Pages

Jom tengok apa ada..

Tetamu Terhormat.. TQ!

Search This Blog

Thursday, March 29, 2012

Tilam Kekabu For Twins Babies Dah Siap..


Alhamdulillah.. tilam untuk twins dah pun siap kata tailor Little DJE.. 
tak sangka cepatnye siap.. anyway tak sabar ni nak tengok tilam depan mata..
TQ so much dear.. now menunggu tilam2 ni diposkan pulak..
xpe2.. take ur time ok.. ;)


Wednesday, March 28, 2012

Cara Nak Buat ButterMilk

Hari ni aku kembali bercerita tentang kek.. rindu nak masak kek lah tu huhu.. tapi entry ni just nak share cara nak buat sendiri buttermilk.. biasanya buttermilk ni kita masukkan dalam adunan sesetengah resepi kek.. aku belum pernah cuba.. tapi takpe.. ilmu yang tiba2 terjumpa ni kena cepat2 simpan sebab nanti lupa pulak kat mana nak cari kan.. anyway tq kat Naz dari blog ovenkecil atas pengkongsian ini.. ingatkan susah sangat nak buat.. tapi alahai senang jer :p

image google

Bahan-bahan yang digunakan:

  • Susu segar - lebih kurang 1 cawan
  • 1 Tbsp cuka masak atau Jus lemon

Cara Penyediaan:
  1. Masukkan cuka masak atau jus lemon ke dalam jug penyukat
  2. Tuangkan susu segar hingga menjadikan campuran tepat pada ukuran 1 cawan.
  3. Biarkan larutan berehat selama 5 minit

Sate Padang Santapan Tengah Malam

Mungkin di saat ni ramai yang sedang siap sedia nak beradu tapi aku.. tengoklah Sate Padang ni.. ole-ole dari encik asben dari buat kerja luar sampai agak lewat malam.. (lebih kurang edisi memujuk la ni) ejejeje... tapi aku paham kdg2 encik asben ni memang sangat busy.. :)

Oleh kerana encik asben dah beli, TERpaksalah aku menghabiskannya.. cehhhh!! terpaksa tu.. padahal memang feberet.. pantang jumpa.. :p .. Jom jamu mata..

ni Sate Padang Restoran Ros kat Jalan Raja Alang.. yummy!!
kalau ada yang nak mencuba.. bolehlah berkunjung ke Restoran Ros
map ada kat SINI

Monday, March 26, 2012

Shopping @ Sogo Mac 2012

Dah berbulan tak ke Sogo.. tapi petang semalam, demi menunaikan hajat bonda nak pi beli handbag ngan beberapa lagi barang lain, aku yang sememangnya tak larat ni gagahkan juga diri ke sana.. macam biasa dah pasti encik asben ada bersama.. mulanya ingatkan encik asben ada urusan lain, just hantar kami saje alih2 encik asben pi masuk parking keter.. sukanye aku.. semenjak dua menjak kurang berdaya ni, aku akan menjadi lebih kuat kalau encik asben ada di sisi menemani ke mana saje aku pergi.. tq yer dear :)

Walaupun semangat aku nak ke Sogo tu kuat, akhirnya baru beberapa minit berjalan, aku tewas.. aku kepenatan, aku rasa nak pitam dek sinaran lampu kuning dalam Sogo tu.. cepat2 aku ke Food Court tingkat 6 berehat.. sementara tu bonda dan adik aku sue meneruskan aktiviti dorang membeli dan membayar :).. encik asben pun turut terjebak shopping sama.. hihi

Lepas minum, bonda ngan adik aku terus ke floor lain bagi mencari barang yang dihajati.. aku ngan asben pula ke ground floor mengintai2 handbag pada mulanya..

"bang, belikan handbag boleh?" soalan cepumas keluar dari mulut aku.. :p
tapi takde respond.. hurmm..

"nak yang mana? cepat pilih!" .. ada suara menjawab ler.. suke suke suke!!! apa lagi, aktiviti mengintai segera bertukar menjadi aktiviti membelek dan memilih.. dan akhirnya aku memilih bag tangan yang sedang2 harganya hihi..

"tq dear!!" ;)

Walaupun aku agak kepenatan tapi rasa berbaloi pulak gi shopping tadi sebab dapat sesuatu.. :))

ni jer hasil tangkapan aku ngan asben kat Sogo :)


kasut baru encik asben.. 


beg baru aku :)

Sunday, March 25, 2012

Nasi Lemak Kuning

Sarapan kami sekeluarga hari ni..
Nasi Lemak Kuning berlaukkan Sambal Tumis Bilis, Ayam Goreng Serai Kari, Bilis Goreng & Hirisan Timun..

Jom layan gambar jer arini hehe..






blurrrpp.. alhamdulillah :)

Friday, March 23, 2012

Ayam Goreng Serai

Dah makan tengahari? makan apa arini? hurmm.. arini aku masak simple jer.. ayam goreng serai.. tapi lunch kami anak beranak ada 2 lauk.. ayam goreng serai dengan kari ikan mamak.. kari ikan mamak tu encik asben yang beli hihi.. aku cuma perap ayam pagi tadi dan goreng.. sedap sehhh!! Selalu goreng ayam ngan garam ngan kunyit jer tapi kali ni aku buat lain sikit.. aku perap dengan serai.. bau serai goreng cukup wangi dan menyelerakan.. anak2 lah yang asik keluar masuk dapur cari bau yang terbit masa menggoreng tadi .. cubalah.. resepi ni sangat2 simple..

