Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Tuesday, July 24, 2012

Cup Cake Coklat Ramadhan

Mood baking mai balik dah.. so tadi yang awalnye mengantuk terus segar bugar.. pepagi nan indah tapi bising dek bunyi kipas usang yang dah berkhidmat puluhan tahun kat ruang tamu umah aku ni hah, aku menyiapkan bahan2 untuk buat coklat cake.. tapi kali ni aku guna cup.. biasanya buh atas loyang jer senang cerita.. sekali jalan siap.. tapi tu lah.. rajin pula aku pepagi ni..padahal bergelut dengan si twins yang tak tidur lagi tu hah.. nak wat camner, mood tengah mari, layan kan ajer hihi..

Resepi ni aku dah cuba berkali2.. dan hasilnya muaaaaaaaahhh!! memang sedap.. tapi aku ada edit sikit ikut selera aku hihi.. kalau nak cuba resepi ada kat bawah ek.. jom layan gambar dulu :D

  
gebus.. cuma kali ni merekah ler pulak..  
api kuat kot.. x perasan..  hihi

nak jugak hias.. adehh

adunan ni dapat 14 biji cup saiz 3"

nampak tak ujung tu.. dak twins tu..
akhirnya lena jugak dorang :)


ni resepinye yer.. oklah nak masak untuk sahur pulak.. takkan sahur makan kek jer kot.. kang ada yang bangun meraung tengok mama dia hidang kan kek jer untuk sahur.. hehehe


Bahan A :
  • 1 cawan gula pasir
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak (nak guna butter cair pun boleh)
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe 
semua bahan kat atas, masak dengan api perlahan sehingga gula larut. Padam api dan rehatkan sekejap..

Bahan B - di ayak
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C :
  • 4 biji telur - pukul guna whisk pun boleh
 Cara-Cara
  1. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A berselang seli dan gaul sebati.
  2. Bila dah sebati masukkan adunan tadi dalam jug upaya senang nak tuang dalam cup..
  3. Calitkan sikit minyak atau butter kat dalam cup tu..
  4. Panaskan pengukus, tuang adunan perlahan-lahan ke dalam cup dan kukus selama 15 minit atau hingga masak dengan api yang sederhana.
 

5 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

oh sedappp :)

syiela said...

boleh try nanti hehhehe.. thanks ye

Alin Marlini said...

nyum..nyum..sedap..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam atie.Apa kabar?Lama k.atie xsinggah kat sini.

Rajevnya buat CC dlm bulan puasa ni...sempat lagik walaupon ada dak kecik

Slmt berbuka puasa & menyambut bulan Ramadhan tuk atie sekluarga.

taqiy said...

waa sedapnye nyum3

Iklan