Jomlah kita layan hasil yang aku buat ni..
pst: wat-wat tak nampak tau mana yang tak berapa indah tu yer :)
tutup mata & bayangkan rasanya.. fuhh!!
TQ kat kakak2 chef yang sudi sharing resepi..Merujuk blog: Kak Norli & Kak Dayang Jack
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
- 2 cawan pulut [rendamkan 4 jam]
- 2 cawan santan cair
- 1 s/k garam
Lapisan Pelangi
- 4 cawan santan pekat
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan tepung kastad
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- pewarna
- kuning..hijau..merah ..coklat paste
** pewarna hijau DJ gantikan dengan pes pandan
Cara
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 [dalam 4 jam] baru dipotongkan.
10. Hidangkan untuk minum petang.
4 comments:
Sedapppp~ xtipuuu... *meh upah* ;)
@suE: huhuuhu..
FIRST TIME BUAT DAH MENJADI ..MMG TERER LAH ATIE NI....
@munna: sya kena byk belajar lagi ni.. hasilnya kurang chantik..
Post a Comment