Ayam Goreng Serai

Bahan-bahan:-

1 ekor ayam (cuci & potong siap2)

Bahan-bahan perap:

3 inc halia
6 batang serai
8 ulas bawang putih
1 sudu kfc serbuk kunyit
1 kiub ayam knorr
2 biji cili api (kalau tak nak letak pun takpa)

Cara membuatnya:
1. Bahan-bahan perap diblender semuanya..
2. Perap ayam dengan bahan-bahan yang dah di blender selama 2-3 jam
3. Pastu goreng dengan minyak panas hingga warna keemasan.. kemudian bolehlah dihidangkan..

"Selamat mencuba"

Mitos Popular Tentang Penyusuan Susu Ibu

haaaa.. yang ni menarik.. bila aku baca, memang kebanyakkannya macam apa yang aku sangka.. aduhai.. cetek sungguh pengetahuan aku ni hihi... tq momschoice sebab banyak sangat info yang aku dapat dari blog tu.. tq so much..

klik gambar ni utk ke blog momschoice.com

10 mitos yang popular berkaitan penyusuan susu ibu:

Mitos #1: Payudara ibu menyusu akan lebih cepat mengendur.

Fakta #1: Payudara ibu memang akan bertambah saiznya sepanjang 9 bulan kehamilan (kerana proses mamogenesis –pembentukan kelenjar mamari untuk persediaan menghasilkan susu apabila bayi lahir kelak). Jika ibu tidak menyusukan bayinya selepas bayi lahir, saiz payudara ibu akan menurun dengan cepat dan drastik manakala saiz payudara ibu yang menyusukan bayinya akan menurun secara perlahan-lahan.

Mitos #2: Bayi asyik “melekat” dengan ibu.

Fakta #2: Ibu adalah orang pertama yang bayi kenali, mengandungkannya 9 bulan, menyusukannya secara eksklusif 10-12 kali sehari, memang tidak dinafikan bayi akan rapat dengan ibunya. Tetapi jangka masa “melekat” dengan ibu sebenarnya amatlah singkat, mungkin 6 bulan sahaja, 2 tahun atau mungkin lebih sehingga 3 tahun atau 5 tahun. Bandingkan jangka hayatnya sehingga 70 tahun. 5 tahun daripada 70 tahun adalah amat singkat. Malah sebenarnya bayi yang menyusu ibu lebih berdikari, lebih rasa selamat, kurang menangis dan lebih berkeyakinan kerana dia telah merasa puas didakap, dibelai dan dimanja sewaktu tempoh dia menyusu dengan ibunya.

Mitos #3: Susu ibu tidak sesedap susu formula.

Fakta #3: Sedap bukan ukuran kualiti makanan berkhasiat. Banyak makanan “sedap” mengundang masalah kesihatan. Susu ibu mengandungi banyak nutrien. Kandungan gula dalam susu ibu 6.8 g berbanding hanya 4.8 g dalam susu formula. Tetapi gula di dalam susu ibu adalah gula ringkas yang lebih mudah dicerna dan diserap oleh usus bayi berbanding gula kompleks yang terkandung di dalam susu formula. Oleh itu bayi mendapat nutrien lebih mudah daripada susu ibu.

Mitos #4: Susu formula mengandungi pelbagai nutrien.

Fakta #4: Terpengaruh dengan iklan susu formula di media yang mewar-warkan “khasiat dan nutrien” yang terkandung di dalam susu formula. Hakikatnya susu ibu mengandungi lebih 300 nutrien dan sebahagiannya belum dapat dikenalpasti oleh para saintis. Malah susu ibu mengandungi antibodi, enzim dan protein yang tidak mungkin dapat ditiru oleh mana-mana susu formula di dunia.

Mitos #5: Payudara kecil, susu kurang.

Fakta #5: Semua ibu secara semula jadinya boleh menghasilkan susu yang mencukupi untuk bayinya. Saiz payudara tidak mencerminkan saiz kelenjar mamari kerana mungkin saja saiz yang besar disebabkan kapasiti lemak yang tinggi.

Mitos #6: Kolostrum adalah susu kotor, nanah daripada payudara.

Fakta #6: Kolostrum berwarna kekuningan dan agak pekat, tidak menyerupai susu matang yang cair. Kolostrum hanya hadir pada 3 atau 4 hari-hari pertama hayat seorang bayi dan hanya sekali itu sahaja dalam tempoh 6 bulan atau 2 tahun tempoh penyusuannya. Ia tidak akan berulang! Kolostrum mengandungi antibodi yang melindungi sistem pencernaan bayi. Kolostrum adalah makanan pertama yang paling baik untuk bayi. Susu formula tidak dapat meniru kolostrum susu ibu. Kolostrum yang dijual di pasaran adalah ekstrak kolostrum susu lembu tetapi tidak sesuai untuk bayi.

