Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Saturday, May 29, 2010

Kasih Pada Ibu Dan Bapa

Hari ni aku agak kepenatan... semalam tido 2 jam jer.. pastu pagi dah kene bersiap gi class pulak.. tapi sebelum tu aku siapkan dulu sarapan untuk mak.. ayah dah keluar.. dasat betul ayah ni.. dengan muka bengkak2 tu masih boleh kuar jalan2.. bosan agaknye...

Hujan membantu aku balik awal hari ni.. kalau ikutkan jadual Ustazah Zaharah class akan tamat pukul 7 ptg.. tapi sebab dek petir ngan hujan lebat, kuliah terpaksa diberhentikan kol 5 ptg.. semua kene shutdown.. apa lagi, kami pun shutdown kan jugak ler buku2 kami hehehe...

So balik tu aku terus gi Carrefore.. adik aku pi jemput tadi kat UTM.. beli barang sikit untuk persiapan bertunang sue nanti.. nasib ada adik bongsu aku si aye jaga mak kat umah.. kalo tak kelamkabutla adik aku sue ... tapi sian gak kat dia sebab badan dia dah mula sakit2.. harap menjelang hari pertunangan dia, adik aku tu sihat...

Malam ni aku bergegas pegi beli makanan untuk mak ngan ayah.. nape tak masak? aku balik tadi pun dah lewat.. aku pening.. aku ngantuk.. camne aku nak masak... so now aku nak rehat dulu.. harap besok leh bangun awal.. blogwalking dulu sebelum sarapan dan teruskan tugasan sebagai seorang ibu, anak dan isteri.. sayang korang sume..

Mak, Ayah & Adik aku EKSIDEN!

Mak, Ayah ngan adik pompuan aku terlibat dalam kemalangan kat Highway ke utara berdekatan dengan simpang ke Slim River kira-kira kol 5.10 petang tadi..

(baru dapat gambar..)

ni Avanza yang berpusing tengah jalan tu...

ni Gen2 adik aku bawak..
Adik aku citer:

waktu tu hujan.. adik aku yang drive keter Gen2 tak dapat nak elak dari langgar kereta depan dia yang tiba-tiba berpusing-pusing..

Mak aku yang terlena terpinga2.. ayah aku pulak terperesok kat depan seat.. kesian dorang.. tangan ngan dada mak sakit lagi.. kaki mak pun bengkak.. mungkin mak terjatuh jugak tapi dia tak sedar.. ayah pulak hilang gigi 2 batang ngan hidung berdarah..

Mak ngan ayah dibawa ke hospital untuk wat pemeriksaan lanjut.. doktor x-ray n check sane sini.. lepas rehat kejap kat wad, doktor benarkan mak ngan ayah balik..

Sebaik adik pompuan aku kol aku dalam pukul 5.25 tadi.. aku terus kol adik lelaki aku-man mintak dia pi tengok mak ngan ayah kat sane..

Aku yang kat umah ni risau giler.. sepatutnya aku pun ada dalam kereta tu... sepatutnya aku pun pergi sekali.. tapi disebabkan pada mulanya adik aku-sue nak bawak kancil kawan dia jer so aku kanselkan niat aku tu.. sebab takmo mak aku tak selesa duduk kat belakang kalo bertiga.. ntah la aku tak dapat bayangkan jika aku ada kat situ.. :(

Alhamdulillah mak aku dah sampai umah aku kol 1 pagi tadi.. lepas tuam ngan letak minyak panas, aku suh berehat..

Friday, May 28, 2010

Dulu Seksi, Sekarang Seksa


Aku terjumpa lagi sesuatu yang mengejutkan aku..
aku suka dia.. ELYANA
berbakat dalam lakonan..
berbakat dalam nyanyian..
cantik.. seksi.. sempoi..

tapi sekarang dia dah berubah..
aku tak caye mula nye..
tapi bila aku baca cerita dia..
memang betullah..
dia semakin berisi..



perubahan mendadak Elyana..
dia pun semakin tensi dengan keadaan dia..
sian dia..
makan berjaga..
ntah mana silapnye dia pun tak tahu..
takpe lah Elyana..
kuatkan semangat k..
jangan rasa rendah diri..
carilah seseorang yang mampu memotivasikan anda..

Thursday, May 27, 2010

Lumix Fz35


Setiap kali aku tengok benda yang menarik.. dan buatkan aku nak snap gambar benda2 yg menarik tu.. aku gerenti bengang punye!

tu lah.. gatal sangat nak tinggalkan kamera kat kg aritu... uwaaaa..!!!

terpaksa la aku amik gambar ngan hpon tak canggih aku ni.. tak lawa langsung!!

Setiap kali aku jalan-jalan kat blog kawan2 lain.. selalu la aku terjumpa kawan2 yang sangat rajin buat contest.. adakalanye aku berhajat jugak nak join.. tapi bila teringat jer ketiadaan Mr Lumix aku tu.. aku stress!! adoiiii!! why????

tapi aku ada Mr Olympus... tapi mana dia ek.. ni pun satu hal jugak.. aku dapat kesan yang Mr Olym aku ada kat member husband aku.. lagi la adoiiii! pulangkanlah.. pulangkaaaaaan!! hikhik..

Cucu Amy Search


Masa jalan2 kat Facebook tadi, ternampak ni..

gambar cucu Amy Search...

