Jom tengok apa ada..

Iklan

Thursday, October 2, 2014

Seorang pelajar susah tingkatan 3 maut ketika mendapatkan pencil casenya yg diambil rakan-rakan sekolah


Sedih baca berita murid tingkatan 3 maut jatuh siling dewan sekolah... kawan-kawan sorok pencil case dia. kawan-kawan suruh dia pegi ambik... dia terjatuh dari siling dewan.. tinnggi dlm 30 kaki.. masa jumpa mayat dia masih pegang pencil case tu.. melampau betul gurauan budak-budak sekarang... budak susah...dok dengan tok.. makan pun cikgu-cikgu dok belanja.. sbb tu la dia nak juga usaha ambik pencil case dia.. kawan cakap pencil case tu dia peluk kuat...masih dalam genggaman sebab budak ni orang susah...nak exam pt3 lagi dah dekat...bukan macam anak orang lain mak pak beli serba baru bila nak exam..

Mengalir air mata aku baca cerita yang menyayat hati ni.. sebab aku juga pernah sesusah macam tu dulu.. sampai hati kawan-kawan buli dia..

Pesan lah dengan anak-anak kita.. jgn buat prank yg mengarut, terlibat dgn ragging dan melayan kehendak kawan2 atau tunjuk kelebihan melampau..

Al-fatihah buat arwah..

Monday, September 29, 2014

Kisah sebenar lelaki dibaham harimau di Zoo Delhi



Kisah tragis seorang lelaki dibaham harimau putih depan pengunjung Zoo Delhi, selasa lalu telah menjadi viral di seluruh dunia. Berdasarkan keterangan saksi kejadian itu didakwa berlaku kerana besi pengadang terlalu rendah hingga mangsa yang tergelincir dengan mudah jatuh ke dalam kandang harimau. Bagaimana pun siasatan pihak zoo mendapati mangsa yang dikenal pasti sebagai pekerja kilang bernama Maqsood, 19, sebenarnya bertindak suka rela memanjat besi penghadang sebelum turun ke kawasan berumput yang memisahkan besi penghadang tersebut dengan kawasan kandang. Maqsood dikatakan mempunyai masalah mental dan datang ke zoo seorang diri pada hari kejadian selepas dimarahi ibunya kerana tidak pergi kerja.

Pengarah zoo Amitabh Agnihotri berkata, Maqsood kemudiannya memanjat dinding konkrit paras lutut lalu terjun ke kandang harimau yang terletak 18 kaki di bawahnya. Harimau putih berasa terancam dengan kehadirannya namun cuma merenung pada Maqsood yang melutut dan tersandar ketakutan di dinding selama 10 minit. Apabila orang ramai dan kaki tangan zoo cuba mengalihkan perhatian harimau dengan membaling batu dan kayu sambil berbuat bising, barulah haiwan itu menggigit leher Maqsood lalu menggonggongnya pergi dalam keadaan berlumuran darah.


Dalam pada itu pihak Zoo Delhi menyatakan harimau putih seberat 200kg yang membunuh mangsa kelihatan normal dan meneruskan rutin seperti biasa selepas kejadian. Difahamkan, pihak zoo tidak bercadang untuk mengeluarkan haiwan tersebut yang lahir dan dibesarkan di zoo berkenaan selama ini kerana ia dianggap jinak dan kejadian tempoh hari berlaku disebabkan reaksi normal harimau apabila kawasan diceroboh secara tiba-tiba. “Ia tidak menyerang dan hanya bertindak ganas selepas seseorang membaling batu ke badannya,” ujar juru cakap zoo.

Namun apa pun alasannya, pihak polis berkata zoo berkenaan akan tetap didakwa kerana cuai. Difahamkan enam tahun lalu seorang lelaki dilaporkan nyaris menjadi mangsa singa di zoo sama apabila terjatuh ke dalam kandang namun bernasib baik apabila tidak diapa-apakan haiwan tersebut.

