Jom tengok apa ada..

Iklan

Friday, September 16, 2011

Sos Black Pepper Siap!!


Sos ni aku masak untuk 12kg Kambing BBQ malam nanti..
aku tak join coz aku nak gi openhouse kat Rawang dulu..
Kalau sempat, aku gi arr..
Simpan sikit ehh hihi..
Sebelum tu aku nak share resepi Sos Black Pepper nih..


Sos Black Pepper

  • 1 1/2 ketul butter
  • 1 labu bawang putih
  • 5 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 botol sos lada hitam
  • 5 sudu sos tiram
  • 5 sudu sos tomato
  • 1 cawan tepung jagung
  • gula
  • garam
Cara membuatnya:
cairkan butter, masukkan bawang putih yang dah dicincang, pastu masukkan segala jenis sos, masukkan serbuk lada hitam, air, kacau.. kemudian masukkan tepung jagung.. cairkan dulu tepung jagung tu.. pastu masukkan garam dan gula secukup rasa..
DONE!! resepi ni untuk hasilkan 2.5 liter sos..

4 comments:

Arizakiah said...

Adakah Sos black pepper ni sama dengan sos black pepper chicken chop ?

atie aizam said...

@Arizakiah: sama jer kak.. sya x reti wat yang lain hihi..

Belalang Hijau said...

huih, nmpk cam lazat jer...

atie aizam said...

@Belalang Hijau: tu belum rasa lagi hihi :)

Rakan Blogger

Dapur Blogger

Belajar Buat Kek

  • Kuey Teow Goreng Sardin - Assalam, remember about the tahlil yang my guys pergi sebelum puasa kemarin?..Ok, selepas tu dia orang ada bawa balik oleh2 dari tempat bacaan tu..One of...
    19 hours ago
  • PULUT KUNING - As-Salam semua. Dah lama rasanya tak mengupdate blog ni. Rasa mcm sayang gitu kalau nk ditinggalkan begitu saja ataupun ditutup terus. Maklumlah, dunia sib...
    3 months ago