KHEISYA LAILA..

anak kepada Nabila Huda..

rasanye belum terlambat nak ucapkan TAHNIAH!!

geramnyeee kat pipi baby kheisya ni..

aku memang suka dengan lakonan Nabila..

Best!!

ngan atuk Amy lagi la aku suka.. atuk la sekarang hehehe!!

Lagu Fantasia Bulan Madu, selamanya hidup di hati aku..

Demi cintaku pada mu
Ke mana saja kan ku bawa
Ku hujung dunia ke bintang.... Kejora

Demi cintaku padamu
Kukorbankan jiwa dan raga
Biar pun harus ku telan...... Lautan bara


Wednesday, May 26, 2010

Jom makan durian..



Akhirnye dpt juga makan durian..

Alhamdulillah..

thanks aye coz belikan durian ni..

walaupun ianya tidak sesedap durian baru luruh

tapi.. jadilah.. daripada takde hihihi!!


Tuesday, May 25, 2010

Jamu Durian

Marilah kita bersama-sama menjamu durian
dengan mata kita jer la hikhikhik..
durian ni fresh lagi..
masih panasz..
kata husbandku
"abg tak dapat hantar durian, hantar gambar pun ok ape"
syahdunye...

Photobucket

geramnye...

Photobucket

aduhai....

Photobucket

uwaaaaaaa!!!!! mira!!! saje je tau..
x sian kat mama..
ni mesti pakat ngan abah dia ni..
simpan untuk mama k..

esok untuk sementara aku kene jugak cari durian
kalau tak, tak senang hidup aku..
mesti cari mesti cari..
$#%^&&$$^

Monday, May 24, 2010

Durian dah luruh.. yummy!!

Asal je aku kol husband aku.. tak kira la siang ke malam ke.. bila aku tanye.. "abg ngah wat ape?" 2,3 hari ni jawapan yang sama jer aku dapat.. "ngah makan durian" kata nye.. sabo jer la.. saje je nak bagi aku jeles tu.. husband aku tau yang aku ni hantu durian..

sekarang ni tengah musim durian kat belah
kedah.. umah aku a.k.a umah mertua aku lak kat dalam kebun.. ada pokok durian 2,3 batang.. haaa amik ko.. buah durian jatuh jer berlari2 pi kutip.. aduhaiiii.. tak sabarnye aku nak balik... aku nak makan durian puas2.. yang baru2 jer huhuhu..

aku ingat lagi masa awal2 aku jadi 'org baling' dulu.. masa tu musim durian.. bapak mertua aku tanye aku..

"apa beza nye rasa durian kat baling ngan durian kat kl?"

"sama je rasa durian, takde beza pun" aku jawab ngan sipu2 malu.. yer la kan.. masih baru :p

abah kata rasa nye ada beza.. ntah la.. masa tu lidah aku dah biasa makan durian kl.. so tak reti nak wat perbezaan..

tapi hari ni dah 10 tahun aku menikmati durian kedua2 kawasan.. sekali masuk mulut jer aku dah tau.. buah ni fresh ke idak.. huhuhu sombong tu ekekeke... yang nyata buah durian kat KL tu takde la sesedap mana kalau nak dibandingkan buah durian yang baru luruh.. PANAZZZ!! Aroma durian tu..aduhaiiiii bak kata kalo kol husband tu terbau la sampai KL hehehe... penipu tui aku ni..

nanti pas anak aku habis exam.. then lepas aku habis class weekend ni aku nak balik kg!!!! nanti aku update gambar2 durian fresh lagi kat sini k.. daaa..

Sunday, May 23, 2010

Lirik Lagu Kebahagiaan Dalam Perpisahan


Tajuk Lagu: Kebahagiaan Dalam Perpisahan

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih

Chorus
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti

Ulang Chorus

Kebahagiaan dalam perpisahan

Juara Akademi Fantasia 8 (AF8)

Konsert akhir AF8 baru sahaja berakhir dan seperti kujangkakan Shahir atau nama sebenarnya Ahmad Shahir Zawawi, 21, telah dumumkan sebagai juara pada konsert akhir Akademi Fantasia Musim 8 (AF8) yang berlangsung di Stadium Putra, Bukit Jalil.

Shahir memecah rekod sebagai pelajar pertama menjadi juara setelah di AFMASUK pada minggu kelapan yang lalu selain turut menjadi pelajar pertama dari Perak menjuarai Akademi Fantasia. Family aku pun dari Perak gak.. hahaha!!! dan dan ngaku org Perok ek.. :p

Aku suka lagu baru yang Shahir sampaikan tu.. Kebahagiaan Dalam Perpisahan ciptaan Edry KRU.. secocok dengan suara dia yang kadang2 macam suara Ibnor Riza aku rasa..

Lumayan sungguh apa yang Shahir dapat malam ni.. rezeki masing2 kan.. dah keluar.. dapat masuk balik.. jadi JUARA pulak tu.. dasat!!

Saturday, May 22, 2010

Rindu Sangat2..

Hari ni dah lebih 2 minggu husbandku takde kat umah.. dah 2 minggu lebih juga lah hidup aku sunyi.. hanya ditemani anak aku yang sulung ngan adik lelaki ku.. nasib ada adik lelaki aku tu.. kalo tak.. kecut jugak aku dok kat umah ni berdua.. so tq bro..

