Jom tengok apa ada..

Iklan

Saturday, January 7, 2012

Check List Barang Baby

Kandungan aku baru 4 bulan lebih.. tapi aku dah start mengumpul barang2 baby.. awal lagi kan.. tapi tu lah.. bila Dr. & nurse asik cakap maybe aku bersalin awal atas sebab-sebab tertentu, nak tak nak terpaksa lah juga sediakan dulu.. nanti xde lah kelam kabut sangat..

Hurmm.. sebenarnya bila nak membeli barang2 baby ni kelakar pun ada.. ni bukanlah 1st kelahiran tapi kelahiran yang ke-3.. aku boleh lupa barang2 apa yang nak beli.. yang aku ingat baju2 baby jer hihihi.. mesti ada yang tertanya mana pergi barang2 baby yang lepas kan :).. anak aku yang sulung dah 12 tahun.. yang ke-2 dah 5 tahun.. barang2 dorang dulu semua aku dah bagi kat adik aku.. sebab tu aku kena beli baru kebanyakkannya. :) (wink kat asben aku)

So untu memudahkan aku, aku kenalah wat check list kan.. huiyooo.. masa anak 1st dulu pun xde listing2 camgini eh hihi.. dulu aku main rembat jer.. :)


Barang Baby

  • Baju Lengan Pendek + Seluar Pendek - beli sepasang sorang jer kot.. belum beli
  • Baju Lengan Panjang + Seluar Panjang - dah beli 4 pasang sorang
  • Stoking & Sarung Tangan Baby - dah beli 4 set sorang jugak
  • Barut Baby - dah ambil balik kat adik :)
  • Kain Bedung - guna napkin or kain batik jer :)
  • Napkin kain 12 helai - belum beli tpi 12 helai cukup ke ekk utk 2 org?
  • Diapers - belum beli
  • Towel Baby - belum beli
  • Blanket Baby- takyah kot :)
  • Katil Baby + Net Nyamuk - guna abg achap punya..
  • Tilam Katil - belum beli (yang lama dah rosak)
  • Pelapik Getah - belum beli
  • Botol Susu - belum beli
  • Berus Pencuci Botol - dah ada
  • Minyak Telon/Yuyi - belum beli
  • Bedak Baby - belum beli
  • Set Mandian Bayi - belum beli
  • Wet Tissue - belum beli
  • Set Tilam Baby - belum beli
  • Puting - belum beli
  • Besin Mandi - guna kakak mira punya
  • Nappy Cream - belum beli
  • Buaian + Kain Buai - guna abg achap punya (gilir2 hihi)
  • Bakul Simpan Baju - belum beli

Barang Mama

  • Kain Batik - cukup kot :)
  • Tuala - dah ada
  • Stokin - guna abah punya :)
  • Breast Pump - belum beli
  • Botol (utk simpan susu) - belum beli
  • Disposable panties - senang bila dok hosital - belum beli
  • Nursing Pillow - xyah kot.. tengoklah nanti :)
  • Set Berpantang - belum beli
  • Maternity Pad - belum beli

Barang2 nak bawak gi Hospital

  • Buku Pink Mama
  • Kad Pengenalan Mama
  • Kad Pengenalan Abah
  • Duit Abah :)
  • Barang2 Baby

Ok.. DONE! alaaa persediaan yang mana patut jer.. stroller bagai tu sume nanti dulu :)

6 comments:

♥ suE said...

ok, nak continue gak...

lampin 10 helai
sarung tgn baby 5 set
baju baby
barut baby
katil lg 1
blanket baby
dll

* mane heidar nye, leh recycle balik...time tue die 6bulan dah...

atie aizam said...

sue: tengkiu tengkiu :).. katil xyah ler.. share jer..

munna said...

wah..semangatnya atie..... kalau dah kembar kenalah lebih sikit budgetnya ye atie

atie aizam said...

@munna: tu la pasal.. ni baru beli beberapa helai jer.. dah terasa dah :)

Alin Marlini said...

excited kan nak dpt org baru...hehehehe

atie aizam said...

@Alin Marlini: mau nye tak hihi.. semoga semuanya selamat.. doakan yer.. :)

Rakan Blogger

Dapur Blogger

Belajar Buat Kek

  • Baked Potatoes - Assalam, baked potatoes ni, menu berbuka kami dibulan puasa kemarin..memang kenyang gedegak makan kentang ni...kalau nak buat mesti nak guna kentang Russe...
    4 days ago
  • PULUT KUNING - As-Salam semua. Dah lama rasanya tak mengupdate blog ni. Rasa mcm sayang gitu kalau nk ditinggalkan begitu saja ataupun ditutup terus. Maklumlah, dunia sib...
    2 months ago