Friday, September 26, 2014

Segmen Cuti-cuti Malaysia: Aquaria KLCC

Ni cerita cuti sekolah yang baru lepas.. bila sebut perkataan CUTI SEKOLAH je.. soalan pertama akan keluar dari mulut anak-anak aku inilah.. "mama, cuti sekolah ni kita tak pegi mana ke?" dan kebiasaannya memang kami tak pergi mana-mana pun hehe.. bagi anak-anak aku cuti sekolah dgn jalan-jalan tu ada hubungkait tapi bagi aku pula cuti sekolah ada hubungkait dengan SESAK, RAMAI ORANG, TAK SERONOK.. boleh gitu hehe.. kesian kan anak-anak aku..

Kebelakangan ni aku selalu perhati kemesraan anak-anak aku.. anak-anakpun dah besar.. macam si asyraaf dia dah pandai bergaul, minta izin keluar jalan-jalan dengan kawan sekolah.. aku sentiasa pantau bab tu.. dengan siapa dia keluar dan wajib dia patuhi tempoh berjalan dan pukul berapa dia wajib ada kat rumah.. alhamdulillah setakat ni anak sulung aku tu sangat patuh dengan arahan.. tapi aku perasan, sejak dia dibenarkan keluar dengan kawan-kawan sekolah.. dia makin cuba nak elak ikut keluarga berjalan.. itu tak bagus.. dan aku perlu lakukan sesuatu untuk kekalkan hubungan kemesraan, hubungan kekeluargaan aku.. sebab tu lah, aku plan jalan-jalan yang ni dan jalan-jalan yang lain insyaAllah..

Jom layan gambar sekeping dua ni hihi.. kenangan di Aquaria KLCC.. tapi sebelum tu nak citer sikit pasal Aquaria KLCC ni.. aku beli tiket ni dengan GROUPON .. ada diskaun.. rm10 sorang.. banyak tu.. jom view info sikit
Harga tiket dewasa rm38 .. GROUPON rm28
Harga tiket kanak2 rm28 .. GROUPON rm18
Waktu lawatan pagi sampai kol 7 malam..
Camera boleh bawa.. tapi xleh guna flash... hehe nampak ke kalau tak guna flash.. tu salah satu cara dorang nak kita ambil gambar kat sana.. PERCUMA!!!

Masuk-masuk je cameraman dah suh berdiri ambil gambar siap-siap berlatar belakangkan kain biru.. PERCUMA ok!! tapi aku ambik gak gambar dengan flash sekeping dua kat tempat2 tertentu.. Bila bawa anak-anak kecil ni, jangan harap sangat lah yang anak-anak ni akan excited tengok FISH BESAR dalam cermin tu yer.. macam aku ni hah.. aku ingat si hazim dgn haziq ni beria2 lah nanti nak tengok fish.. tapi lain jadinya.. melalak tak ingat!! takut yang amat sangat kat ikan-ikan besar tu.. adoiiiiiii!!!!! terutama si abg hazim.. sampai sudah,, sampai keluar takutnya masih ada.. kesian pulak aku tengok hihi.. so si kakak je lah yang nampak excited sikit hihi..

So sebelum keluar, nak gak cari gambar yang kitorang ambik tadi dengan abg cameraman tu.. ok.. ada kaunter kat situ.. just tunjuk resit je.. nanti abg yang dok klik2 kat komputer tu tanya.. nak yang macamni atau macamni nanti gambarnya.. tapi sebelum tu aku tanya dulu.. berapa harga kalau macamni dan macamtu.. waahhhh!! paling murah sekeping RM40 ko.. edit lebih kurang je pun.. tapi sebab untuk kenangan kan.. aku ambik je.. duit boleh cari.. kenangan nak ada bukti baru boleh cepar recall hihi.. tadi aku kata percuma kan.. ambik gambar memang percuma.. tak nak beli pun takpe.. takde paksaan hihi..

oklah.. ni ada sekeping dua utuk kenangan..


Ok.. next plan.. LEGOLAND!!

Rakan Blogger

Dapur Blogger

Belajar Buat Kek

  • Honeycomb Cannelloni - Actually dah lama nak buat ni..Guna Cannelloni instead of lasagna sheets .. .This one kita jumpa kat Phoon Huat..cheap2 aje..Came across website minah sal...
    5 hours ago
  • PULUT KUNING - As-Salam semua. Dah lama rasanya tak mengupdate blog ni. Rasa mcm sayang gitu kalau nk ditinggalkan begitu saja ataupun ditutup terus. Maklumlah, dunia sib...
    4 months ago