Resepi Ayam Masak Kicap
1 ekor ayam - potong ikut suka.. 12 boleh, kecik lagi pun boleh..
4 ulas bawang putih - dihiris
2 biji bawang besar - 1 biji dihiris2, 1 biji lagi di potong bulat
4 biji cili hijau/cili merah - belah 2
2 inci halia - dihiris
1 keping asam keping
2 sudu lada hitam (ditumbuk halus)
3 biji kentang
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
Cara Menyediakannya:
- Ayam yang telah dibasuh, ditoskan dan dibubuh garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng.
- Setelah kesemua ayam siap di goreng, goreng pula kentang yang telah dipotong2 ikut patern ala cheesy wedges tu..
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris hingga kekuningan sedikit, masukkan kicap manis, serbuk lada hitam dan asam keping, tumis sebentar.
- masukkan air secukupnya mengikut kepekatan yang dikehendaki.. macam aku bubuh 1 cawan air sebab anak2 nak berkuah nanti..
- biarkan mendidih seketika dan masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng. Kemudian masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat2 bersama cili merah yang telah dipotong dua tadi.. gaul rata dan bolehlah dihidangkan..
4 comments:
JGNKAN ANAK2 MUNNA YG DAH JADI MAK BUDAK PUN AYAM MASAK MKICAP
hurmm..dapnye...
lapar plak..hikhik
samalah dgn anak2 izan kak atie... suka ayam masak kicap... laju je kalau masak ni utk dorg.
@munna: hihi.. sama lah kita :)
Post a Comment