Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Sunday, May 20, 2012

1st Hasil Perahan Susu untuk Si Kembar

Semangat aku nengok hasil perahan susu yang pertama kali aku buat untuk kembarku ini..

 60 ml.. ok kot

aku guna pump brand medela..

Untuk info aku:
Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:
  1. Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
  2. Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
  3. Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
  4. Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
untuk 1st perahan ni aku simpan kat tempat no.3 macam kat atas ni.. sebab nak guna tengah malam ni hihi.. untuk simpan beku, kalau ada banyak susu lebih baru aku bekukan.. insyallah..

6 comments:

eMMe said...

Atie...sori! lame tak jenguk Atie...dpt kembar yea? big congratulation to u... Atie dpt anak kembar seiras yea? camner senang tak jaga? kene belajar dgn Atie nnt... saya pun bakal jadi Ibu n bakal beranak kembar...doakan saya ye Atie...

syiela said...

salam atie.. moga tabah menghadapi karenah kembar ye

saya pun kembar boys baru 7bln ++

Zuraini said...

keep it up sampai boleh dapat 2 botol penuh sekali pump hehehhehehehe....you can do it!! Banyakkan minum air...kakni dulu bibik kakni petuakan makan banyak makan sayur sawi n sayur pucuk...

atie aizam said...

@eMMe: tq eMMe.. a'ah kembar seiras.. wah eMMe pun sdg menanti kembar yer.. insyallah semua akan ok.. jgn risau tau.. :)

atie aizam said...

@syiela: tq syiela.. skrg baby baru 11 hari.. lom nampak kerenahnye hihi.. tungguuuu.. :)

atie aizam said...

@Zuraini: usaha dan terus berusaha hihihi... insyallah kakni.. bestnya kalau dapat penuhkan freeze dgn susu ibu cam kakni ngan siti kan..

Iklan