Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Wednesday, March 16, 2011

Kesan Radiasi Pada Manusia

Ada banyak kesan sebenarnya.. tak percaya? tengok saje apa yang berlaku masa tragedy Chernobyl.. kalau uols nak tau citer sebenar Chernobyl tu pi ler google.. sure jumpa punye.. dua citer besar ni sebenarnya aku penah wat assignment awal tahun lepas.. so tu ler sebabnye aku tau apa yang berlaku ketika itu..

Yang ni pulak mungkin korang dah baca kat paper..

Antara kesannya jika terdedah pada skala tertentu:

  • kalau korang terdedah pada radiasi berukuran 100 Rems -> merosakkan sistem peredaran darah.. nanti korang rasa macam nak selsema..
  • kalau korang terdedah dengan radiasi berukuran 200 Rems -> rambut gugur, rosak saluran usus dan paling teruk boleh rosakkan saluran peranakan..
  • kalau radiasi 1000 - 5000 Rems -> boleh bawa mati sbb rosak pembuluh darah
  • kalau terdedah pada radiasi lebih 5000 Rems -> boleh bawa mati jugak sbb sel otak rosak, dan sel saraf mati

Kesan awal:
  • Rosakkan seluruh kelenjar tiroid
Kesan Jangka Panjang
  • Hidup dalam tempoh 10 tahun
  • mungkin kena leukimia dan barah

Semoga kita semua tidak terdedah kepada bahaya radiasi.. dan aku harap plant nuklear kat Jepun tu tak mengeluarkan radiasi yang lebih teruk.. dan harap semuanya akan pulih semula secepat mungkin..

6 comments:

Sunah Mohammad said...

wah! akak da wat assignment chernobyl? meh nak report! hahaha~ saya wat jugak sem ni..nak kene antar next week... -_-"

- GC - said...

harap2 semua selamat, bukan takat kat Malaysia or Jepun je, tapi seluruh dooooniaaaaa

munna said...

tulah takut bila baca kesan2 radiasi tu... boleh ke sampai ke sini debu2 tu?... minya jauhkanlah

atie aizam said...

@Sunah Mohammad: hikhik.. amik Osha ekk..

atie aizam said...

@-GC-: harap2 gitu hendaknye..

atie aizam said...

@munna:kalau dibawa angin sekali pun rasanye tak sampai kot.. tapi tak tau lah..

Iklan