Mitos #7: Ibu menyusu tidak boleh minum/makan makanan sejuk, ibu menyusu perlu waspada pengambilan makanan.

Fakta #7: Ibu menyusu (malah semua orang sebenarnya) perlu menjaga pemakanan dan mengamalkan pengambilan makanan yang sihat. Makan secara sederhana dan mengikut keperluan badan. Bagi ibu menyusu yang gemarkan minuman berkafein (kopi), ibu boleh minum kopi sebaik sahaja selepas menyusu. Rasionalnya ialah kafein dalam kopi telah selesai dicernakan, dicairkan dan dikumuhkan apabila tiba masa penyusuan seterusnya iaitu 2 jam kemudian. Oleh itu kepekatan kafein dalam darah sudah menurun. Kaedah ini juga boleh dipraktikkan bagi ibu yang perlu mengambil ubat-ubatan tertentu.

Mitos #8: Susu ibu terlalu cair (banyak air).

Fakta #8: Jika susu ibu yang diperah ke dalam botol diletakkan di atas meja seketika, kita akan dapat melihat susu ibu itu menjadi 3 lapisan iaitu warna keruh cair di lapisan paling bawah diikuti susu kekuningan di tengah dan susu putih pekat lemak berkrim di lapisan paling atas. Tetapi keadaan adalah sebaliknya bagi susu formula, lapisan cair paling atas manakala lapisan pekat di bawah (lemak berketumpatan tinggi). Bagi susu ibu, 80% kandungan adalah air. Susu ibu terdiri daripada susu awal (foremilk) untuk menghilangkan dahaga dan susu akhir (hindmilk) untuk mengenyangkan bayi. Naluri semulajadi manusia minum kerana dahaga, maka itulah yang diberi oleh ibu terlebih dahulu kepada bayinya melalui susu awal (foremilk) yang mengandungi lebih air dan laktosa. Kemudian barulah susu akhir yang pekat (kandungan lemak tinggi) yang akan mengenyangkannya.

Mitos #9: Puting susu ibu perlu dicuci sebelum menyusukan bayi.

Fakta #9: Puting payudara ibu bersifat antibakteria. Kajian yang dijalankan untuk melihat reaksi bayi pada sentuhan pertama kulit ke kulit (1 jam pertama selepas kelahiran) menunjukkan kecenderungan bayi untuk memilih puting susu ibu yang tidak dicuci berbanding puting susu ibu yang telah dicuci kerana bau semulajadi ibu lebih menarik bayi. Bintil- bintil kecil di sekeliling payudara mengandungi bahan pelincir (sebum) yang bersifat antibakteria. Mencuci payudara memadai dengan mandi seperti biasa 2 kali sehari, tidak perlu mencuci dengan sabun, bahan pencuci seperti Dettol dan sebagainya.

Mitos #10: Penyusuan ibu mengambil nutrien daripada ibu. Ibu perlu makan lebih.

Fakta #10: Nutrien dalam susu ibu bergantung kepada nutrisi ibu. Oleh itu ibu yang menyusu (dan sesiapa sahaja sebenarnya) perlu mengambil nutrisi seimbang untuk mengoptimumkan kesihatannya. Ibu boleh makan apa sahaja tetapi dalam kuantiti yang betul dan sentiasa awasi jika terdapat tanda-tanda alahan kepada bayi, maka ibu harus waspada dengan pengambilan makanannya. Risiko osteoporosis di kalangan ibu-ibu menyusu lebih rendah berbanding wanita yang tidak menyusu.

p/s Thanks to Shida (charantya) kerana berkongsi info ini. Adaptasi daripada hasil perjumpaan Mother-to-Mother Peer Support Group, Penang pada April 2008. Mitos dan fakta dikemukakan oleh Dr. Jamie (dan sedikit penambahan dan ubahsuaian daripada saya).

Thursday, March 22, 2012

Teringin : KFC TOASTED POCKETFUL




makan malam malam ni..
tiba-tiba teringin pulak nak makan KFC Toasted..
yummy.. tq yer encik asben :)

Penyimpanan Susu Ibu

Entry mengenai Susu Ibu lagi.. almaklumlah kali ni aku nak cuba BF baby2ku selama yang mampu.. kalau boleh sampai umur 2 tahun lagi bagus.. sebab tu aku kena banyak membaca.. sebelum ni kurang ambik tau pasal menyusukan baby dengan susu ibu ni.. macamana nak simpan susu, macamana nak bagi susu banyak dan sebagainya.. insyallah mudah2an niatku dipermudahkan olehNya.

Jom baca..

Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.


Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:

  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu

Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:

  1. Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
  2. Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
  3. Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
  4. Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan

Panduan asas penyimpanan susu ibu:

  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
  • sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk

Maklumat Tambahan

1. Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya 10 minit, pastikan susu perahan kekal sejuk). Sampai di rumah, bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak letakkan di bahagian bawah (sejuk biasa) atau di bahagian atas (freezer). Tidak digalakkan membekukan susu semasa di pejabat kerana susu beku lebih sukar diuruskan (kerana kita perlu memastikan ia dibawa balik dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit).

2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut tidak boleh lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bhg sejuk biasa) malah perlu dihabiskan (digunakan) dalam tempoh 24 jam dari masa ia mula mencair.

3. Susu perahan lebih baik disimpan di bahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari. Sekiranya pada hari ke-5 susu perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangan tempoh hayatnya.

4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu ibu perlu memberi susu segar (secara direct feeding), susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.

5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum. Ibu-ibu masih boleh menyimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dihabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.

Rujukan:

Wednesday, March 21, 2012

Kena Cucuk Ubat Kuatkan Paru-paru Baby-babyku... Sakit Gile!!!!!

Siapa pernah rasa kena cucuk kat bontot / punggung untuk masukkan ubat kuatkan paru-paru baby? macamana rasa? aduhaiiiii... serius aku tak pernah rasa sakit macam tu bila kena cucuk sebelum ni... lemah habis kaki-kaki aku lepas kena cucuk.. memula aku ingat, aku jer yang ngada2 tak tahan kena inject tu.. tapi rupanya ramai gak kawan2 dalam fb yang pernah alami kesakitan yang sama macam aku.. yang sampai menangis pun ada.. aduhaiii... kata nurse sorang tu "cucuk ni memang sakit sikit.. akan dikenang sampai bila2 ar" sob sob sob.. memang akan di kenang pun :) ...

Tadi dah lalui sekali masa lepas wat detail scan kat MFM MHKL dan esok kena lagi sekali sebab kena cucuk 2 dos 'dexa' tu.. uwaaaaa... kalau tak mau boleh tak doktor?????? tapi.. aku pujuk hati ini... sambil usap perut aku "demi kalian sayang, mama sanggup hadapi sekali lagi.." uwaaaaaa.....

inilah cecair untuk suntikan 2nd dos esok..

Cara Mencairkan Perahan Susu Ibu yang disejukkan atau yang dibekukan

Ok.. untuk hari ni aku stop dulu cerita tentang kek dan kuih muih.. entry hari ni aku nak berkongsi maklumat mengenai Susu Ibu.. macamana nak cairkan perahan susu ibu yang disejukkan..

Haba dan kepanasan melampau boleh memusnahkan enzim, antibodi dan komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu. Oleh itu perahan susu ibu yang disejukkan atau dibekukan perlu dicairkan dengan kaedah yang betul untuk mengurangkan kehilangan nutrien daripadanya.



Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk;

  • Lalukan bekas/botol susu di bawah aliran air pili untuk beberapa ketika.
  • Rendam botol di dalam bekas/mangkuk berisi air panas/air didih selama 5 minit. Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingini, tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika.
  • Jika anda dapati susu di dalam botol terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan botol beberapa ketika untuk mencampurkan bahagian2 yang terpisah dan menyamaratakan suhunya.
  • Rasai suhunya sekali lagi sebelum menyusukan bayi anda

2. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk beku (freezer);

  • Turunkan beberapa botol (ikut keperluan) susu beku daripada bahagian sejuk beku (freezer) ke rak atas bahagian sejuk di dalam peti sejuk anda pada sebelah malam supaya pencairan boleh berlaku secara perlahan-lahan. Ini juga akan menjimatkan masa pencairan apabila hendak memberikan kepada bayi nanti.
  • Apabila bersedia untuk memberikannya kepada bayi, keluarkan 1 botol daripada peti sejuk dan cairkan serta panaskan susu seperti langkah 1 di atas.

TIPS PENTING:

  1. Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan (pastikan tarikh perahan susu dicatat pada botol/bekas sebelum menyimpan susu).
  2. Cairkan dan panaskan susu perahan hanya dalam kuantiti yang diperlukan sahaja.
  3. Susu yang sudah dicairkan dan dipanaskan tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk semula (walaupun tidak diminum oleh bayi). Susu ini perlu dihabiskan dalam masa 4-6 jam.
  4. Susu perahan yang tidak habis diminum oleh bayi boleh disimpan (dalam suhu bilik) untuk tempoh 2-3 jam dan beri kepada bayi pada penyusuan seterusnya.
  5. Susu beku yang telah diturunkan ke bahagian sejuk peti sejuk tidak boleh dibekukan semula. Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku).
  6. Susu yang telah disimpan di dalam peti sejuk hanya bertahan selama 7 hari. Selepas 7 hari susu yang belum sempat digunakan boleh dinaikkan ke bahagian sejuk beku untuk memanjangkan tempoh penyimpanannya. Tetapi bau dan rasanya mungkin sedikit berubah kerana susu yang disimpan lama di dalam peti sejuk boleh menyerap bau daripada peti sejuk.

TIDAK BOLEH:

  • TIDAK BOLEH panaskan susu perahan terus di atas api dapur.
  • TIDAK BOLEH panaskan di dalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven).
  • TIDAK BOLEH didihkan susu perahan.
  • Sebab & alasan: susu akan menjadi terlalu panas dan boleh mencederakan bayi, komposisi nutrien juga akan termusnah oleh kepanasan melampau.

Susu perahan juga boleh dipanaskan menggunakan pemanas (warmer):


Rujukan: www.momschoice.com.my

Tuesday, March 20, 2012

Shaklee Trial Pack dah sampai..

Semenjak dua menjak ni pinggul aku rasa sakit selalu terutama masa nak baring.. sakit gile.. nak pusing2 toksah citer lah.. kadang2 amik masa sampai 20 minit bangun duduk, bangun duduk baru boleh baring.. aku citer kat kawan2 aku.. dorang kata kekurangan kalsium tu.. tu pasal lah aku cari supplimen kalsium untuk mengurangkan rasa sakit bila nak baring & bangun dari tidur..

Aku pilih Shaklee sebab sebelum ni ramai kawan2 cerita tentang Shaklee ni.. Shaklee baguslah.. Shaklee itulah Shaklee inilah,, tu yang cuba tu.. harap2nya Shaklee tak mengecewakan :D


Vitamin: 1 tab lepas makan pagi,
Ostematrix: 4 tab sebelum tidur..
aku just usaha dan moga usaha aku diberkati Allah SWT

Monday, March 19, 2012

Seri Muka Pelangi

Ni hasil tangan aku semalam.. Tengoklah kuih Seri Muka Pelangi yang tak berapa nak berseri ni... lapisan pun tak sekata.. yang atas sekali tu, aduhaiiiii tak chantiknyee... bila dah siap.. aku dok pikir, apa sebab kuih aku jadi macamni.. kenapa tak jadi macam kakak2 chef blog yang aku rujuk tu, cantik, elok, molek lagi.. hurmmm.. ni 1st time buat seri muka.. xpe xpe.. atie, jangan mengalah ok.. usaha lagi!! hihi.. tapiiiii... bab aroma ngan rasa.. memang MANTOP!! sedap wehhh!! so ni maknanya bukan salah resepi tapi salah tangan yang tak berseni ni hihii..

Jomlah kita layan hasil yang aku buat ni..
pst: wat-wat tak nampak tau mana yang tak berapa indah tu yer :)


aroma kastad terserlah.. wangiii~


tutup mata & bayangkan rasanya.. fuhh!!

TQ kat kakak2 chef yang sudi sharing resepi..

Merujuk blog: Kak Norli & Kak Dayang Jack

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah
  • 2 cawan pulut [rendamkan 4 jam]
  • 2 cawan santan cair
  • 1 s/k garam

Lapisan Pelangi
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • pewarna
  • kuning..hijau..merah ..coklat paste
** pewarna hijau DJ gantikan dengan pes pandan

Cara
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 [dalam 4 jam] baru dipotongkan.
10. Hidangkan untuk minum petang.

Sunday, March 18, 2012

Cup Cake Coklat With Coklat Ganache

Tadaaa... semalam lepas siap masak, kononnya nak terus tidur tapi malangnya pikiran aku dok asik teringat kek jer.. adehhh.. tidur pun tak lena.. pagi ni aku bangun terus double boil kan coklat yang ada.. apa lagi, kerja2 menopping pun dijalankan ler.. ini lah hasilnya.. ok tak?


tengoklah coklatnye.. aduhaiiii..


ni aku pack kan untuk adik ipar aku wat makan dalam perjalanan..


huhu.. aku tak boleh makan kek2 ni hari ni sebab.. sebabbbbb.. esok aku kena wat BSP uwaaaaa!!!! kalau gula aku naik, tak pasal2 kena cucuk insulin nanti.. control, control!! atie, control diet ok!!

Cup Cake Coklat Kukus

Badan letih tapi semangat nak buat kek makin menjadi2 pulak lately ni.. aduhai.. kenapa ekk.. kadang-kadang tidor tak lena sebab teringatkan kek tu kek ni, kueh tu kueh ni.. semua nak buat..

Malam ni tiba-tiba excited sangat nak buat cup cake coklat.. bila teringat bahan2 semua ada, laju jer capai penyukat, sukat bahan2 yang nak guna.. tup tup dah nak mengukus dah.. tapi leceh juga kalau pengukus kecik ni.. xleh kukus banyak2.. untuk habiskan adunan tadi aku kena menunggu.. dapatlah dalam 30 biji cupcake medium.. ni 1st time aku buat cup cake.. group memula tadi macam x penuh jer.. so aku tambah lagi sukatan setiap cup.. kukusan ke-3 baru ok rasanye.. xpelah.. budak baru belajar memanglah macamtu kan "learned from experience" tak gitu?? hihi..

1st group.. cam cup cake baget jer hihi..


2nd group.. malu2 nak menggunung..


3rd group.. ok tak? hihi
kalau ikutkan mana satu paras yang ok ekk..
sape tau suggest tau.. tq tq :D

ok.. cake dah siap.. esok baru wat coklat ganache.. huhu.. sabar yer anak2ku.. dalam x bagi tu, 3 ketul dah kena sambar dek si kakak.. geram tengok cup kaler2 tu agaknye hihi.. ada yang nak resepi? klik SINI ek.. selamat mencuba :D

Saturday, March 17, 2012

Kaki Lipas Dalam Speggeti, Pizza Hut Bayar Gantirugi RM55000 Wow!!


Bertuahnya pensyarah tersebut.. begini kisahnye..

Beliau dan rakan beliau telah mengunjungi restoran Pizza Hut di Subang Parade, Subang Jaya pada pukul 5.30 petang, 26 Sept 2007.

Beliau berkata masa beliau sedang makan spageti, beliau menemui satu 'objek' di dalam makanannya. Selepas melihat dengan teliti bersama rakannya, beliau mendakwa objek itu adalah kaki lipas. Susulan kejadian itu, beliau mengalami kesakitan, muntah serta cirit-birit.

Mahkamah perintah ganti rugi RM55,000 kepada Goh Sze Ching itu membuktikan Mahkamah Sesyen menghantar isyarat yang jelas kepada restoran makanan segera supaya sentiasa menjaga kebersihan makanan.

Rezeki dialah dapat duit terpijak..

Cerita lanjut klik SINI..

Friday, March 16, 2012

Kek Lapis Kukus Chocolate Chips


Aku terjumpa resepi kek lapis ni la pulak kat blog kak Ayu@curlybabesatisfaction.. banyak resepi lain kat sane.. pi ar jalan2 intai2 resepi mana yang minat kat situ hihi.. macam aku, mula2 tengok gambar kek ni jer, terus terpesona .. kena cuba ni untuk next plan.. :)

Kek Lapis Kukus Chocolate Chips

Bahan:- (loyang 10x7)

  • 5 biji telur - grade A yg sejuk (dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata + 2 sb rata)-(kak ayu guna 1 cawan rata jer)
  • 220 g tepung gandum (2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak - (inipun kak ayu kurangkan sikit)
  • 1 sk esen vanila
  • chocolate paste (emulo) untuk lapisan coklat
  • secukup chocolate chips untuk taburan

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, chocolate chips dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dengan senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang di alas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan tabur secukupnya chocolate chips dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min. (Kak Ayu kukus selama 15-20 min) dalam kukusan yang telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan tabur chocolate chips dan kukus. Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan, kak ayu ambil 4 senduk lauk dan bahagikan kpd 5 mangkuk dan warnakan. ( tapi this case, just asingkan 2 mangkuk saje)
  6. Setelah kek masak biarkan di dalam loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

Projek Kek ke-3: Kek Pisang Kukus

Ting! Ting!! Kek siap!
Inilah rupanya Kek Pisang Kukus yang aku buat tadi..
Kol 12.30 malam siap mengukus hihi..


hasilnya.. jatuh hati terus..


tengoklah.. lembut dan gebusss kan!!

Resepi ni aku amik dari blog kakyati..
memang super lah akak ni.. tq kak :)
nak resepi klik SINI k..

Projek Kek ke-4: Kek Mentega Kukus

Now ni tengah menunggu Kek Pisang Kukus atas dapur.. tapi tengoklah.. hihi dah ada plan projek kek kukus seterusnya.. projek kek kukus ke-4 : Kek Mentega Kukus.. resepi ni aku amik dari blog sue-hasue.. kat sane macam2 resepi kek ada.. sume nye sedap2 kata mereka yang dah mencuba.. korang klik SINI kalo nak ke sana k..


Inilah rupa kek hasil tangan cik sue-hasue.. gebusnye kan..

Jom kita wat kek..

Bahan-bahan ( Tin 8 inchi diameter )

* 4 biji Telur
* 125g Gula Kastor
* 1/2 sb Ovalet
* 190g Tepung Superfine
* 220g Butter
* 2 sb Susu Pekat
* 1 st Esen Vanilla

Cara-cara

1. Pukul telur, gula & ovalet sehingga kembang & pekat. Masukkan tepung yg di ayak sedikit2 sehingga sebati.
2. Di bekas berasingan, pukul mentega & susu pekat sehingga kembang. Masukkan esen vanilla.
3. Satukan kedua2 adunan sehingga sebati.
4. Lapik kertas & minyakkan tin kek. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Api yg terlalu kuat akan menyebabkan permukaan kek merekah. Pastikan air betul2 menggelegak sebelum mengukus.

Thursday, March 15, 2012

Check List Barang Baby Kali ke-2

Hari ni dah 27 minggu 3 hari.. dah hampir 7 bulan usia kandungan aku.. sejak aku wat check list yang memula aritu kat SINI, tiap-tiap bulan aku beli barang2 baby sikit2.. dan target aku bila usia baby2 ku dah 7 bulan ke atas, keperluan baby2ku dah siap sedia.. (yang mana patut jer).. pengalaman lepas bersalin di usia kandungan 7 bulan lebih @31 minggu buatkan aku belajar untuk bersiap sedia lebih awal..

Jom check apa lagi yang lom ada..

Barang Baby
  • Baju Baby
  1. Newborn = 2 pasang + 2 pasang
  2. Newborn 0 - 3 mth = 2 pasang + 2 pasang
  3. Baju 0 - 6 mth = 2 pasang
  4. Baju 3 - 6 mth = 2 pasang + 2 pasang
  • Stoking & Sarung Tangan Baby - 8 set + Stoking Bayi 2 pasang
  • Barut Baby - 10 helai
  • Kain Bedung - guna napkin
  • Napkin kain - 10 helai
  • Diapers - belum beli
  • Towel Baby - belum beli
  • Katil Baby + Net Nyamuk - guna abg achap punya..
  • Tilam Katil - belum beli (yang lama dah rosak)
  • Pelapik Getah - dah~ 1 pcs
  • Botol Susu - dah~ 2 bottle (Mam Anti-Colic)
  • Berus Pencuci Botol - dah ada
  • Minyak Telon/Yuyi - dah~ minyak yuyi
  • Bedak Baby - dah JJ
  • Set Mandian Bayi - belum beli
  • Wet Tissue - dah~
  • Set Tilam Baby - belum beli
  • Puting - belum beli
  • Besin Mandi - guna kakak mira punya
  • Nappy Cream - belum beli
  • Buaian + Kain Buai - guna abg achap punya (gilir2 hihi)
  • Bakul Simpan Baju - dah~

Inilah sebahagian yang dah beli..

alhamdulillah~


Barang Mama
  • Kain Batik - dah tambah 2 helai
  • Tuala - dah ada
  • Stokin - guna abah punya :)
  • Breast Pump - pinjam adik punya dulu hihi
  • Botol (utk simpan susu) - belum beli
  • Disposable panties - senang bila dok hosital - belum beli
  • Set Berpantang - belum beli
  • Maternity Pad - belum beli


buku penting..

jangan lupa bawa masa hari nak bersalin tu tau .. :)

Monday, March 12, 2012

Adik Nurul Nadirah DIBAKAR, Kejamnya!!!!

Apalah dosa anak kecil ini,
hingga sanggup 'mereka' membakarnya..

Al-fatihah.

Chong Wei Tarik Diri Game ke-2 All England


Kalah sipi pada games pertama Final All England 19 -21 akhirnya pada minit ke-31 CW akur dia tak mampu teruskan game seterusnya.. xpelah.. dah cedera nak wat camner kan.. kesian gak kat dia.. 2x dia minta disembur kat bahu dia.. ape-ape pun tahniah buat LD.. dan pada CW semoga dia cepat sembuh untuk games lain akan datang..

Sunday, March 11, 2012

Kek Kukus Coklat Lagi

Hari ni pun ter'rajin jugak nak buat kek..
tapi kali ni siap ada topping lagi..
oklah.. Jom layan gambar jer lah hari ni..

Kali ni cuba resepi adik..


topping coklat ni mmg best :)

Saturday, March 10, 2012

Kek Pertama Sejak Bergelar Isteri, 12 tahun Dah..

ngee~ begitulah ceritanya.. akhirnya hari ni aku berjaya membuat kek kukus coklat..
jom dengar komen asben ngan anak2 aku..

Yang bongsu- Mira : sedap gile mama!!!
Yang sulung - Acap : hurm.. sedap jugak tapi makl... buat lagi sedap sebab ada coklat kat atas kek.. (lain kali mama bubuh coklat ek)
Asben aku : bolehlah.. (sambil sengih2 - mmg susah lah nak dengar asben memuji.. sabo jerlah.. dah 12 tahun paham dah..)

tak kisahlah kan.. yang penting kek lichin!! :D

Jom layan gambar pulak..

yummy!!..


lembut gile!!

ni aku follow resepi kakyati ngan resepi kakzack..
tq kak! nak resepi klik sini

Kek Pisang Kukus

Jom kita buat kek kukus pisang ni nak.. resepi ni aku C&P dari blog kakyati.. banyak resepi2 yang menarik kat situ.. aku jamin hasilnya pasti sedap.. kan kak yatikan hihi..

Bahan-Bahan
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 biji telur gred A
  • 3/4cwn gula (aku guna 1 cawan)
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 cwn pisang dilecek
  • 3/4 cwn minyak masak
  • 1 sudu kecil esen pisang
Cara-Cara
  1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder .Ketepikan dulu.
  2. Dlm bekas lain,putar telur dan gula dgn mixer hingga kembang. Masukkan ovelatte dan putar lagi sehingga betul2 kembang.
  3. Kemudian masukkan pisang lecek, minyak dan putar lagi sampai sebati.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar lagi. Akhir sekali tambahkan esen pisang.
  5. Alas loyang 8 inci dngn kertas minyak dan sapukan sedikit mentega. Kukus kek di atas api sederhana besar selama 40minit.

Friday, March 9, 2012

Lollichoc Untuk Jamun Rumah Baru

Lollichoc ni aku buat untuk jamuan makan2 kat rumah baru kazen aku esok..

tinggal berapa ketul jer ni..
yang lain dah masuk perut anak2 ngan asben aku hihi..


ada milk chocolate & ada yang aku mix dengan dark chocolate..
yang penting tak manis sangat :D


ps: plan esok nak masak kek chocolate kukus..

