Jom tengok apa ada..

Iklan

Wednesday, August 27, 2014

Kejayaan Hamas yang dinanti..

Allahuakbar!!! Allahuakbar!! Allahuakbar!!
Alhamdulillah syukur padaMu Ya Allah!!

Gaza: "Semua rakyat Gaza berada jalan raya. Mereka melaungkan takbir dan zikir sempena gencatan senjata jangka panjang yang termeterai antara Hamas dan Israel, petang tadi (malam tadi waktu Malaysia).

Begitulah kata penuntut Malaysia yang belajar di Universiti Islam Gaza, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman.

"Rata-rata rakyat Gaza turun ke jalan raya dan berhimpun beramai-ramai sambil mengalunkan takbir serta munajat kepada Tuhan.

"Ada di antara rakyat Gaza yang menitiskan air mata sambil bersujud terhadap gencatan senjata berkenaan. Takbir saling bersahutan sejak lewat petang tadi sebagai tanda kesyukuran.


Thursday, August 21, 2014

CARA MEMBUAT LAPORAN POLIS YANG BETUL BERKAITAN DENGAN PENIPUAN DI INTERNET

 WAJIB BACA!!

Menurut saudara Kamal Affandi Hashim,penganalisis jenayah,nampaknya ada perkara2 yang tidak kita ketahui dalam membuat polis report yang menyebabkan sesetengah report kita tidak dapat diambil tindakkan.

Dalam membuat report berkenaan "tertipu" dgn jual beli online, perkataan tipu tidak boleh digunakan kerana sebenarnya tiada elemen jenayah disitu. Mangsa tidak di paksa, di ugut atau di ancam keselamatan utk melakukan transaksi pembayaran kepada pemangsa. Ayat dalam report nak kena betul contohnya menggunakan perkataan "MEMPERDAYA" dan "MENDORONG".

Contoh ayat : ""saya tertarik dengan iklan penjualan blablabla dan seterusnya menghubungi si polan untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan barangan yang dijualnya,saya merasakan si polan telah memperdaya saya dan mendorong saya melakukan transaksi pembayaran sebanyak blablabla apabila setelah saya membuat pembayaran tersebut melalui blablabla,si polan telah bertindak menyekat saya dari menghubunginya baik menerusi laman facebook dan panggilan/sms pun tidak dijawap,blablablabla"....selepas ada 2 perkataan memperdaya dan mendorong, barulah boleh digunakan perkataan tipu, ditipu dan sebagainya.

 
Beliau tanyakan juga pada Saudara Arifin kenapa tak boleh mention ditipu je terus,katanya sebab itu adalah pertuduhan yg direct sedangkan tiada elemen2 jenayah yang berlaku dalam transaksi yang dibuat,mangsa tidak diugut,tidak dipaksa,tidak diancam keselamatannya utk membuat transaksi terbabit,jadi takleh nak charge apa2, contoh la saya tulis saya kena tipu, saya masih boleh dipersoalkan sebab kaitannya dgn tiada paksaan tadi, namun jika perkataan memperdaya dan mendorong digunakan, itu memang ada clause undang2, jadi kot mana2 pun polis nak kena buat kerja/siasatan yang mana ianya akan dirujuk kepada Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

So yang paling penting sekarang adalah pengunaan ayat yang betul dalam membuat lapuran Polis,ingat keyword yang penting ya... "MEMPERDAYA" dan "MENDORONG"

Dibawah ini saya sertakan penerangan ringkas tentang Seksyen 420 Kanun Keseksaan

PENIPUAN ONLINE BOLEH DIDAKWA MENGIKUT Seksyen 415, 416, 419, 420 Kanun Keseksaan:

Seksyen 415 iaitu:Barang siapa yang memperdayakan (deceived) mana-mana orang, sama ada perdayaan itu adalah dorongan yang utama atau tidak;

(a) secara frod (fraudulently) atau tidak amanah (dishonestly) mendorong orang yang terpedaya itu untuk menghantar sebarang harta kepada mana-mana orang atau memberi kerelaan kepada orang tersebut menyimpan harta itu; atau

(b) dengan secara berniat mendorong (intentionally induces) orang yang telah terpedaya itu untuk melakukan atau tidak melakukan apa-apa yang dia sepatutnya melakukan atau tidak melakukan jika dia tidak diperdayakan sedemikian dan perbuatan atau ketinggalan itu telah menyebabkan kerosakan atau kecederaan kepada mana-mana orang pada tubuh, minda, reputasi atau harta.

Jelasnya, penipuan berlaku apabila orang yang membuat representasi atau kenyataan mengenai sesuatu fakta itu sendiri tidak mempercayai apa yang dia katakan itu sebagai benar.

