Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Wednesday, March 23, 2011

Jangan Tunggu Dalam Kereta

Dah tak selamat dah.. terutama wanita dan kanak-kanak.. perompak hari ni semakin berani.. bukan setakat buat kerja malam.. buat kerja time siang2 pun berani ko!

Baru2 ni kita dikejutkan lagi dengan berita perompak larikan keter yang ada budak dalam keter tu.. dah berkali2 berlaku tapi macam ada di antara kita yang amik mudah jer.. kali ni berlaku kat unser kaler merah dalam kol 8.oo malam... dalam unser tu pulak ada anak tuan punya keter.. umo 4 tahun.. nasib ler dapat balik anak ngan keter tu lepas 4 jam.. bayangkan lah keadaan mak bapak budak tu dalam tempoh tu.. terutama mak nye.. kalau aku? ntah lah.. takut aku nak bayangkan.. aku baca berita tu pun buat aku titis air mata membayangkan situasi si emak..


pic: hmetro

Kejadian kedua ni pulak berlaku pada kazen aku 3 minggu lepas.. dia baru beli keter Honda jenis ape ntah dalam 3 bulan lepas.. kaler putih.. cantik ko... tapi malangnya kereta dia disamun oleh penyamun sebangsa yang tak berhati perut.. 3 orang buat kerja tu.. masa tu kazen aku ngah tunggu husben dia beli barang.. dia stay dalam keter.. bukan malam beb.. siang tu.. kol 4.00 petang kat Tanjung Karang.. 3 penyamun tu siap bawak parang bagai.. nasib husben kazen aku nampak, terus tarik kazen aku tu keluar.. pastu penyamun2 tu blah arr bawak keter kazen aku.. dorang dah wat report dah.. yang penting kazen aku selamat.. dah la mengandung.. kesian dia.. trauma sesgt dia pastu..


ini lah keter kazen aku yang kena samun tu..

so sapa yang ada ternampak ke kan.. roger2 lah polis k.. tapi aku rasa kalau dah sampai hari ni, bangkai keter pun dah takde kot.. tapi ntah la..
so uols.. berhati2 k..

24 comments:

Shazwan said...

risau nye..kne ltak gps lam kete..sng nk cari..hehehe

atie aizam said...

@Shazwan: letak gps? rasa.. takde makne nye hehe..

Shazwan said...

maksud wan gps jnis pasif..yg trsembunyi..bila kne curi aktifkan je..pstu kita dapt la taw..mane dorang bawak jlan2 kete tu..teknologi skang mcm2 boleh buat...

sualiza said...

takutnya Kak Yus. Tapi sebagai peringatan, abg wan selalu pesan kat liza kalau ada yg mencurigakan, tekan hon keta tanpa henti......biar semua org tgk arah kita.....sbb ada kecemasan....

eMMe said...

atie...rasa setiap gerak geri kite diperhatikan...mmg kene sentiasa berwaspada...

ila said...

cian kan...keta ilang xpe lagi..anak ilang maw nagis2....bgi ila yg anak kecil2 nie nak bawak anak g kedai kadang 1 masalah besar..lebih2 anak tido tengah demam..sudahnya ila pastikan parking depan kedai..lock keta..bayar pon kat luar je..depan keta..hahahha

ila said...

kadang anak demam..tengah tdo..kejot2 xmo bangun..sudahnya lock keta..bayar pon depan keta jew..hahhaha...beli roti jew

nairaariaa said...

skrg nie,mane2 pom bahaya...siang2 pom ade org merompak.tp sukur org nye selamat...xda gantinye nyawa tu...

atie aizam said...

@Shazwan: oooo.. betul gak tu kan..

atie aizam said...

@sualiza: tpi kdg2 kita cepat panik za.. tambah2 dorang tunjuk parang bagai.. hati2 tau..

atie aizam said...

@eMMe: tul tu emme.. kehidupan tak sebebas dulu..

atie aizam said...

@ila: kalo situasi mcmtu pun bahaya gak.. tapi kalo byr depan kedai n nampak situasi berlaku kat keter tu oklah kot..

Rai said...

tak lock ke masa tunggu tu? saya selalu jugak tunggu dalam keta, tapi lock la..

lagi satu, kalau keta honda boleh pasang security..tak silap rm3k kosnya..kalau org nak samun keta bagi je. alat tu akan auto lock keta once keta tu berenti. lepas tu sistem akan dapat locate keta tu kat mana. nanti pusat kawalan akan call polis bagitau dan diorg akan ambik keta bagi kat kita. yang bagusnya..lepas 24jam tak dapat balik keta tu diorg bayar duit kat tuan keta. cam best je kan..

- GC - said...

menakutkan.. manusia semakin berani

Miss Annaz said...

skarang mcm2 jenayah yg manusia berani lakukan...
Adakalanya sesuatu tu nampak tak mengundang bahaya dan kejadian tak diingini, tp itu yg sebenarnya yg membawa malang...

atie aizam said...

@Rai: ntah la rai.. x lock kot.. tpi kalo lock sekali pun bila dah 3 org acu parang, tak sempat nak pikir apa2 dah kot.. ntah la..

bagus jugak alat tu yer..

atie aizam said...

@-GC-: skrg i mcm tak selamat jer dok lam keter... klau yg tau drive ok ler.. tpi kalo yg tak tau tu.. camner?

atie aizam said...

@Miss Annaz: setuju tu.. kdg2 org yg kita tengok tu cam baik jer kan..

Gen Fujita said...

Benda tak boleh jangka, jenayah boleh berlaku di mana-mana. Sebab tu kena selalu hati-hati. Biasa kalau tinggal dalam kereta tengah berhenti, memang akan kunci semua pintu.

Yastro said...

ganas2 perompak skg nih...malangnya org2 kita lak tu...hmmm

munna said...

SEKRG NI MMG PEROMPAK PENYAMUN NI MMG BERANI BETUL... KLU KETA YG HILANG TAKPE BOLEH GANTI YG BARU TAPI KALAU ANAK ATAU NYAWA YG MELAYANG MMG TAK TERKATA

atie aizam said...

@Gen Fujita: nak dok lam keter yang dikunci pun rasa takut dah skrg ni..

atie aizam said...

@Yastro: terukkan..

atie aizam said...

@munna: takleh nak bygkan kalau kazen melawan time tu.. mereka berparang..

Iklan