah, k.atie da slamat. insyaALLAH... ade hikmah disebalik ape yg jadi.. keep smiling akak :)

Hezesuze said...

takziah weols ucapkan..sume tu ada hikmah tau..so jangan sedih2..

lagi satu berpantang DNC ni kene pantang betul2 tau...

erm tapi muskil gak nape doc bleh godek2 tanpa bagi bius?

munna said...

takunya ..baca ni.. masa doc keluarkan uri dlm perot lepas bersalin hari tu pun dah rasa sakit inikan pula atie yg kena macam tu... mungkin masih blum rezeki atie utk dapat baby lagi kali ini...

misyamissyou said...

sy rase sedih plak bile bace ni kak..moga akak cpt sembuh ye..

kakchik@ella said...

adik, kalau nak ikutkan pengalaman, kakchik dh 4 atau 5 kali buat D&C. Tapi sume yg tak sedar. tak penah lagi yg sedar camni. ngeri kakchik mndengarnya, dik.

atie aizam said...

@Cik QiQi: takpe.. alhamdulillah semua dah selesai.. harap takde masalah :)

atie aizam said...

@Jieda: doktor bagitau dah siap2.. minimum 6 bulan dari dnc smlm jangan mengandung lagi.. sbb takut rahim tak kuat.. takpe lah.. trauma ada sikit2 lagi nih hehe..

atie aizam said...

@shark: alhamdulillah dah terima ketentuanNya.. dah tak sedih2 dah hehe.. :)

atie aizam said...

@cik ShINjU: time kasih yer... tapi sya rasa sya tau nape dorang buat manual..

atie aizam said...

@aLya: akak pun takut bila teringat balik.. hehe.. seriau dibuatnye..

atie aizam said...

@Nurul Syuhadah: time kasih yer dear..

atie aizam said...

@Hezesuze: oh yer ker.. kena berpantang betul2 yer.. thanks yer ingatkan sya..

atie aizam said...

@munna: tahniah yer munna dapat baby.. yer lah dah takde rezeki sya.. lagipun kalau difikrkan besar hikmahnye apa yang berlaku nih..

atie aizam said...

@misyamissyou: time kasih yer misya..

atie aizam said...

@kakchik: wah.. 4@5 kali yer kak.. sekali pun tak pernah dikorek manual? wat katner ekk.. sya wat kat HKL.. uwaaa sakit!!!

kakyong said...

adooii... seram plus takut baca n3 atie ni... berpantang elok2 yer.. baru 1 minggu kan.. jaga diri baik2...

ayu firdaus said...

Kita dnc hari yg sama lah .... Tp i bleading 1 week bfr....

atie aizam said...

@ayu firdaus: oh yer ker.. kat hkl jugak ke? dorang ada wat manual ke?

Iklan