Elemen ini dikenali sebagai deception iaitu membuat kenyataan salah sehingga memperdayakan orang yang menerima kenyataan itu sedangkan orang yang membuat kenyataan itu sendiri tidak percaya bahawa ia adalah benar.

Jika tiada harta yang terserah kepada pihak yang satu lagi hukuman boleh dikenakan di bawah seksyen 417 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum PENJARA LIMA TAHUN atau denda atau kedua-dua sekali.

Kesalahan penipuan ini juga boleh dipertanggungkan ke atas orang yang menjadi dalang atau punca penipuan. Dalam konteks ini, sindiket penipuan akan menggunakan pihak ketiga atau ejen untuk melaksanakan rencana mereka.

Walaupun orang tengah itu yang memainkan peranan aktif berkata-kata dan berusaha mendorong mangsa untuk ditipu tetapi kesalahan penipuan ini masih boleh dipertanggungkan ke atas orang memberikan kebenaran kepada ejennya itu untuk melakukan penipuan bagi pihak dirinya.

Dalam Seksyen 416 Kanun Keseksaan sesiapa yang menipu secara menyamar sebagai orang lain selain daripada dirinya sendiri adalah melakukan kesalahan menipu secara menyamar. Hukuman yang boleh dikenakan adalah lebih berat daripada penipuan secara biasa tadi.

Di bawah Seksyen 419 Kanun Keseksaan hukuman bagi jenis penipuan secara menyamar ini adalah PENJARA tidak melebihi daripada TUJUH TAHUN atau denda atau kedua-duanya sekali.

Bagaimanapun, jika penipuan yang dilakukan itu mengakibat sebarang harta atau barangan telah terserah kepada satu pihak lain atau telah berlaku kerosakan terhadap sesuatu harta maka hukuman yang lebih berat boleh dikenakan terhadap pesalah.Hukuman boleh dikenakan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan iaitu PENJARA tidak kurang dari SATU TAHUN dan tidak lebih daripada 10 TAHUN dan hendaklah dikenakan SEBATAN dan juga denda.

Pengguna mestilah senantiasa berhati2 dalam menjalankan urus niaga secara online,jangan terlalu gopoh dalam membuat keputusan,selidiki terlebih dahulu akan kesahihan sesuatu perkara,jangan rambang mata dan menyesal kemudiannya,diharap maklumat ini dapat membantu pengguna-pengguna yang telah tertipu untuk menuntut keadilan dengan sebaiknya

Wednesday, August 20, 2014

PENIPUAN BISNES ONLINE SEMAKIN PARAH

Aduhai.. boleh kata setiap hari pasti aku terbaca luahan atau hebahan rakan2 seller atau customer yang ditipu dalam urusan jual beli barang di internet..

Semalam aku terbaca lagi.. kali ni kes kene tipu rm300 oleh penjual hpon terpakai.. dan dalam status tu ada lagi customer yang terkena.. eeee.. geramnya.. namun dalam banyak-banyak komen tu, aku tertarik dengan satu komen yang berjela-jela oleh saudara Enal Zacknzack .. katanya..  Memandangkan timbul pelbagai persoalan di dalam kes-kes penipuan online yang mana kita merasakan yang TIADA TINDAKAN diambil oleh pihak Polis walaupun kita telah membuat report diatas kejadian penipuan yang menimpa kita apabila berurus niaga jual beli gajet/barangan secara online, Saudara Enal telah bertanyakan hal tersebut kepada Saudara Kamal Affandi Hisham yang merupakan Penganalisis Jenayah yang dikenali di Malaysia bagi mendapatkan pandangan beliau terhadap apa yang sering dan sedang terjadi dikalangan pengguna yang menggunakan medium facebook/mudah/lelong untuk membeli atau menjual secara online.KENAPA POLIS TAK AMBIL TINDAKAN?? BUKAN SORANG DUA YANG BUAT LAPORAN POLIS PASAL PENIPUAN NI?? KENAPA?? 

Jom.. aku sambung cerita dalam entry seterusnya.. CARA MEMBUAT LAPORAN POLIS YANG BETUL BERKAITAN DENGAN PENIPUAN DI INTERNET





Rakan Blogger

Dapur Blogger

Belajar Buat Kek

  • Baked Potatoes - Assalam, baked potatoes ni, menu berbuka kami dibulan puasa kemarin..memang kenyang gedegak makan kentang ni...kalau nak buat mesti nak guna kentang Russe...
    6 days ago
  • PULUT KUNING - As-Salam semua. Dah lama rasanya tak mengupdate blog ni. Rasa mcm sayang gitu kalau nk ditinggalkan begitu saja ataupun ditutup terus. Maklumlah, dunia sib...
    2 months ago