Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Wednesday, September 14, 2011

BBQ Kambing

BBQ Kambing (FB)


Resepi ni atas permintaan kawan sama2 study kat UTM... dia nak buat BBQ jamu kawan2 makan pada 16 Sept ni.. harap resepi ni dapat membantu kawan aku tu sediakan bahan perapan utk BBQ tu.. kambing tu idak ler macam gambar atas tu.. kalo yang atas tu, aku nak gi jugak!! hihi.. kambing tu dah siap di potong2 nipis ala2 lamb chop tu..

Bahan-bahannya..

5 kilo kambing (lamb chop)

Bahan-bahan kisar
1 labu bawang putih*
10 biji bawang merah*
2 ketul halia size ibu jari*
5 btg serai*
3 kuntum bunga lawang*

7 sudu besar kicap manis
5 sudu besar sos salsa
7 sudu besar sos tomato
3 sudu besar lada hitam
5 sudu gula perang

gula & garam secukup rasa..

Cara memerapnye..
Campurkan bahan-bahan perap ini terlebih dahulu..
kemudian rasa gula & garam..
pastu baru masukkan kambing tadi..
kalau masuk kambing siap2, karang x lalu pulak nak rasa yer tak hihi..
so jangan lupa perap 5 jam @ lebih..

Selamat BerBBQ ya!! :)

8 comments:

ASSOYFINGER67 said...

i love the 'bod'!bilalah boleh makan...umur dah tak boleh maintain lagi nie haha

atie aizam said...

@assoyfinger67: tak leh mkn langsung ke? hurmm.. kalo xleh baik jangan mkn k.. nanti terganggu lak kesihatan kanda tu..

Kak Imun said...

Salam, atie. Kak pun tumpang salin resepi ni sama, hehehe.... Lain kali boleh cuba masak....:D

atie aizam said...

@Kak Imun: wsalam kak.. ni resepi dari makcik sya kak.. cuba lah..

shark said...

wah sedappnya kak atie, eh kak atie tinggal mana eh??buat open house jgn lupe panggil saya ;p nak mkn jugak hahah :)

atie aizam said...

@shark: akak tinggal kat sentul.. shark kat ner?

kalau buat, insyallah akak jemput :)..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

memang idaman ku...huhuhuuuuu

shark said...

saya kat kota kemuning kak atie..wahh tak la jauh sgt sentul..saya selalu gie sentul west buat keje kat YTL opis sana..:)cara nak besarkan gambar kak atie bole klik kat gambar tu,pastu nt akan kuar satu bar..pilih x-large pastu klik left..gambar terus akan jd besar..:)siap!!

Iklan