Resepi ni saya ambil dari blog kakyati.. cuma saya olah sikit ikut selera saya.. takpe yer kak.. kalau kawan2 nak cuba, silakan.. resepi asal di sini.. izinkan saya kopi n pes yer kak :p
Bahan-bahan (loyang 8 inci)
Bahan A
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn tepung gandum
- 2 sudu besar tpng jagung
- 1 sk garam
- 1 cwn santan pekat
- 1 cwn santan cair
- 1 1/4 cwn gula pasir
- 1 cwn santan pekat
- 1 cwn santan cair
- 1 cawan air }
- 3 helai daun pandan } jadikan 1 cawan air daun pandan
- pewarna hijau
- Blend 3 helai daun pandan dengan 1 cawan air dan tapis.
- Satukan kesemua bahan A & B di dlm mangkuk dan gaul rata. Saya blend jer senang kerja :), kemudian tapiskan.
- Bahagikan pada 3 bahagian. Bahagian 1, saya biarkan warna asli daun pandan, bahagian 2, saya letak 3 titis pewarna hijau dan bahagian 3, saya lagi letak 5 titis pewarna hijau.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
- Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
- Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
- Masukkan 1 cawan adunan bahagian 3 dan kukus selama 5 minit.
- Kemudian masukkan 1 cawan adunan bahagian 2 dan kukus lagi 5 minit.
- Seterusnya masukkan 1 cawan adunan bahagian 3 dan kukus 5 minit juga.
- Teruskan hingga habis semua adunan.
- Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
- Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya. Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment