hijau..
merah..
kuning..
- 4 cawan tepung pulut
- 3 sudu tepung gandum
- secubit dua garam
- 2 helai daun pandan
- air
- kelapa parut (putih)
- gula kabung/gula melaka
Cara membuatnya:
- campurkan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
- masukkan air sikit-sikit dan uli sampai senang nak dibulat2kan.. jangan sampai lembik ok..
- bahagikan doh kepada 3 bahagian.
- letak pewarna yang dikehendaki setitik dua dan uli sebati..
- masak air dalam periuk, letak daun pandan bagi wangi sikit. Biar hingga mendidih.. sambil tu anda boleh gentel2 doh yang ada dan masukkan gula kabung yang dah didadukan kat tengah2.
- masukkan dalam periuk yang airnya dah mendidih tadi.. kalau doh tadi timbul tu namanya dah masak lah.. boleh angkat guna penapis untuk toskan airnya dan terus benamkan dalam kelapa parut yang dah dicampurkan garam tadi.
- itu saje.. sekian :)
7 comments:
waaaa..nmpk sedap.hik3...dr awl puasa ag nk mkn kuih ni tp xdpt2 lagi.nk buat en.husband xmkn..xsuka katanya.nk beli xjmpa2 ag kt sabah ni..jwabnyer tgu balik smjung la bru dpt..hahahaha...
@Nor Suhaiza: tu lah kan.. cam asben sya ni kuih2 talam tak makan.. kuih2 talam la pulak yg sya suka hihi..
slalu mkn yg kaler ijau ^^
perghhh! pepagi dah tengok semua ni..aduyai... -.-" huhuhu
@caliph shuriken: saje wat kaler2.. anak2 suka.. :)
@aryes coulborn: hihi maap.. time berbuka nanti tgok balik ekk.. hihi
menarik. ad mcm2 wrna skrg eh kuih ni. hehe
Post a Comment