Jom tengok apa ada..

Iklan

Wednesday, March 28, 2012

Cara Nak Buat ButterMilk

Hari ni aku kembali bercerita tentang kek.. rindu nak masak kek lah tu huhu.. tapi entry ni just nak share cara nak buat sendiri buttermilk.. biasanya buttermilk ni kita masukkan dalam adunan sesetengah resepi kek.. aku belum pernah cuba.. tapi takpe.. ilmu yang tiba2 terjumpa ni kena cepat2 simpan sebab nanti lupa pulak kat mana nak cari kan.. anyway tq kat Naz dari blog ovenkecil atas pengkongsian ini.. ingatkan susah sangat nak buat.. tapi alahai senang jer :p

image google

Bahan-bahan yang digunakan:

  • Susu segar - lebih kurang 1 cawan
  • 1 Tbsp cuka masak atau Jus lemon

Cara Penyediaan:
  1. Masukkan cuka masak atau jus lemon ke dalam jug penyukat
  2. Tuangkan susu segar hingga menjadikan campuran tepat pada ukuran 1 cawan.
  3. Biarkan larutan berehat selama 5 minit

Rakan Blogger

Dapur Blogger

Belajar Buat Kek

  • Nasi Rawon Set - Assalam, beberapa hari yang lalu...tekak terasa nak makan nasi rawon...kebetulan mak kita ada beli buah keluak kat geylang...dah lama juga beli tapi tak b...
    6 hours ago
  • PULUT KUNING - As-Salam semua. Dah lama rasanya tak mengupdate blog ni. Rasa mcm sayang gitu kalau nk ditinggalkan begitu saja ataupun ditutup terus. Maklumlah, dunia sib...
    3 months ago