Jom tengok apa ada..

Iklan

Wednesday, February 22, 2012

Beza Baking Powder dan Soda Bikarbonat

Baru aku tahu..
laaaa nampak sangat yang aku ni tak penah wat cake hihi..
tapi betullah.. aku mmg tertanya2 apa beza baking powder dengan soda bikarbonat.. aku ingatkan sama.. rupanya bila aku google perbezaannya barulah aku tau.. memang fungsi dia tak sama.. ada resepi yang kena guna kedua-duanya dan ada resepi yang tak boleh guna soda bikarbonat.. fuhhh!! banyak ilmu yang aku kena gali nih..

Jom tengok perbezaannya:

3 Jenis Bahan Penaik

Terdapat 3 jenis bahan penaik yangselalu digunakan dalam pembuatan kek, pastri mahupun kuih muih. Ianya ialah serbuk penaik (baking powder), serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate) dan serbuk tartar (cream of tartar). Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia (chemical leaveners). Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai bahan kek. Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan kek/kuih agar lebih gebu.

  • Baking Powder (Serbuk Penaik)

Serbuk penaik (baking powder) merupakan bahan penaik yang sering digunakan. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double-action baking powder). Jenis biasa digunakan dalam kebanyakkan kek manakala jenis berganda digunakan untuk membuat kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih muih lebih gebu dan mekar.

  • Soda Bikarbonate

Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakkan kek, biskut atau kueh yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus, puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak meneutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek atau kuih tersebut dan menaikkan kek atau kuih apabila dimasak.

  • Serbuk Tartar

Serbuk tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resepi yang menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid. Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.

begitulah adanya perbezaannya.. so lepas ni aku kena tengok betul2lah kan bahan2 yang digunakan.. :)

Credit kat : MamaLeza

No comments:

Rakan Blogger

Dapur Blogger

Belajar Buat Kek

  • Ikan Merah Masak Stim - Assalam, just a quick update...sewaktu kita masak ni..kita juga masak another western dish for the kids..lauk ni just for the adults aje..as budak2 kita t...
    1 day ago
  • PULUT KUNING - As-Salam semua. Dah lama rasanya tak mengupdate blog ni. Rasa mcm sayang gitu kalau nk ditinggalkan begitu saja ataupun ditutup terus. Maklumlah, dunia sib...
    4 months ago