Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Thursday, October 13, 2011

Tanda Awal Kehamilan

Bagi bakal ibu khususnya yang baru pertama kali mengalami kehamilan, tentu sekali ingin mengetahui apakah tanda-tanda kehamilan.

Tapi macam aku yang 7 tahun sekali mengandung ni pun kena ambik tau jugak sebab aku pun dah lupa apa tanda2 mengandung tu selain dari tak datang haid.. boleh gitu hihi..

Berikut ada 10 tanda-tanda untuk memastikan hamil-tidaknya anda.

1. Puting/payudara lebih lembut
Jika Anda hamil, Anda akan mengenali bahwa payudara dan putingnya menjadi lebih lembut sekitar tiga minggu setelah mula hamil (ketika haid terlambat sekitar seminggu). Mungkin payudara terasa bengkak, serupa dengan ketika menjelang haid.

2. Muncul flek dan kram
Saat anda hamil, biasanya ditandai dengan munculnya cairan lendir (flek) berwarna pink di seluar dalam anda yang terjadi saat implantasi. Hal ini terjadi sekitar 8-10 hari menjelang ovulasi, sedikit lebih awal dibanding datangnya waktu haid. Kadangkala kita salah anggapnya sebagai haid, hanya waktunya lebih pendek daripada haid biasa. Kram juga sering berlakui di awal kehamilan. Menjelang kehamilan bulan kedua, kram seperti ini akan muncul. Kontraksi di rahim terjadi secara teratur, meningkat dengan olahraga, orgasme dan bahkan perubahan posisi.

3. Penggelapan areola
Pada kehamilan awal, Anda mungkin perasan kawasan areola (kawasan gelap yang mengelilingi puting payudara) mulai menjadi lebih gelap dan diameternya membesar. Anda mungkin juga akan mengecam bahwa vena di payudara menjadi lebih kelihatan karena penegangan payudara.

4. Lelah berlebihan
Jika anda hamil gejala yang paling umum dalam lapan hingga sepuluh minggu pertama adalah rasa lelah. Ketika hamil, tubuh mengalami perubahan metabolisme yang signifikan. Seluruh tubuh Anda perlu melakukan penyesuaian terhadap proses baru bertumbuhnya janin. bagi sebagian besar wanita, kelelahan akan hilang ketika usia kehamilan 12 minggu.

5. Rasa mual dan muntah
Jika Anda hamil, pada awal kehamilan, beberapa hari setelah pembuahan, mungkin akan mengalami morning sickness. Sebenarnya morning sickness ini nama yang salah, karena pada kenyataannya mual dan muntah bisa terjadi bila-bila masa saja: pagi, siang, malam.

6. Sering buang air kecil
Bila haid terlambat satu hingga dua minggu, mungkin keinginan buang air kecil menjadi lebih kerap daripada biasa. Ini kerana janin yang tumbuh di rahim menekan saluran kencing. Dengan itu menyebabkan air kencing tertekan kebawah menyebabkan anda tersa selalu ingin membuang air kecil.

7. Sukar Buang air besar
Kadangkala peroses membuang air besar menjadi sulit (sembelit). Ini lazim terjadi pada awal kehamilan. Hormon tambahan yang terbentuk pada masa kehamilan menyebabkan usus halus lebih lentur dan menjadi kurang efisien.

8. Suhu badan meningkat
Juga boleh dipastikan anda hamil jika suhu badan meningkat dikala kedatangan haid yang harusnya datang terlewat, dan tidak turun ke paras sebelum terjadi ovulasi. Semasa terjadinya pembenihan, ovum disenyawai di tiub falopian, dan memerlukankan sekitar seminggu untuk ke rahim, dimana ovum yang tersenyawa akan menempel di sana.

9. Haid tak datang
Ini pertanda awal kehamilan, apalagi jika haid anda biasanya teratur. Dikombinasikan dengan tanda-tanda positif di atas, kemungkinan besar anda memang hamil.

10. Ujian kehamilan
Jika Anda ingin memastikan kebenarannya, lakukan dengan test pack yang boleh dibeli bebas di di farmasi. Ujian urin (air kencing) biasanya menghasilkan keputusan yang hampir tepat untuk kehamilan usia 10-14 hari. Ingat, bagaimana pun ujian kehamilan yang boleh dilakukan di rumah itu belum tentu 100% tepat. Jika semua ujian yang anda lakukan hasilnya negatif, sementara anda merasa seperti hamil, lakukan ujian lagi.

Bagaimana pun dengan tanda-tanda awal yang dinyatakan, anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor bagi mempastikan dan mengesahkan status anda samada hamil atau tidak. Jika anda sah hamil, doktor akan memberi panduan selanjutnya bagi anda menjaga dan mengurus diri dan kandungan anda sepanjang anda hamil dan persediaan untuk anda bersalin nanti.

pst: most tanda2 tu macam aku alami lah skrg ni... hurmm takpe2.. aku tunggu seminggu lagi..

Rujukan: http://wanitamingguan.blogspot.com

16 comments:

misyamissyou said...

wah..kalau betul, tahniah kak! :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam atie...Ala,k.atie xder lak tanda2 mcm k.atie tuuuuu!!.Bkn apa lama tingin nk timang baby lagi....TP mungkin rezeki k.atie sampai disini shj kot :(

Kak Imun said...

Salam, atie. Seandainya benar, kak ucapkan tahniah ya. Klu tak benar pun tak apa, belum ada rezeki org kata.....:D

munna said...

RASANYA BARU JE LEAPS LAHIRKAN YASMIN..TAPI DAH TERINGIN NAK BABY LAGI...

atie aizam said...

@misyamissyou: hehe.. kena tunggu minggu dpn baru nak sahkan :) .. anyway tq sya :)

atie aizam said...

@azatiesayang: wsalam kak.. oh takde ekk hihihi.. sama lah kak.. teringin sgt.. uishh jgn la ckp camtu kak.. insyallah Allah mendengar semua doa hambanye kak.. kita usaha jer kan hihi :)

atie aizam said...

@Kak Imun: wsalam kak.. betul tu kak.. sya terima jer apa pun kenyataan nye nanti.. xmo stress :)

atie aizam said...

@munna: hehe.. naluri keibuan sgt kuat tu :D..

- GC - said...

tak sabaq tunggu minggu depan, harap2 ada good news

atie aizam said...

@-GC-: sabaq sabaq noooo.. tpi sebenarnya hari2 meronta nak pi chek.. hihi.. jeles kat GC sbb baru dpt baby :D

alinac lover said...

waaa thanks share info

atie aizam said...

@alinac lover: welcome :)

Alin Marlini said...

bestnyer..congrats!

agnes lema said...

sis, mcm mane klau period pd bulan pertama.. then i got several on ur tanda2 awal kehamilan.. tp,pd bln ke-2 plak, sye x period@lambat dr biasa?tp dlm masa yg sama,sye x mjalinkn hubungn dgn husband selama tmpoh itu? bgaimana tu sis?

atie aizam said...

@agnes lema: kdg2 time dtg period pun kita mmg boleh alami masalah mcm mual, pening dan sbgainya.. dtg lambat period tak semestinya kita pregnant.. tpi klau sebulan x dtg atau lewat 3 minggu boleh try wat pregnancy test..

SYAHRUL NAJMI BINTI YUSOFF said...

alhamdulilah lps tgu 4 bln akhirnya dpt berita gembira sya hamil 5 week ...rezeki....

Iklan