Berbalik ngan alkisah husband aku tu.. sapa yang selalu baca entri aku ni (ader ke org yang selalu baca) ahakz tahu ke mana nye husband ku tu.. mula2 sehari dua aku oklah lagi.. 5,6 hari pun masih ok lagi tapi hari ni dah 2 minggu lebih.. belum campo tempoh anak aku habis exam lagi.. so nampak nye 3 minggu la aku tak jumpa husband aku.. Rindu tak usah cakap la.. sapa yang tak rindu kat suami sendiri woii!! hikhikhik.. hanya handphone jer la pengubat rindu aku tu.. sehari ntah berapa kali kami bercalling2an.. nasib baik bawah 1 line maxis (promote sikit).. call pun free jer.. kalo tak.. ada yg kembali kat sejarah silam masa bercinta dulu.. bil telepon beribu riban.. hikhikhik!!

Aku ingat aku boleh balik minggu ni.. tapi anak aku lak nak exam isnin ni.. kalo aku takde, lompat kijang la dia suka tak study nanti.. so terpaksa la aku menahan diri dalam kerinduan ni.. dan lebih parah lagi bila anak pompuan aku tu pun ada kat kg dgn abah dia.. aku ingat kejap jer tinggalkan dia kat sane aritu.. menyesal pun ada tak bawak balik.. uwaaaa..

"mama rindu kat adik juga"..

Walaupun aku pujuk hati kata "biarlah abg sihat kat sane sepenuhnya" tapi dalam masa yang sama hati aku kata "balik la bang!"

jadi sebab itulah, masa2 aku yang kosong ni aku habiskan dengan menjelajah blog2 kawan2 kat sini.. tak kira pukul berapa pun.. tido pun dengan mr dell aku ni.. nak tido online.. bangun tido online jugak.. lepas masak.. online.. lepas makan pun online juga..

dan mungkin sebab tu jugak aku rasa malas sangat nak siapkan kerja2 aku yang tertangguh tu.. aku takde mood!.. uwaaaaa!!

bang.. miss u so much! (malu nak cakap melayu) :p

Friday, May 21, 2010

Tangguh lagi!

Tadi serabut otak aku dok mikirkan masalah yang aku ada.. banyak mende yang aku belum siapkan.. yang kene siapkan.. aku dah listkan kat bawah ni..

1. assignment Institusi Islam - prepare slide presentation.. adehhh!! tajuk pun tak pilih lagi.. ish3.

2. research report.. questionnaire tak edarkan lagi.. interview tak buat lagi.. bila nak start ni?????? Dr adlina tu tau nak ada jer sume next class nanti..

3. business plan abg dah berbulan tak jugak settle2.. tadi abg dah sms tanye.. "dah lama sgt ni.. bila boleh dapat bisnes plan tu?"aku reply .. " 2 hari siap" send!.. amik ko.. 2 hari lagi aku dah kene bagi paperwork tu kat abg.. huwaaa.. nape tulis 2 hari.. nape tak tulis seminggu ke.. adusss..

4. soalan past year darjah 4 aku lom habis scan & edit.. anak aku dah nak exam dah ni..

dalam keadaan yang 'ting tong' tu aku terus ke dapur.. aku intai esbok... aku bukak lemari makanan kering.. pastu aku dok kira ngan jari.. aku senaraikan benda2 yang ada dalam otak aku..

ikan sardin ada dalam 1 kg, daun kesom ngan bunga kantan pun ada, timun, salad aku baru beli kat OTk tadi.. hurmmm semua bahan cukup.. apa lagi.. tak pikir banyak.. aku terus rebus ikan.. potong cili kering dan sebagainya.. pukul 1 pagi aku dok blander bahan2.. kol 1 pagi tadi jugak 'KUAH LAKSA' aku siap!!!! esok rebus laksa aje huhuhu!! makan laksa la aku esok..

aku bukan nak cerita pasal keje2 aku yang tertangguh tu.. bukan jugak pasal aku masak kuah laksa.. tapi pasal aku.. cara aku hilangkan stress aku.. cukup senang.. hanya dengan MAKAN mampu menenangkan aku.. kuah laksa pun jadi huhuhuhu!!!

korang kalo stress korang wat camner ekk?

Thursday, May 20, 2010

Citrawarna 1 Malaysia 2010

Apa itu Citrawarna?

Satu perarakan sejauh 1.5km oleh 6,000 peserta daripada pelbagai kaum dan kumpulan etnik, akan mempersembahkan tarian di atas jalan, bermula dari Jalan Raja menuju ke arah Jalan Raja Laut dan kemudian bergerak menerusi Jalan Isfahan dan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

Acara Kemuncak:

Persembahan Dikir Barat MEGA oleh sekumpulan 5,000 peserta yang dijangka dicatatkan dalam Malaysia Book of Records.

Dirasmikan oleh: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin

Bertempat di: Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Pada: Sabtu ni 22 Mei 2010 (Malam)

Pengangkutan: Sila naik LRT dan sewaktu dengannya sebab kalau naik kereta pasti SESAK!

AMARAN!!

Sebelum tu.. sila semak jalan2 yang ditutup untuk tujuan raptai dan acara penuh huhuhu!!

Beberapa jalan utama di sekitar Dataran Merdeka akan ditutup beberapa jam selama 3 hari mulai hari ni (khamis 20hb) bagi melancarkan persiapan perarakan "Citrawarna 1Malaysia 2010" Sabtu ini.

Jalan yang terlibat:

Jalan Raja, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Esfahan akan ditutup dari:

7 petang hingga 1 pagi hari ini (khamis 20 mei)

dan dari 5 petang Jumaat untuk raptai penuh sehingga selesai

dan dari 5 petang Sabtu sehingga berakhirnya perarakan berkenaan.

Jalan lain yang terlibat ialah Lebuh Ampang, Lebuh Pasar, Jalan Tun Perak, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Raja Laut menghala ke arah Jalan Raja akan ditutup mulai 5 petang hingga 1 pagi.

Dengan kata lain.. untuk 3 hari ni JANGAN lalu area Lemboh Ampang & Dataran dan SOGO..

Wednesday, May 19, 2010

Juara TOP HOST 2010

Siapa JUARA TOP HOST 2010 pilihan anda? antara

Syazwani Diyana Mohd Isa, 24 tahun vs Fadhil Mohd Isa, 25 tahun

Pilihan aku?



Fadhil Mohd Isa

TAPI baru sebentar tadi telah diumumkan
JUARA TOP HOST 2010 ialah




Syazwani Diyana Mohd Isa

TAHNIAH!!

Sayang Cendana

Saje boring-boring ni aku nak share ngan u alls sape yang tak penah tengok citer ni.. aku suka sangat dengan cerita ni.. tak tau napa.. mungkin sebab patung tu kot.. patung yang cantik yang boleh berubah jadi manusia.. mencari cinta sejati dia...

Kalau tak leh tengok kol 4.30 petang tu takde hal.. masuk je website TV3 tu.. bila2 pun leh tengok..

comel betul patung tu.. macam patung betul2 la! dulu aku tak suka ngan pelakon tu.. tak tau nape.. takde la menarik hati aku nak 'minat' kat dia.. tapi pas tengok sayang cendana macam dah terminat la pulak kat si Juliana Evans tu..



Sinopsis Sayang Cendana

Sayang Cendana menceritakan percintaan antara manusia dan Puteri dari alam fantasi. Ia membawa mesej bahawa kesetiaan pada cinta lahir daripada hati yang tulus ikhlas dan bukannya berdasarkan rupa. Buruk akibatnya sekiranya melanggar janji dan mengkhianati insan yang tercinta.

Kisahnya bermula apabila seorang Puteri fantasi, Cendana lakonan Juliana Evans dihukum oleh ayahandanya menjadi patung di alam manusia sehingga menemui cinta sucinya. Cendana terpisah dengan dayangnya Donna lakonan Nadia Mustapha dan muncul di sebuah butik tertinggal. Selepas 30 tahun, premis itu dibeli oleh Amelia.

Amelia dan adiknya, Hakimi terjumpa patung Cendana sewaktu mengemas stor. Hakimi ialah seorang lelaki yang pemalas. Dia mengalami kecacatan di muka dan kakinya tempang sewaktu menyelamatkan kakaknya dulu. Amelia mahu buang patung Cendana tetapi Hakimi pula membawanya pulang. Sementara itu, Donna tidak pernah berputus asa untuk mencari Cendana.

Patung Cendana menjadi peneman Hakimi ketika bosan namun tanpa diketahuinya kasih sayang ikhlas Hakimi terhadap patung Cendana menghidupkan semula Cendana. Akhirnya, Cendana berubah menjadi manusia dan bercinta dengan Hakimi. Dengan kuasa magiknya, Hakimi berubah menjadi seorang lelaki yang tampan.

Hakimi berjanji akan menyintai Cendana dengan sepenuh hatinya. Namun, godaan seorang model, Risya lakonan Kat Mentor mula mempengaruhi Hakimi. Apakah pengorbanan Cendana akan membawa kebahagiaan kepadanya. Adakah Hakimi cinta sejati Cendana.

So... saksikanlah!!!

Anak nak peksa Mak yang susah hati..

Tu la aku.. setiap kali anak aku nak peksa, setiap kali tu la hati aku tak senang.. tak kira lah peksa bulanan ke.. peksa penggal ke.. aku la mak yang paling sebuk sediakan soalan2 latihan ngan soalan past year nye..

ni salah satu helaian soklan agama tahun lps.. setelah diedit..


cuma tahun ni aku agak bertuah la dapat set soalan darjah 4 tahun lepas dari 'kak maziah'.. cikgu tuisyen anak aku sebelum ni... takde lah terkial2 aku mencari.. tq kak.. akhir tahun semua set soalan akan diserahkan kembali.. itulah perjanjian aku ngan kak maziah..

Aku dengar dah ada sekolah yang dah start peksa PKSR 1.. ok gak tu awal skit.. anak aku jumaat ni baru start exam.. mesti ada yang heran kan atau tertanya.. kenapa start hari jumaat? kenapa tak start isnin? ntah la.. aku pun heran jugak hehehehe!! tak penah2 exam start hari jumaat.. ish ish ish.. mungkin pihak sekolah ada penjelasannya.. tak kuasa aku menanya.. ikut jer la..