Thursday, March 8, 2012

Kek Coklat Kukus Lembab

Huhu.. lepas ni entry aku akan berkisar pasal kek kukus jer.. aku nak simpan resepi banyak2.. pastu aku nak cuba.. aku takde oven.. so leh wat kek kukus jer lah.. nanti kita sama-sama tengok hasilnya k..

Ini resepi pertama aku C&P dari blog Zack..

Resepi Kek Coklat Kukus Lembab @ Steamed Chocolate Moist Cake

gambar dari blog Zack juga

Bahan:
A:
1C gula perang - ku guna gula pasir
1C susu segar perisa coklat - ku guna 1sb susu tepung penuh krim + air hingga cukup 1C
1C minyak masak sayuran - boleh juga guna 250g butter
3/4C serbuk koko - ku guna serbuk koko keluaran Sabah sebab kokonya gelap
1/2C susu pekat manis@creamer manis
1 sudu teh esen vanila - tambahanku
***Satukan semua bahan dalam periuk besar. Kacau atas api kecil menggunakan whisk telur/sudu hingga gula larut. Tutup api dan ketepikan dari dapur gas. Biarkan sejuk pada suhu bilik atau hingga suam.

B:
1C + 1/4C tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
***Ayak bahan-bahan di atas dalam mangkuk lain. Ketepikan.

C:
3 biji telur - pukul guna garfu dan ketepikan.

Cara-cara:

  1. Panaskan kukusan dahulu. Lengser dasar dan keliling loyang kek bulat 8" (ketinggian minima 2") dengan minyak masak. Alaskan dasarnya dengan baking paper. Ketepikan.
  2. Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A yang telah suam/suhu bilik. Kacau sebati.
  3. Masukan Bahan B sedikit demi sedikit ke dalam campuran tadi. Kacau hingga tepung tidak kelihatan.
  4. Note: Ni tambahan saya nak pastikan betul2 sebati. Tapiskan bancuhan tadi guna penapis halus ke dalam mangkuk lain dan gaul sebati (boleh juga tapiskan terus ke dalam loyang kek).
  5. Kemudian tuangkan ke dalam loyang dan tutup loyang dengan aluminium foil rapat-rapat untuk elak wap air masuk.
  6. Kukus selama 1 jam - 1jam 15 minit. Guna api sederhana.
  7. Angkat dari kukusan dan sisip keliling kek menggunakan pisau. Sejukkan kek atas redai kek.

UPDATE: Cara-cara di atas telah diedit kembali pada 21 Dec 2011. Satu adunan di atas akan dapat 1 liter yang apabila sudah dikukus beratnya lebih 1kg. 500ml adunan atau separuh resepi di atas akan dapat 1/2kg kek.


Chocolate Topping


Bahan2:
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn serbuk koko
1 sudu besar majerin/butter
sedikit air masak (incase pekat sangatlah)

Cara2:
  1. Masak ke semua bahan atas api kecil.
  2. Tambah air jika terlalu pekat hingga dapat consistency yang dikehendaki.
  3. Tuangkan ke atas kek yang disejukkan tadi.
  4. Hiaskan dengan manik2/coklat urai/seangkatan.
Komen: Kek ni lagi ngancam kalau disimpan dalam peti ais beberapa jam.

Tuesday, March 6, 2012

Percubaan Pertama My LOLLICHOC & OREO TRUFFLE

Semangat berkobar nak belajar wat lollichoc ni..
so far aku belajar sendiri ikut2 cara dalam Youtube..
alhamdulillah.. menjadi jugak walaupun tak sesempurna hasil tangan si pakar..
tapi aku percaya "practice make perfect" kan hihi..
more practice more perfect..
so wahai anak2 aku, jangan makan cokelat banyak2 tau..
nanti gem.. :)

Meh la tengok hasil percubaan aku..

ok tak? ;)

kalau sape2 yang teringin nak buat lollichoc tapi tak tau nak beli acuan kat mana..
meh singgah kat blog ni.. kat sini ada jual mould lollichoc..
Kedai Lollichoc

oh ya.. aku bukan setakat try buat lollichoc jer tapi tengoklah..
My Oreo Truffle
kata anak bujang aku "nanti besday acap, mama buat cokelat bulat ni banyak2 tau"
hihi.. dah ada peminat.. :) insyallah sayang.. boleh saje..

Friday, March 2, 2012

Cara Remove TimeLine di Facebook

Ramai pening dengan TimeLine facebook nih.. bagi yang suka explore benda baru oklah tapi yang malas macam aku.. alahai.. terhegeh2 ke kiri ke kanan cari benda yang nak dicari.. tension..

Kawan aku ada bagitau aku cara nak remove kan timeline facebook ni.. jom cuba..


1. Go to Developers App Creation Page.
https://developers.facebook.com/apps

2. Click on “Edit App” button on the right-top.

3. On the left side in the vertical menu bar, you will see a link “Delete App” under “Related Links”. Click on it, a pop-up box will appear. Click on “Confirm” button.

4. You have successfully reverted to old Facebook layout.

dan ada satu lagi cara...

cara yang ke-2 korang kena install plug-in pada browser jer.. camner nak buat?? korang KLIK SINI

Semoga berjaya!

Iklan