Pages

Jom tengok apa ada..

Iklan

Friday, April 15, 2016

Happy Birthday Kakak ke 9 tahun


Hari ni aku buatkan kek dalam bekas dadih utk anak dara ku.. Nak bawa ke sekolah katanya.. Maka gigih lah si ibu menyiapkannya meskipun tidurnya tak cukup sebab baby zara meragam badan tak sihat.. Alhamdulillah maka terhasillah 20 biji kek coklat & 22 biji kek strawberi .. sebenarnya lebih.. tapi habis kene ngappp.. hehehe..

Topping kek gabungan cream cheese & coklat ganache.. pheewiittt susah mau cerita betapa sedapnye.. anak2 nak lagi.. esok la pulak.. penat dehhh..

So kakak.. Happy birthday to you.. semoga jadi anak yang solehah, berjaya dalam pelajaran, hormat mama & abah & semua kaum keluarga, sayang adik beradik yang lain.. & berjaya dunia & akhirat..Amiinn..

Thursday, March 24, 2016

BAJU DIDI & FRIENDS NEW DESIGN READY STOCK

Demam baju DIDI & FRIENDS belum reda.. tengah meletop letop!!.. terutama pyjama brand Caluby.. semua yang dah membeli memberi feedback yang sangat positif.. mereka sangat puashati dengan kualiti kainnya.. terbaik!!

Kat bawah ni ada design2 terbaru.. SEMUA READY STOCK!!
klau ada yang berminat nak dapatkan baju-baju ni, boleh watsap sy ye.. 0123637531

Caranya order:
Whatsapp sy size yang dikehendaki
Untuk boy atau girl?
nanti sy check size masih available atau dah sold out..





Thursday, March 17, 2016

BAWA ANAK TENGOK KUNGFU PANDA 3

Permintaan anak2 ni kadang2 tak sampai hati tak tunaikan.. walaupun hati ni tak rela sepenuhnya nak layan cerita cartoon hehe.. asalnya si kakak nak tengok Boboyboi la.. aleh2 sampai panggung wayang si kakak tukar fikiran pulak.. nak tengok KUNGFU PANDA 3 la pulak.. hurmm takpelah.. dah memang hari untuk dia.. layankan aje.. aku pergi bertiga.. dgn si abg sekali.. abg dia ok je.. layan je citer apa pun sebab dia just follow nak join tengok citer si kakak.. klau haritu mmg plan nak tengok cerita si abg, mmg tak dapek la nak tukar2 pikiran hehehe..

Kami tengok kat TGV Sunway Putra Mall .. nasib tak ramai orang.. kami naik LRT je.. senang.. balik pun dgn LRT.. sebelum balik tu macam biasa.. mesti santap dulu.. itu memang si abg akan tuntut.. keluar jalan2 tapi tak makan kat luar macam tak lengkap hidup dia.. sabar je lah.. takpelah.. yang penting seronok tengok anak2 puashati & happy.. Alhamdulillah..

Tuesday, March 1, 2016

PIZZA HOMEMADE SUPER SEDAP

Dah lama anak-anak minta buatkan pizza untuk mereka.. tapi tu lah.. mama dorang ni bz memanjang hihi.. bz la sgt kan.. so termasak lah Pizza untuk mereka yang serba serbi lebih.. anak2 request nak cheese lebih, sos lebih, bahan lebih.. haaaaa apa lagi.. suka sgt la dorang tu makan.. kesiannya anak2ku.. mengidam rupanya hahahaha.. Amacam.. terliur tak???







Ok jom check bahan Pizza Super Sedap ni.. anak2 la yg memuji.. ada 2 makna tu.. 1 benar2 sedap.. 2 suh masak lagi nanti hihi.. layankan aje :) .. nak buat sgt2 lah mudah.. nampak bahan macam byk sgt.. tapi takde la sgt pun.. jom kita semak..




Memula sediakan doh roti..

Bahan Doh roti
2 cawan tepung gandum
2 st yis mauripan
2 sb minyak masak
1/2 sk gula
1/2 sk garam
1/2 cwn air suam

1. Campur semua dlm bekas besar.. kecuali air..
2. Gaul ramas2 adunan dgn tgn kemudian masukkan air sikit sikit sambil uli doh..
3. Uli doh sehingga x melekit kat tangan.. masa uli tu tabur sikit tepung..
4. Uli lagi dlm 5-10 mnit.. Rehatkan 30 mnit & tutup bekas adunan.. Sy tutup dgn pinggan je hehe.. Ok.. Boleh siapkan sos pulak..

Bahan sos
Isi ayam potong dadu..
1/2 biji bwg Holland - dadu
1 ulas bwg putih - dadu
1 st minyak utk tumis
Sos prego kecik
2 sb gula
1 st garam

Cara sediakan sos..
1. Masukkan 1 st minyak dlm kuali.. Tumis bwg Holland & bwg putih hingga layu. Masukkan ayam.. Kacau seketika..
2. Masukkan sos preggo
3. Perasakan dgn gula & garam..

Sediakan topping..
Sosej
Cili benggala merah/hijau/kuning
Cheese Mozzarella
Slice Cheese

Dah 30 mnit..
1. Tumbuk2 adunan yg dah naik tu..
2. Leperkan atas penutup periuk.. Sy guna Loyang kek je..
3. Cucuk dgn garfu permukaan doh supaya bila masak doh tak mengelembung..
4. Bubuh slice cheese n sedikit parutan cheese mozarella
5. Ratakan sos prego & tabur toping yg dah di potong2 tu..
6. Akhir sekali.. taburkan cheese mozarella ikut suka anda nak byk mana hihi..dan bakarr selama 25 mnit dgn suhu 200c .. Ejas ikut oven korang jugak tau.. Ok siap!

Dapur Blogger

Rakan Blogger