Iklan

Saturday, July 21, 2012

Niat Puasa Sebulan

Nanti jangan lupa baca niat puasa tau..
  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Niat Puasa SEBULAN


Niat Puasa HARI


No comments:

Rakan Blogger

  • Instant Shawl Diana Amir - Material: Chiffon Plain 2 tone Size: Medium Cepat, ringkas dan cantik.. Hanya sarungkan shj Labuh menutup dada, depan dan belakang sama labuh Copy and WIN...
    1 day ago
  • accident.. - salam all :) Tak sangka nak accident macam ni teruk.. sebab tak pernah accident pun kat jalan besar pastu dah la kene langgar belakang, saya pulak langgar...
    1 week ago

Dapur Blogger