Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Saturday, July 14, 2012

Susu Baby Hazim & Haziq

Untuk baby hazim & baby haziq.. 4 kotak susu S-26 Gold ni bekalan untuk seminggu.. aku dan suami sedaya upaya menyediakan susu @ makanan terbaik untuk baby hazim ngan baby haziq.. susu ibu tak mencukupi.. hanya dapat menyusu 2x sehari jer.. maknanya sorang sekali.. sedih.. jeles sangat bila tengok mereka yang mampu menyusukan baby mereka dgn susu ibu sepenuhnya.. xpelah.. rezeki masing2kan.. aku terima seadanya..

aku tak usaha? macam2 dah ku usahakan.. dengan keadaan kesihatan yang kurang stabil, aku tak boleh amik supplement sebarangan.. aku tau banyak supplement ada kat luar sana.. tapi banyak yang tak sesuai dengan aku.. tapi aku masih mencari yang sesuai.. sebab bagi aku susu ibu adalah susu yang TERBAIK buat baby2ku..


8 comments:

Zuraini said...

mak oiii...seminggu 4 kotak...pengsan nak beli...Kakni dulu mmg surrender nak beli sebab susu baby mahal...tu yg sanggup memerah susu kat ofis....Tapi Alhamdulillah susu banyak pulak...Cuma Bangah je menyusu sekejap, dia pun minum susu kuat....

Yus, tak try ambik ubat untuk tambah susu from doctor?

Rai said...

atie ada masalah kesihatan apa? supplement membantu jugak..tapi stimulation dari baby tetap yang terbaik...ingat konsep supply vs demand..baby atie twin kan..cuba direct feeding kedua duanya sekali dalam masa yg sama (mcm power pumping).. lepas tiap kali breastfeed pam pulak..the best buat power pumping..jgn stress..nanti lagi kurang production..

kalau nak cuba milk booster. cuba buat kurma shake..kurma+kismis+susu/yogurt+badam.. best lagi kalau susu tu ganti dengan protein powder..so far saya minum yg brand nutrilite takde masalah..tapi kalau atie ragu2.. campur je dgn susu..

atie aizam said...

@Zuraini tu lah kakni.. nak bgi susu murah, kesian kat baby.. klau lepas 6 bulan xpelah juga.. ni kecik sgt.. sya lagi suka klau baby dapat susu badan sepenuhnya.. ada ubat dari doktor ke? dah makin kurang ni..

atie aizam said...

@Rai: bp masih tak stabil.. kejap ok kejap tak.. aritu mkn supplement X .. mencanak naik bp.. dorang kata kesan sementara tapi payah kat sya nak jaga twins..

Nanti sya nak cubalah milk booster kurma shake tu.. tkasih yer

Zuraini said...

yus...boleh minta kat doktor...better ambik medication from doctor daripada ambik supplement luar sebab yus ada problem dengan BP...

if not boleh try kurma tuh, kakni dulu bibik kakni bagi petua suruh makan banyak sawi,sayur pucuk & all the green veges la...and tempe heheheh...Ada member pegi mengurut balik, bidan tu cakap ada urat susu yang tersumbat, tak tau la betoi ke tak tapi boleh try la kot...

jangan stress, banyak minum air & rajin-rajin bagi anak breastfeed dan rajin pam in between untuk stimulate susu anda....huhuhu...

Yus, don't give up! Susu ibu adalah yang terbaik...

atie aizam said...

@Zuraini insyallah sya usahakan dgn kurma shake dulu.. nanti sya jumpa doktor.. tq kakni..

Rai said...

atie, tapi jgn lupa stimulation ok.. milk booster helps. tapi yg penting kena banyakkan session direct feeding.

kalau nak turunkan bp dengan kaedah natural apa kata buat celery+green apple juice..the best jgn tambah gula :D minum tetiap hari..selama seminggu..tambahkan sayur mcm bayam dlm diet..

ada jugak org kata air rebusan kulit kayu manis turunkan bp.. tapi saya tak pasti yg ni.. yg celery tu insya allah berkesan..

take care

atie aizam said...

@Rai: tq Rai sbb byk bagi petua kat sya.. insyallah sya akan usahakan..

Iklan