Exam yang lepas2.. aku banyak focus pada rangking anak aku dalam class.. salah sebenarnya tu huhuhuhu!!! sepatutnya aku kene fokus pada peratusan markah anak aku tu.. kenapa sebelum ni peratusan tu aku tak pentingkan sangat ekk.. kenapa kedudukan dalam darjah yang aku utama kan.. tak baik niat aku tu.. boleh riak! ish ish ish... alhamdulillah.. sekarang ni aku dah insaf :p .. semoga keinsafan ni terus kekal dalam diri aku...

Target PKSR1 ni aku dah tentu lah nak anak aku dapat semua A dalam subjek yang dia belajar kan.. tapi aku tahu tahap kemampuan anak aku.. ada yang dia mampu dapat A dan ada subjek yang dia susah nak capai A.. walaubagaimana pun.. walaupun aku selalu bising kalau anak aku tak dapat A, tapi dalam hati aku, aku bersyukur dengan markah yang anak aku perolehi.. cuma takde la aku tunjuk muka..

"okey mama terima markah ni"

kat depan anak aku kan hikhikhik!!! biasa la.. dah tentu aku akan mentainkan muka

"kenapa dapat markah byk ni jer?"

... kerut2 gitu huwahuwahwa...!!! maafkan mama yer abg achap.. muaaaaaah!!

Tuesday, May 18, 2010

JELAJAH BLOG versi 4.0 BEN ASHAARI



http://www.benashaari.com/2010/05/ingin-menyertai-jelajah-blog-versi-40.html

1)Header BEN ASHAARI BLOG Sudah!


2)Berikan nama samaran anda dan nama blog anda ... Ceritakan latar belakang blog anda .. Lagi panjang lagi bagusssss ...

Nama Samaran:
Lebih senang guna nama atie.

Latar Belakang Blog:
Blog ni bernafas sejak November 2006.. bermula dengan nama blog "Coretan Perjalananku" hinggalah ke hari ini.. memula tu saje buat blog untuk diri sendiri.. tak pernah sekali pun war war kan kat kawan2.. sedara mara pun tak penah.. saje syok sendiri.. macam diari la gitu.. dulu selalu baca blog joe perantau.. itu pun sebab terikut husband yang hari2 bukak blog joe perantau.. dari situ agaknya mula berminat nak buat blog sendiri.. sebaik aje berenti kerja masa tu, dah banyak sangat masa kan.. mula lah bertatih belajar macamana nak masuk gambar.. nak buat itu.. nak buat ini.. dan kadang-kadang sebab terlampau ralit cari template.. sedar2 dah subuh.. adusss.. mulut husband dah mula la berkicau.. memula pelan-pelan.. lama lama sakit telinga ngan hati ni dengar hahahah!! salah sendiri kan.. telan jer la..

Pejam celik pejam celik.. jap jer dah masuk 2007.. hehehe mana taknye.. blog wujud pun dah penghujung 2006 huhuhu.. dan tak sangka sampai hari ni 2010 blog ni masih bernafas.. dan semakin ceria dengan ramai rakan2 blogger singgah ke sini.. 2010 ni jugak lah baru buat pertama kali blog ni diwarwarkan kepada semua blogger.. dari seorang teman bercerita tentang nuffnang.. tentang blogwalking.. maka minat yang mencanak untuk berblogging kembali memuncak..
mula belajar macamana nak up traffic la.. walaupun lambat nak faham huhuhu!! alhamdulillah rakan2 blogger macam Zoul , Nizam Limited tak jemu mengajar.. dan kalau boleh..kalau sudi mengajar.. nak sangat berguru pulak dengan BEN ASHAARI


3) Dari mana anda tau mengenai Segmen ini

Hari ni seorang teman blogger telah meninggalkan satu jemputan untuk belajar up traffic kat ruangan menyembang.. jadi dengan penuh minat saya segera ke sana.. ke blog =CacaMarba Me= tq dear frenz..bila nampak jer header BEN ASHAARI hati ni macam berbunga riang sebab pernah beberapa kali ter 'miss peluang untuk berada di dalam kelompok blogger BEN ASHAARI ..

jadi adakah kali ini bernasib baik? moga moga :)




Sekian adanye..



Monday, May 17, 2010

Exchange Link

Jenuh gak la aku nak memahami benda ni.. ni pun ntah betui ntah tidak.. kalo tak betui diharap guru the art of cyber dapat bagi tunjuk ajar ahakz.. aduh..

wah wah wah!! ok dah pandai sikit-sikit dah dok wat keje nih hahaha!!!
tapi masih banyak kene belajar
Tunjuk ajar ku sifu! tag line MENTOR digunapakai..


Paling Senang Up Traffic

Masa menziarahi blog rakan2.. aku tersinggah lama kat blog matdin .. bukan apa.. aku tertarik ngan n3 ala ala MLM tu.. mana tahu.. betul boleh up kan traffic kita kan kan kan.. aku amik artikel ni dari matdin la..

mari kita cuba!

baca cara-caranya:

1. Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini.
Kemudian beri tajuk yg menarik.


2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini
untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda.


1. Tintalughahwi
2. Igauan
3. Ad-dai’
4. kakngah
5. zlh@n
6. LYAfrina
7. download mp3 percuma
8. bℓog buðak χ-nakaℓ ♂
9. Cara hidup baru abad 21
10.Bila Aku Menulis Blog
11.~ApekpunyaBlog~
12.My Big Family & Friends
13:ABCMILO
14. matdin
15. atieaizam



PERATURAN
1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.
Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1,
yang No.3 jadi No.2,
yang No.4 jadi No.3
dan seterusnya.
Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).



2. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu.Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:


Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625


Mari ramai2 kita cuba k..

Up up traffic!! huhuhuhu...

Wasiat Dari Umilisya

Dah berhari aku tak selongkar blog.. tak gi jalan2 blog kawan-kawan.. tak gi up traffic la senang citer hikhikhik!! semua sebab kebizian aku yang melampau 2,3 ari lepas.. baru jer menjengah kotak sembang aku tu tiba-tiba mata ni terpandang satu pesanan.. "ada wasiat untuk anda".. alahai.. ini la pertama kali buat julung kalinya aku mendapat pesanan dari rakan blog.. teruja pun ada mula nyaa.. apa agak2nya wasiat tu yer.. so aku segera lah ke blog Umilisya.. bila ternampak jer lembu yang ngah berehat tu, aku dah paham dah.. wasiat apakah itu hikhikhik.. jadi untuk tidak menangguhkan wasiat Umilisya, aku yang tak reti nak buat tu mula la bertatih.. mencari apakah yang patut aku lakukan.. maka.. terhasillah jawapan kepada wasiat yang diberi..




1. Thanks & link the person that gave you the cow

TQ ya Umi.. :))


2. Bagi balik wasiat ni kat 7 bloggers yg paling active atau 7 paling tak active

Alahai.. nak bagi pada siapa ekk.. setelah dicongak ditimbang kati maka dibawah ini adalah teman yang telah dipilih untuk meneruskan wasiat ni..

EskremGoreng
rOsL!na
Nafiraa
Zai Zax
Wasatiah Gurlzz
SheyPuLL
Kakteh


3. Bagi tau diorang ni yang diorang dapat wasiat dari orang kaya kg sepening lalat...

Udah dibagitahu... :p

4. Cerita 3 perkara apa yg anda selalu buat sambil tgk tv

* wat esemen
* makan
* menyembang


5. Bagitau 3 makanan pelik yg pernah anda makan

* Berger goreng.. pelik ke? hehehe ntah la.. sebab kat kl berger mana ada org goreng huhuhu.. kat kedah jer ada..

* Telur penyu.. eeee.. tak lalu la..

* Goreng pisang cicah sambal kicap.. tak penah makan.. kat Jb baru 1st time tengok.. (aku dok bawah tempurung kot hahaha!!) iyer ke org cicah goreng pisang ngan kicap hurrmmmm...


6. Cuba bagitau berapa orang dah kawan anda kat FACEBOOK

* 100+ kot.. ntah la.. tak ramai mana..


7. Feveret soalan ni.....camner korang berjumpa spouse korang or pakwe or makwe...kat mana???

jumpa husband kat besday parti kawan.. berkepit ngan girls lak tu.. aduhai pls!! rupanya girls tu gila2 kan dia.. patut la berpeluh husband wlaupun ada aircond hahaha!!!

Sekian adanye.. :)

love u

Sunday, May 16, 2010

Minggu Yang Memenatkan

Memang agak penat minggu ni.. semuanya bila aku mula risau bila aku dapat tahu operation husband aritu ada problem.. selalu bleeding dan banyak keluar darah.. aku dah tak nak pikir benda lain, yang terlintas di pikiran aku hanya nak amik tiket pergi ke Hospital Kulim.. bawak anak aku yang kecik pun aku tak kisah.. sebelum ni aku selalu risau kalau nak bawak mira naik bas.. takut dia nak yak la.. nangis la.. tapi sebab aku nak sangat balik sana, aku redha.. aku kene redah jer apa2 pun yang berlaku kalau aku bawak mira sekali..

So malam rabu tu aku ajak adik aku gi Hentian Duta.. cari tiket ke Baling sebab abah suh terus ke sana.. nanti dari sana baru gerak ngan abah ke Kulim.. alhamdulillah tiket pagi esoknya ada.. aku beli 2 tiket.. 1 untuk aku dan 1 lagi untuk mira.. takkan aku nak pangku mira jer kan sepanjang 5 jam perjalanan.. aku tak bawa abg achap sama sebab abang achap kene gi sekolah.. dah nak periksa.. alhamdulillah abg achap tak berapa kisah sangat nak ikut..

Awal2 lagi aku dah bangun dan bersiap.. aku tak bawak baju banyak pun.. yang banyak baju mira.. sebab aku tinggalkan dia kat sane untuk teman abah dia nanti.. pagi tu, adik aku hantar aku ke Hentian Duta.. tq su! dan sepanjang dalam perjalanan, alhamdulillah syukur sangat mira langsung tak buat hal.. 2 kali dia tidur lena.. sebab tu aku suka balik pagi.. sebab aku tahu kalau dia bangun awal pagi, nanti mira cepat mengantuk balik.. kami sampai kat hentian Baling lebih kurang kol 2 petang.. dah tersedia menunggu.. Maksu Farah.. tq maksu!.. sebelum balik umah dulu, aku sempat pi beli KFC untuk mira makan tengahari.. pas mandi2 aku, mira, abah ngan maksu terus gerak ke Kulim.. takde la jauh sgt.. dalam 40 minit perjalanan jer.. kami tak terus ke hospital sebab abah nak pi amik mak dulu kat umah 'ayie' adik ipar aku.. sempat jugak aku selongkar periuk kat dapur.. lapar rasa nye.. aku tak makan KFC tadi sebab batuk aku tak surut lagi..

Lepas makan, kami terus ke hospital.. masa aku sampai, aku tengok ramai makcik2 aku kat katil husband aku.. dari jauh lagi aku dah tersenyum hepi bila tengok muka husband aku.. mira apa lagi.. siap dok atas katil lagi.. siap tengok tempat operate abah dia.. aku takde la nak tengok.. aku memang penakut bab darah2 ni.. aku teman kan husband aku sampai kol 9 malam.. aku nak tido situ husband aku tak kasi.. takpe lah.. esoknya aku rancang nak datang awal2 pagi ikut biras aku yang keje nurse kat situ gi keje.. malam tu aku balik pun dengan biras aku..

Lepas makan malam, aku terus rehatkan badan.. penat rasanya hari.. tapi malam tu pulak mira buat perangai.. pelik sangat aku tengok perangai dia.. menangis.. merengek sepanjang malam.. ada kala nak makan tengah malam la.. nak susu la.. berlari ke dapur la.. dan macam2 laagi.. risau jugak aku.. sampai ke subuh lah dia tak tidur.. termasuk la aku.. mak kata mungkin mira 'ditegur' semalamnya tu time dia main waktu malam kat luar dengan kawan2 lain.. ialah mira baru kat situ kan.. so tak dapatlah aku ikut biras aku gi spital pagi tu.. aku tidur dulu.. tenghari lepas masak baru aku ngan abah gi spital..

Hari ni husband dah boleh keluar, sebab dah tak bleeding.. tu pun sebab semalamnya bahagian operate husband tu dijahit semula dibahagian dalam.. eeeeeeee!!! ngeri aku bila diberitahu kene jahit.. tak kisah la.. asalkan husband aku cepat sembuh.. kol 3 petang husband aku dah boleh discharge.. tapi sementara aku menunggu proses discharge tu, aku ngan biras aku yang baru habis shift tu merayau dulu kat pekan Kulim.. kami ke Kemboja.. the store ngan pasaraya sekitarnya.. ada lah 7,8 helai baju mira aku borong.. pastu kami kembali ke hospital jemput husband aku.. alahai kene tunggu pulak kol 5 farmasi bukak.. kol 5.30 lebih kurang baru kami siap ambik ubat then terus balik.. dalam perjalanan balik, kami jemput Pakteh kat simpang.. Pakteh nak ke umah ipar aku jugak.. nak ziarah husband aku la.. dalam waktu tu husband mintak tolong adik sepupu dia tolong carikan tiket bas untuk aku balik malam ni juga kalau ada sebab esok aku ada class.. alhamdulillah Allah membantu aku.. lepas maghrib kami bertolak balik Baling.. bas aku kol 10.30 malam.. aku sampai kL kol 4 pagi lebih kurang.. alhamdulillah perjalanan aku kali ni sangat tersusun dan semua plan mengikut seperti yang dirancang..

Hari ni hari ke 2 class English Communication .. capek sangat.. aku balik, kemas umah pastu zzzzzzzzz sampai petang. Kalau semalam aku ke kedai makan tapi hari ni aku masak untuk makan malam.. Sambal Udang Kertas saiz XL ngan Ayam Kampung Goreng Kunyit .. fuhhhhh..sedaaaap!! licin!

Tuesday, May 11, 2010

Husband dah selamat operation..

Alhamdulillah kol 5.45 petang tadi dengar suara abg lepas operation..

hiba tak terkata..

air mata berjurai2..

mana tak nye..

husband kat hospital kulim, aku lak kat kl..

rasa macam nak pack jer pakaian then terus pegi sana..

tapi husband aku dah cakap..

takleh ikut sebab anak sulung aku sekolah..

agi pun dia nak exam penggal minggu depan...

"tapi mama nak tengok 'abg'" bisik hati aku.. :(

Sakit Itu Pencuci Dosa


Dah berhari-hari aku merungut.. batuk ku ini tak mahu hilang.. adakala makin teruk.. dan bertambah memburukkan keadaan bila mana batuk ku ini mengundang pengucilanku.. aku mula mencari-cari maklumat tentang keadaan aku ini di internet.. dan setelah lama berteleku depan laptop aku terjumpa kisah sakit yang aku nak share bersama...

“Kenapalah Allah uji aku sebegini?” ujar Ahmad

“Sebab ko banyak dosa la” Abu menjawab

“Buktinya?” Ahmad perlekeh Abu.



Katakanlah : Astaghfirullahal 'azim


“Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana) maka ia adalah disebabkan oleh apa yang kamu lakukan (perbuatan salah dan berdosa) dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian daripada dosa kamu.”
(Surah As-Syura: ayat 30)

“Aku rasa aku buat baik je” sambungnya

“Itu lagi berdosa, perasan diri baik, hehe” jawab Abu

“Ermm..” tak terjawab si Ahmad

Itulah antara realiti kehidupan manusia di dunia. Penuh ujian. Penuh dengan musibah dan bala bencana. Semuanya diberikan bersama hikmah-hikmahnya. Antaranya :

1. Pencuci dosa. (Kaffarah)

“Aku ni asyik sakit jer, kenapa Allah tak sembuhkan lagi” Ahmad masih protes.

