Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Tuesday, July 31, 2012

Kuih Lapis untuk Mira

Semalam, bukan saje hajat asben aku yang aku tunaikan..
permintaan anak dara aku si mira pun tertunai jugak..
alhamdulillah..
dah lama mira suh aku buatkan kuih lapis..
tapi malas betul aku nak melapis2 nih..
kena tunggu dan lapis dan tunggu dan lapis sampailah habis..
tapi semalam mood aku memang terbaik..
2 kuih sekaligus aku buat..
siap sempat masak kari ikan tongkol lagi..
bukan apa, seronok tengok anak2 dan suami happy ..
jom layan kuih lapis untuk mira


 tadaaa... tak sabar nak potong

 dah sejuk betul, baru boleh potong rupanya

amacam?? yummy!!

ok ni ada resepinya yer..

Bahan-bahannya:

aku guna loyang 8"

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
4 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam
pewarna hijau, kuning, merah

Cara membuatnya:
Paling senang!!
  • blend jer semua bahan kat atas kecuali pewarna.
  • bahagi adunan kepada 3 bahagian.
  • masukkan pewarna dalam setiap bahagian
  • pastu sapu minyak sikit kat atas loyang, kalau nak lagi senang angkat nanti, lapik plastik kat dalam loyang.. pastu kukus loyang tu kejap..
  • masukkan 1 cawan/senduk adunan bewarna hijau ke dalam loyang, kukus selama 10 minit
  • kemudian lapiskan pula dengan 1 cawan/senduk adunan warna kuning dan kukus selama 10 minit.. buat ulang2 sampailah adunan habis.. lapisan terakhir tu aku kukus dalam 20 minit. 
  • dah masak, sejukkan dulu baru dipotong..  
resepi ni aku rujuk resepi dari blog kakyatie,, cuma ada part2 aku ubah sikit ikut selera aku hehe.. anyway tq kakyati :)

14 comments:

piko pink said...

piko nk jgk

atie aizam said...

@piko pink: hehe.. dah selesai :)

inazamri said...

cantik berseri warna kuih lapis tu

Alin Marlini said...

Cantiknya Kak Atie..anak Alin pun suka kuih lapis ni..

Norgadis Labuan said...

nampak sedap...

Pecinta pink^^ said...

err..sedap nye tgok kak..Colourful..hehe

Zuraini said...

alaaa...yus, takde resipi ke...nak try buat jugaklah..budak budak ni suka jugak tapi mummynye tak pandai buat...

bagi resipi ek...

shark said...

hai kak atie..lama shark tak singgah cni:)

akak sehat??

atie aizam said...

@inazamri: hehe.. suka kueh kaler2

atie aizam said...

@Alin Marlini: sama lah.. makan sejuk lagi sedap tau..

atie aizam said...

@Norgadis: hehe kak.. tq

atie aizam said...

@Pecinta pink: suka main ngan kaler2.. meriah :)

atie aizam said...

@Zuraini: ok kakni.. nanti sya letak resepi kat blog ni k..

atie aizam said...

@shark: alhamdulillah sihat shark.. harap shark sekeluarga pun sihat juga ya.. :)

Selamat berpuasa..

Iklan