Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Wednesday, June 23, 2010

Lambaian Haji Musa

Bengang nye aku kat Lambaian Haji Musa hari ni.. dahlah masak paprik ntah rasa ape2 ntah.. kueteaw tomyam adik aku tu pun rasa macam s..l jerk.. aku ni memang panas kalo berdepan dengan tukang masak tak sedar diri ni..

Malam tadi aku ngan adik aku pegi shopping sket barang2 untuk umah mak ngan ayah kat Carrefour WangsaMaju.. pastu kami singgah la makan kat 'benteng'.. tempat ni memang kami selalu pegi.. tapi ntah kenapa pulak malam ni masakan dorang macam tak reti masak.. main belasah jerk.. asal sume bahan masuk dlm kuali dah kira ok dah.. hangin aku hangiiiin!

Aku panggil la pekerja kat situ yang pakai apron yang pulak kebetulan lalu dekat meja aku..

"kak, boleh tak tolong alter kue teaw tomyam ni, pedas giler! tak rasa tomyam pun.." aku tanye kat 'kakak apron tu'..

dengan muka yang selambanye.. dia berlalu.. siap perli2 lagi kat meja kaunter..

nasib la aku ni masih ada sifat sabar.. masih ada iman, kalo tak.. kalo ikut marah aku tadi, nak jer aku campak kue teaw tomyam tu kat dorang.. tak pun aku suh kakak apron tu makan sampai habis.. baru dia tau langit tinggi rendah.. sebelum ni restaurant Lambaian Haji Musa ni tak macam ni.. biasanye mmg aku puji punya.. aku rasa 'kakak apron' tu period kot..

masa time nak bayar.. aku tanye adik yang kira tu..

"kenapa tadi saya mintak alter kueteaw ni, sume buat tak tau?"

"dorang lupa kot".. jawab adik yang dok mengira ape yang aku order tadi..

panaz hati aku mendengar.. oleh sebab aku takmo ada perkara lain yang terjadi pulak pasni, baik aku blah.. menyiraaaaaaaap!!!

korang rasa rezeki yang dorang dapat sebab wat keje macam tu.. halal ke? aniaya orang tu.. hanya Allah yang tahu..

2 comments:

CiK QiQi said...

la...nape sis xckp kt depa lak mse nk byr tu...sis xyh byr...kalo depa tny nape xbyr..sis jwb le...akak lpe kot...

dasar kuang ajo gitu kite kena ajo...cm la kite kbulur sgt nk mkn mskn depa 2...blmbak lagi gerai len..huhu

qiqi lak yg duk menyinga neh...

atie said...

kalau ikut hati mmg nak kasi time tu cik qiqi.. tapi buat apa kita jadi cam depa yang akai letak kat lutut tu kan.. depa ni tak gi sekolah.. depa tak tau halal haram rezeki depa dapat kalo buat lagu tu..

nasib sabar dlm diri ni masih bersaki baki.. kalu tak.. gerun gak nak bayangkan tahap kemarahan malam tu..

kalau cakap baek2 takpa.. kita paham.. ni dok sindiaq bagai.. sabar sabar..

Iklan