Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Sunday, September 30, 2012

Kuih Lapis Seri Wangi

Kalau selasa lepas saya masak kek cawan, esoknya saya mengukus kuih lapis untuk minum petang pulak.. saya masak kuih ni tengahari, so sempatlah disejukkan betul2 baru dipotong.. kalau tak, nanti tak cantik..

Resepi ni saya ambil dari blog kakyati.. cuma saya olah sikit ikut selera saya.. takpe yer kak.. kalau kawan2 nak cuba, silakan.. resepi asal di sini.. izinkan saya kopi n pes yer kak :p



Bahan-bahan (loyang 8 inci)

Bahan A

  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tpng jagung
  • 1 sk garam
  • 1 cwn santan pekat
  • 1 cwn santan cair
Bahan B
  • 1 1/4 cwn gula pasir
  • 1 cwn santan pekat
  • 1 cwn santan cair
  • 1 cawan air              }
  • 3 helai daun pandan  } jadikan 1 cawan air daun pandan
Bahan C
  • pewarna hijau
Cara-cara.
  1. Blend 3 helai daun pandan dengan 1 cawan air dan tapis.
  2. Satukan kesemua bahan A & B di dlm mangkuk dan gaul rata. Saya blend jer senang kerja :), kemudian tapiskan.
  3. Bahagikan pada 3 bahagian. Bahagian 1, saya biarkan warna asli daun pandan, bahagian 2, saya letak 3 titis pewarna hijau dan bahagian 3, saya lagi letak 5 titis pewarna hijau.
  4. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
  5. Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
  6. Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
  7. Masukkan 1 cawan adunan bahagian 3 dan kukus selama 5 minit.
  8. Kemudian masukkan 1 cawan adunan bahagian 2 dan kukus lagi 5 minit.
  9. Seterusnya masukkan 1 cawan adunan bahagian 3 dan kukus 5 minit juga.
  10. Teruskan hingga habis semua adunan.
  11. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
  12. Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya. Selamat Mencuba

No comments:

Iklan