Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Friday, May 20, 2011

Panggilan Temuduga

Alhamdulillah aku dipanggil untuk temuduga kerja.. so sebelum interview pasti banyak kerja yang aku harus buat.. so aku nak share info kat sini buat semua..

Persediaan Awal
  • Kena tahu jawatan kita tu.. tugas2 apa yang berkaitan dengan jawatan kita..
  • Sediakan sijil-sijil ngan resume terkini ok.. susun ikut keutamaan..
  • Buat latihan untuk kawal intonasi semasa temuduga
  • Pakaian -> bersopan , kasut -> bertumit
Adab Temuduga

Di awal temuduga :
  • Beri salam atau ucapan selamat kepada panel temuduga;
  • Mendengar dan menjawab soalan dengan betul;
  • Mempunyai keyakinan diri dan motivasi yang tinggi;
  • Bersikap tenang dan tidak gementar;
  • Jangan menguasai sesi temuduga;
  • Jangan membesar-besarkan diri serta bercakap panjang atau bercakap banyak;
  • Jangan cerita masalah peribadi seperti urusan rumahtangga, kesihatan diri atau masalah kewangan;
  • Jangan bertengkar dengan panel temuduga. Sekiranya calon tidak bersetuju dengan pandangan yang diberi oleh panel temuduga, berilah pandangan lain secara berhemah;
  • Jangan mengkritik bekas majikan anda atau mana-mana pihak lain;
  • Jangan mengunyah gula getah atau makan gula-gula semasa temuduga;
  • Jangan menunjukkan ‘silent ‘ protes jika lambat dipanggil panel temuduga
Jangan buat macamni ok hihihi!!

Di akhir temuduga
:
  • Biarkan panel temuduga menamatkan sesi temuduga;
  • Apabila sesi temuduga tamat, berilah ucapan terima kasih kepada panel temuduga kerana meluangkan masa dengan anda;
  • Sebaik sahaja sesi temuduga tamat, tinggalkan bilik temuduga dengan segera dan bersopan santun
  • Pastikan barang-barang milik anda tidak tertinggal
Kalau nak tau lebih lanjut uols leh layari kat sini ekk.. KLIK

7 comments:

eMMe said...

gud luck atie, hope dpt la keje yg awak tunggu2 selama ini....

nairaariaa said...

slalu berdebar kal pg temuduga...arrgghhh~

Rai said...

good luck!!

fisa othman said...

gud luck Atie!!

saharinasaharudin said...

congrats,and thanks share info tu.amt bguna.ririn pun ade interview dis tuesday.wish me luck too :)

atie aizam said...

@eMMe:thanks emme.. mudah2an :)

@nairaariaa: hehe.. pernah masa interview dok ketar2 sgt ..

@Rai: thank Rai!

atie aizam said...

@fisa othman: thanks fisa!

@saharinasaharudin: thanks rin.. good to u too dear!

Iklan