“Bagus lah kau sakit, sebab dosa-dosa yang kita lakukan tu sedang ‘dicuci’ oleh Allah” senyum Abu pada si Ahmad.

2. Ujian/Musibah/Bala bencana sudah sinonim bagi orang-orang beriman. Itu sebagai proses peningkatan iman. Kena ambil peperiksaan diri dulu untuk membuktikan kita lulus ujian iman atau gagal.

“Wah, ‘fail’ lagi, kena mengulang lagi nih” Ahmad tidak henti-henti protes.

“Ujian yang ALlah beri pun kena ‘repeat’ juga supaya dapat memperbaharui iman kita. Malah, siapa lulus makin tinggi kedudukan disisi ALlah” Abu tak henti-henti menjadi pembimbing Ahmad.

3. Ujian tanda Allah sayang kepada kita.

“Abu, kaulah pembimbing aku. Aku nak tanya apa lagi hikmah nya aku ni diberikan sakit yang memanjang?” Ahmad mengalah

“Allah sayang pada kau Ahmad” Abu setia.

“Tak faham lah” Ahmad menguji Abu

“Kalau kita sayang pada anak kita, kita selalu perhatikan dia. Tetapi kalau ko memang bencikan anak tu, tak tengok dah, malah benci nak tengok dia. Allah lebih daripada itu lagi. Dia uji hambanya yang dikasihi untuk berikan perhatian dan meningkatkan darjat. Manakala, orang-orang kafir dibiarkan dulu hidup berseronok dengan kemewahan dan nikmat dunia tetapi akan di azab di akhirat kelak dengan azab yang pedih” senyuman Abu penuh makna.

“Beruntung aku diuji kan sebenarnya. Dan beruntung aku ada sahabat sepertimu Abu” Ahmad akhirnya akur terhadap penjelasan Abu.

Dan banyak lagi kisah yang aku temui pasal sakit ni.. akhirnya aku terima sakit ini sebagai ujian daripadaNya atas dosa-dosaku yang lepas..

Terima kasih : http://mesrarakyat.wordpress.com

love u


Monday, May 10, 2010

Mee Rebus Makcik Hendon


Sekarang ni ke mana saje usung kamera Lumix FZ35 aku tu.. so kalo sape yang tahu saiz kamera tu, wat2 derk jer la k.. hikhikhik.. aku takde kamera kecik yang leh sorok dalam poket.. kamera aku ni bukan lah besar mana, tapi sebab nak bawa ke mana saje la yang agak payah hehehe!! kenapa jadi macam ni??? ni sebab nak update blog arr.. kalo leh sehari 2,3 ent3 aku nak buat huhuhu!!!

So lapar dah ni.. makan dulu.. :)

Waduuuh!!!!!! Sedap betul mee rebus "Makcik Hendon" nih.. memang cukup popular kat area BBS nih.. kalau rasa sekali sure nak berkali-kali.. kalau ada sape2 teringin nak cuba boleh la gi makan kat kedai dia kat Pusat Komuniti Bandar Baru Sentul.. Promosi percuma ni.. Nyummy!!!

Sunday, May 9, 2010

Selamat Hari Ibu, Mak!

Bila anak-anak aku sudah besar nanti, aku nak mereka gambarkan aku seperti dalam bait lirik lagu di bawah ni...

Ibuuuu... ibuuuuuuu....
Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempat mencurah kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyinari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerahkan kasih
Wahai ibu

Dulu ketika aku masih remaja, aku tak rasa apa istimewanya status ibu ni.. walaupun aku tahu, 'mak' banyak berkorban untuk kami sekeluarga tapi ntah lah kenapa aku tak merasai pengorbanannya itu.. mungkin kedegilan hati ku akibat tercalar dengan kata-kata tidak enak yang hampir setiap hari keluar dari mulut 'emak'.. mata hatiku tertutup untuk melihat kebaikan 'mak'..

Tapi hari ni setelah 10 tahun aku bergelar ibu, setiap kali hari ibu pasti air mata ni mengalir bila teringat betapa BESAR nye pengorbanan 'mak' ketika membesarkan kami sekeluarga.. kata-kata yang tidak enak yang dulunya menjadi makanan hidupku seakan terpadam begitu saja.. kini baru lah aku mengerti istilah ibu dan pengorbanannya.. setelah aku melalui pengalaman mengandungkan anak 9 bulan, melalui keperitan 9 bulan alahan, berpantang, menyusukan anak-anakku, tidak tidur malam, dan pernah melalui pengalaman bertarung dengan nyawa ketika kelahiran kedua tapi aku lakukan semuanya dengan keikhlasan, kasih sayang aku pada anak-anak aku, cinta aku pada mereka.. sikit pun aku tak rasa keperitannya.. itu juga lah yang aku bayangkan apa yang dilalui oleh 'mak' dengan kehidupan yang miskin membesarkan aku.. dan sekarang setelah menjadi ibu, baru lah aku faham, apa yang keluar dari mulut 'mak' dulu bukanlah dari hatinya tapi dari kesengsaraan yang ada..

Dan alhamdulillah hari ni mak dah boleh tersenyum bangga melihat anak-anaknya bahagia walaupun tidak sekaya mana.. dan aku juga tersenyum bangga sebab aku dah boleh ucapkan kat mak "Selamat Hari Ibu!"

Iklan